Ieri dimineata, angajatii IINS vorbeau despre decizia ministerului in termenii cei mai negativi. "Nu se poate sa ii demita pe oamenii astia. Pai eu am venit cu Barsan in spitalul asta cand era aproape ca o darapanatura si acum avem un institut de talie mondiala. Iar medicul Barsan si-a facut casa in spital. Aici traieste, aici doarme. E una cu institutia asta.

Cine mai opereaza copii de doua-trei zile pe inima? Cine a construit o scoala medicala de talia asta?", comenta personalul din unitate. "Suntem uluiti de decizie si nu ne-o explicam. Asteptam motivatia scrisa si nu suntem de acord ca un minister sa ia astfel de decizii inainte de a le comunica celor in masura.

Apoi, este extrem de curioasa acuzatia de management neperformant, in conditiile in care am inceput anul acesta cu datorii de 12 miliarde de lei vechi, iar in 15 noiembrie nota de control a ministerului arata ca am ajuns cu datoriile la zero.

Nu in ultimul rand, cererea ministrului ca administratorii sa garanteze ca spitalul nu mai face datorii nu poate sa stea in picioare pentru ca, din mai, noi asteptam decizia ministerului de a instala un nou Consiliu de Administratie (CA), care nu a venit. In aceasta situatie, Comitetul Director al spitalului a acoperit datoriile.

Nu ne explicam de ce suntem demisi pe baza unei acuzatii care se arata a fi cel putin ciudata", a spus directorul general al spitalului, Radu Capalneanu.

Potrivit notei, dupa verificarea din 30 noiembrie (vezi facsimil), nu ar exista probleme: "La data controlului, toate facturile aflate in sold la 31.12.2004 si 31.05.2005 au fost achitate in cursul acestui an". "Daca nu se revine asupra acestei decizii, eu imi prezint demisia si iau in considerare si posibilitatea de a parasi Clujul.

Am adus critici legilor malpraxisului, spitalelor, transplantului de organe care cred ca au deranjat, desi eu consider ca erau constructive. Poate fi acesta un motiv", a spus chirurgul Mircea Barsan, director adjunct al IINS.

ZIUA de Cluj a dezvaluit in editia de ieri ca medicul primar chirurg Manuel Chira este in pole - position pentru preluarea postului de director al IINS, fapt negat vehement de acesta. "Nu vreau sa iau la nimeni locul, mai ales ca datorez extrem de mult, profesional, medicului Mircea Barsan.

Pe linie de partid am fost consultat despre situatia din IINS, iar daca demiterea ramane in vigoare si mi se va solicita sa accept acest post atunci o voi face. Deocamdata nu poate fi vorba de asa ceva", a declarat pentru ZIUA de Cluj Manuel Chira.

Reactii impotriva demiterii

Demiterea Consiliului Director al IINS a provocat reactii din partea politicienilor clujeni. Astfel, Marius Nicoara, presedintele PNL Cluj, a adresat un comunicat ziarului nostru dupa dezvaluirea facuta in editia de ieri. Reproducem mai jos, integral, comunicatul CJ.

"Ca urmare a informatiilor legate de implicarea presedintelui Consiliului Judetean Cluj, domnul Marius Nicoara, in demiterea conducerii Institutului Inimii "Nicolae Stancioiu" din Cluj-Napoca, informatii publicate in nr. de luni, 12 decembrie 2005, al cotidianului ZIUA de Cluj, in articolul «Politica nu are inima.

Liberalii clujeni promotorii schimbarii de dragul schimbarii», biroul de presa al CJ este abilitat sa faca urmatoarele precizari. Domnul Marius Nicoara nu a fost informat despre controlul efectuat de catre reprezentantii Mini-sterului Sanatatii la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, nici in calitate de presedinte al CJ si nici in cea de presedinte al filialei judetene a PNL.

Despre demiterea conducerii prestigioasei institutii medicale, domnul presedinte Marius Nicoara a aflat prin intermediul presei, duminica, 11 decembrie, dupa intoarcerea de la receptia finala a lucrarilor de canalizare realizate prin programul SAPARD in comuna Gilau. Dat fiind faptul ca cei doi medici, respectiv prof. Dr. Radu Capalneanu si prof. Dr.

