Scandalurile dintre primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca (PD), si predecesorul sau in functie, Dorel Popa, actual consilier local, par sa nu se mai termine. Ultimul episod din scandal s-a consumat la sedinta de la sfarsitul acestei saptamani a Consiliului Local.

Inceputa calm, intalnirea alesilor a degenerat la final, cand Popa, consilier independent, dupa ce si-a dat demisia din PSD, a acuzat Primaria si pe Falca de organizarea unor licitatii ilegale pentru vanzarea de terenuri.

Dupa sedinta, pe holurile institutiei, a avut loc un schimb dur de replici intre fostul si actualul edil, care avea sa culmineze cu cuvintele adresate de Popa lui Falca: "talharule", "nesimtitule", dar si cu cateva referiri la anumite conturi prin Atlanta (SUA) care au legatura cu actualul edil-sef.

Afacerea "Centurymarc" s-a aburit

De-a lungul mandatului, Gheorghe Falca l-a acuzat pe Popa de numeroase afaceri ilegale sau paguboase in detrimentul orasului. Una dintre acestea este contractul incheiat de fostul edil cu compania americana "Centurymarc LLC", care a promis investitii masive la Centrala Electrotermica (CET).

Problemele intre investitorii americani si administratia locala au inceput in 2002, cand primarul de atunci, Dorel Popa, a negociat si semnat un contract dubios cu firma de peste Ocean care a primit CET, desi nu a prezentat nici una din garantiile cerute intr-o asemenea afacere, in schimbul promisiunii de a investi 200 milioane de dolari. Americanii nu au mai platit, insa, nici un cent in aceasta afacere.

Odata cu schimbarea Puterii, conducerea PNL a cerut procurorilor Anticoruptie sa se autosesizeze in acest caz, considerand ca primarul Popa a "daruit efectiv CET-ul firmei americane", printr-un contract care nici macar nu a fost tradus in limba romana de o persoana autorizata.

Proiectul "Casarom" a ramas o himera

Un alt contract contestat de actuala administratie este cel incheiat de Dorel Popa cu "Casarom". Fostul primar a dat aprobare firmei pentru constructia a doua blocuri, ridicate deja, insa actualul edil-sef nu vrea devieri de la proiect, PUD-ul fiind pentru case, nu pentru blocuri.

Falca a spus ca societatea nu a respectat o serie de conditii prevazute in contract si ca aproape toate termenele fixate au fost cu mult depasite. In 2001, "Casarom" a castigat o licitatie pentru ridicarea unui cartier de locuinte in zona Subcetate, pe o suprafata de 68 de hectare.

Mai mult de jumatate din teren a fost vandut ulterior firmei de catre municipalitate, la un pret simbolic, restul fiind concesionat investitorilor pe 50 de ani.

In schimbul suprafetei obtinute, "Casarom" s-a obligat sa construiasca in total 900 de locuinte la bloc si in case individuale. Primele 72 de case trebuiau finalizate pana in 2002.

In 2004, insa, imediat dupa alegerile locale, cand PD a castigat Primaria, compania s-a vazut nevoita sa recunoasca intarzierile si a anuntat ca pana la finele lui 2005 vor fi date in folosinta 240 de apartamente in zece blocuri si 52 de case. Cum si aceasta realizare este departe de a fi respectata, edilii nu exclud posibilitatea rezilierii contractului si recuperarea unor suprafete de teren.

Terenurile aradenilor au ajuns la timisoreni

Una din ultimele afaceri care l-a avut ca actor principal tot pe Dorel Popa a fost cea prin care un lot de 300 hectare de teren de cea mai buna calitate, aflat intr-o pozitie exceptionala, la iesirea din Arad spre Timisoara, a ajuns in mana unor intermediari care au reusit sa puna in miscare o adevarata inginerie cu terenuri, cu ajutorul ex-primarului.

Terenul a fost luat de la concesionarul "Supersem", o statiune de cercetare si productie legumicola, si, in baza unor procuri notariale, a ajuns in posesia a doua persoane din Timis. Cei care ar fi trebuit sa primeasca suprafetele respective, in baza Legii 1/2000, nici nu au stiut ca au decazut din calitatea de proprietari in schimbul unor sume de bani primite de la intermediari.

Supus tirului de acuzatii, Dorel Popa a spus ca va prezenta, in curand, acte care il incrimineaza pe Gheorghe Falca. "Am documente pentru tot ce am declarat, ba mai mult. S-au organizat licitatii asupra unor terenuri care erau vizate de revendicari", a sustinut fostul primar.