O parte dintre demnitari a binevoit sa-si deconspire averile. Cat despre modul in care au facut-o, ii lasam pe cititori sa traga concluziile... Senatorii Norica Nicolai, Vasile Dincu si Gheorghe Funar inca nu ne-au "onorat" cu declaratii noi.

In ce-i priveste pe alesii locali, acestia stau, fara nici o problema, asteptand probabil sa mai treaca niste ani pentru ca averea lor sa fie suficient de mare cat sa ne "uimeasca" din cale afara.

Nu toti demnitarii s-au grabit sa-si revizuiasca declaratiile de avere, de parca acestia nu ar fi derulat nici un fel de afacere in 2005 si nici salarii sau alte venituri n-ar fi incasat.

Alesii locali stau si mai comod, iar asta pentru ca, sustine purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean, Cornelia Trif, legea privind transparenta in administratia publica nu-i obliga sa faca nici un fel de modificare la declaratia de venituri daca aceasta nu a "suferit" modificari.

"Nimeni nu-i obliga, consilierii trebuie sa vina singuri sa-si revizuiasca declaratiile de avere in termen de 30 de zile de la data in care sunt inregistrate modificari", a declarat Cornelia Trif, facand referire la Legea 161/2003. Precizam ca in cadrul Consiliului Judetean, precum si in cadrul Consiliului Local, activeaza reprezentanti ai PNL-PD, PSD, UDMR, PRM si PPCD.

Unii dintre ei detin si alte functii de conducere la regii, agentii sau directii publice de stat, practica meserii banoase si mai ales deruleaza afaceri prospere. Cu toate acestea, din luna aprilie-mai a anului trecut, nici unul dintre consilieri nu si-a innoit declaratia de avere, ca si cum bunastarea acestora ar fi ramas constanta - n-au tranzactionat nimic si nici salarii n-au primit.

Primarul Emil Boc a fost chestionat in acest sens, intr-o conferinta de presa, iar acesta a sustinut ca averea sa nu s-a modificat prin nimic, singurul plus constand in cele cateva zeci de milioane de lei pe care le-a acumulat din salariul sau. O parte dintre deputatii si senatorii clujeni, nu toti, si-au facut datoria, revizuindu-si in luna decembrie declaratia de avere.

Pe site-ul Parlamentului au fost postate declaratiile de avere intocmite conform incheierii anului fiscal 2004 sau pur si simplu pentru exemplificarea eventualelor adaugiri la avutia lor.

Buda, "imobiliarul"

Dintre deputatii clujeni care s-au grabit sa-si revizuiasca declaratia de avere il mentionam pe Daniel Buda. Si pe buna dreptate, deoarece se poate spune ca anul 2005 a fost unul bun pentru avocatul-deputat. Acesta a reusit sa mai achizitioneze niste terenuri si sa-si mai deschida niste conturi. Pe strada Dorobantilor, numarul 48, Daniel Buda a achizitionat atat un apartament, cat si un teren.

Si tot anul trecut, el a vandut patru terenuri din care a incasat 110.000 de euro. Din cele cinci depozite pe care le are la Banca Transilvania, trei au fost deschise in anul 2005. Unul valoreaza 90.000.000 de lei, al doilea, 3.000 de USD, iar cel de-al treilea, 6.500 de euro. Daniel Buda detine la Banca Transilvania si actiuni in valoare de 175.000.000 de lei.

Actiunile de la Rompetrol si Servconsult insumeaza 58.000.000 de lei. Cele mai multe venituri le-a incasat, cum era si firesc, din avocatura - 687.118.571 de lei. Pentru ca este si un jucator fidel la Loteria Romana, norocul, chiar daca modest, a fost de partea lui Daniel Buda in anul 2005, pentru ca acesta, impreuna cu sotia, a castigat in doua randuri cate 30.000.000 lei.

"Modestul" Calian

In vreme ce multi dintre inaltii functionari de stat se arata grijulii cu statutul lor, deputatul PRM Petru Calian pare extrem de relaxat. Din ultima declaratie de avere, datata 7 mai 2005, reiese ca ar fi un biet functionaras ale carui venituri modeste din leafa de la stat ii asigura traiul de pe o zi pe alta.

In afara unui apartament si a unei case, vechi si acestea, Calian de-abia si-a mai permis sa achizitioneze un teren de 1050 de mp in comuna Campenesti. Conturi si depozite nu figureaza in fisa deputatului Calian, cu exceptia sumei de 400.457.021 lei, depozitata la BCR.