Mircea Barsan, personalitati marcante ale lumii medicale clujene, se bucura de o inalta apreciere din partea d-lui Marius Nicoara, domnia sa l-a sunat pe ministrul Sanatatii, domnul Eugen Nicolaescu, pentru a solicita detalii privind demiterea lor.

Domnul ministru l-a informat pe domnul presedinte ca la Institutul Inimii, ca de altfel la alte cateva zeci de institutii medicale, s-a desfasurat un control amplu care a vizat problematica legata de managementul acestora.

Domnul Eugen Nicolaescu a precizat telefonic faptul ca nu l-a informat pe domnul presedinte despre control deoarece este o problema strict profesionala, nu politica si nici de administratie publica locala si ca nu stie punctual care au fost motivele exacte ale destituirii conducerii institutiei clujene, dar ca, in toate cazurile in care s-au aplicat sanctiuni a fost vorba despre deficiente grave in actul managerial. El a mai spus ca, in doua zile, va trimite rezultatele controlului, o copie a acestui document urmand sa fie remisa pre-sedintelui CJ.

In functie de concluziile si datele cuprinse in raportul echipei de control a MS, domnul presedinte intentioneaza sa-i sprijine, dupa posibilitati, pe cei doi reputati profesori, actualii manageri ai institutului, motiv pentru care a solicitat informatii despre problematica acestei institutii.

In consecinta, domnul presedinte Marius Nicoara si-a stabilit o intalnire cu dr. Florin Stamatian, directorul DSP Cluj si cu dr. Mircea Morosan, presedintele CJAS Cluj. Cat priveste «planul liberal» de destituire a celor doi manageri actuali, va informam ca el nu exista si nu a existat vreodata. Dr.

Emanuel Chira, la care se face referire in articolul mentionat, este intr-adevar membru PNL, dar este in acelasi timp un bun profesionist, care lucreaza in echipa cu prof. Barsan, si care a depus din anul 2001 la sediul PNL un CV. La fel ca si toti ceilalti membri ai partidului".

DSP si lumea politica sprijina conducerea Institutului Inimii

Prof. Dr. Florin Stamatian a declarat ca este complet nedumerit de aceasta demitere, atata vreme cat la DSP nu s-a primit nici un comunicat oficial in ceea ce priveste rezultatele controlului efectuat de Ministerul Sanatatii la Institutul Inimii. "La Institutul Inimii s-au realizat performante unice in tara, iar spitalul isi achitase toate datoriile.

Asa ca nu vad in ce fel pot fi acuzati cei de acolo de management defectuos. Probabil ca cei de la MS au alte date de la institut, care nu coincid cu alte noastre", a declarat Stamatian.

Laszlo Attila - presedinte al UDMR Cluj, a declarat ca demiterea conducerii Institutului Inimii nu ar trebui sa aiba nici o legatura cu politica si ca ar trebui facuta pe criterii medicale. "Trebuie sa asteptam sa fie facute publice motivele demiterii si apoi sa luam atitudine, daca acestea nu sunt corecte", a precizat Laszlo Attila.

De aceeasi parere este si presedintele PSD Cluj, Remus Lapusan, care a declarat ca actuala putere nu tine cont de nimic si ca, in loc sa se ocupe de rezolvarea crizei din sanatate, face demiteri fara sa precizeze motivele.

Institut performant

Institutul Inimii "Nicoale Stancioiu" a fost infiintat, dupa indelungi eforturi, de cel caruia ii poarta acum numele, fiind un spital mic, cu 200 de paturi si 400 de angajati. Spitalul este unul din cele mai preformante, in cadrul acestuia fiind efectuate operatii extrem de complicate, cardiovasculare, inclusiv in domeniul pediatriei.

In 1991, medicul Mircea Barsan a fost invitat sa lucreze in acest spital, care i-a devenit si domiciliu! Din 1995, imediat dupa moartea porf. Nicolae Stancioiu, medicii l-au ales ca director pe chirurgul Radu Capalneanu, care ocupa si in prezent aceasta functie.

In spital s-au operat peste 5.000 de persoane in ultimii zece ani, multe dintre interventii fiind premiere nationale si internationale, in conditiile in care acesta a fost mereu subfinantat.