Proiectul privatizarii Centrului de Diagnostic si Tratament din Cluj-Napoca dezbina sindicatele. In timp ce Sindicatul Medicilor si Camera Federativa a Medicilor sustine ideea lansata de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, "Sanitas" cere pastrarea unitatii medicale in proprietatea statului.

Centrul de Diagnostic si Tratament este in prezent cel mai mare ambulatoriu, adica policlinica, din tara. Medicii ar dori sa preia in concesiune cabinetele la care lucreaza, ceea ce ar presupune ca ar incheia contracte direct cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

Liderul Camerei Federative a Medicilor, Victor Esanu, a spus ca aceasta solutie ar fi cea mai buna, pentru ca ar disparea birocratia, iar in plus doctorii ar putea sa isi ia credite bancare ca sa isi modernizeze spatiile in care isi desfasoara activitatea, in baza contractelor incheiate cu casele de asigurari.

Esanu a adaugat ca pacientii asigurati in sistemul de stat vor beneficia in continuare de servicii gratuite. El a admis ca exista si cazuri in care unii bolnavi vor trebui sa scoata bani din buzunar, pentru ca reprezentantii caselor de asigurari deconteaza unui medic doar 28 de consultatii pe zi.

Cei care vor dori sa fie programati mai repede, "peste rand", vor plati pentru ca acele consultatii nu vor intra intre cele decontate de Casa de Asigurari.

Liderul sindical al medicilor a completat ca nu vor fi reduceri de personal timp de cinci ani. Pe de alta parte, sindicalistii de la "Sanitas" se opun. Ei sustin ca, de fapt, medicii doresc sa puna mana, la preturi preferentiale, pe spatiile situate in centrul orasului Cluj-Napoca.

Mai mult, ei se tem ca angajatii din subordinea medicilor, adica asistentii medicali, infirmierele ori personalul nemedical, cum ar fi contabilele sau angajatii care se ocupa cu curatenia, vor primi salarii extrem de mici, in timp ce doctorii ar fi singurii care vor avea de castigat.