Nici o vorba despre veniturile care-i sunt asigurate de societatea la care este actionar, Modena, sau despre alte afaceri pe care le deruleaza. De parca cei peste 500.000 de euro pe care i-a investit in cele doua gale Local Kombat pe care le-a organizat in anul 2005 la Cluj i-ar fi picat din cer. Sau, poate, de la loto, precum colegului Buda?

"Daca am omis ceva, ma scuzati…"

Deputatul PC de Cluj, Gratiela Iordache, s-a grabit sa-si revizuiasca declaratia de avere, chiar daca modificarile nu sunt extraordinare. Singura achizitie pe care a facut-o Iordache in anul 2005 o constituie un teren agricol in judetul Ilfov. In rest, aceasta mai detine dividende in valoare de 14.316.474 lei vechi la Voltinvest.

In ce priveste veniturile financiare, Gratiela Iordache ne-a oferit datele conform anului fiscal incheiat in 2004. Venitul Gratielei Iordache se aduna din salariile pe care aceasta le primeste de la cateva societati la care detine functia de consultant economic.

La finalul declaratiei de avere, deputatul PC adauga o nota in care isi cere scuze pentru eventualele omisiuni, precizand ca acestea n-au fost facute cu rea credinta.

Ce bine-i de europarlamentari

Deputatul UDMR Konya Hamar Sandor nu s-a lasat mai prejos si s-a grabit ca, pana la finele anului 2005, sa-si depuna declaratia de avere. Iar rezultatele sunt de laudat. Intr-un an, acesta a reusit, fara sa vanda ceva, sa-si mareasca consistent depozitele private. De la 18.000 de dolari, acesta a ajuns la 20.000, iar in cel de-al doilea cont, de la 10.000 de euro a ajuns la 15.000 de euro.

Avand in vedere ca deputatul UDMR este europarlamentar, din 2005 mai are un cont de 8.000 de euro deschis la Banca KBC din Belgia.

Putere de avocat

Un alt deputat de etnie maghiara, Mate Andras Levente, a prosperat semnificativ in anul care tocmai s-a incheiat. Chiar daca pe numele sau sau a altor membri ai familiei sale, acesta a reusit sa achizitioneze mai multe terenuri si imobile, atat in judetul Cluj, cat si in judetul Salaj.

Opt terenuri intravilane, dintre care doua cumparate anul trecut, si cinci imobile, dintre care o casa si un apartament luate in 2005, sunt achizitiile care au fost facute pe numele familiei Mate. Din declaratia de avere a deputatului UDMR reiese ca venitul consistent este asigurat din avocatura.

Un PSD-ist neinvechit

Deputatul PSD Vasile Puscas ramane prestigios nu doar cu numele, ci mai ales pentru ca stie sa aiba grija de el. Acesta a reusit in 2005 sa-si ingroase conturile bancare. Pe langa activele financiare de la Banca Transilvania, Raiffeisen Bank si Banca Tiriac, care insumeaza circa 150.000.000 lei, cele doua conturi deschise la BCR si la Banc Post se ridica la peste 215.000.000 lei. Actiunile SSIF Target Cluj valoreaza si ele 21.600 lei noi.

Liberal intarziat

Deputatul Mircea Pusca si-a revizuit declaratia de avere anul trecut, in mai. Din vechea declaratie de avere reiese ca Mircea Pusca nu si-a inmultit averea. Chiar la inceputul anului 2005, el a vandut un Ford cu 3.300 de euro si si-a deschis un depozit bancar la BCR de 410.000.000 lei.

In afara de asta, insa, trebuie sa precizam ca acesta detine depozite mai vechi, unul de 340.000.000 de lei la BCR si conturi de card in valoare de circa 160.000.000 lei.

Se zbate cum poate

Deputatului PSD Vasile Soporan, fost prefect de Cluj, ii prieste slujba de demnitar. Numai anul trecut acesta si-a deschis la BCR doua depozite bancare deloc modeste. Unul este de 5.000 de RON, iar cel de-al doilea, de 35.000 de RON, si asta fara ca sa fi vandut bunuri imobiliare sau de alta natura. Soporan a accesat si un credit de consum, anul trecut, in valoare de 5.000 de euro.

Se vrea corect

Deputatul Horea Uioreanu si-a reinnoit ultima data fisa de avere in 2 iunie 2005, conform prevederilor legislative, pentru a specifica vanzarea unui automobil Renault TDI pentru care a incasat 17.000 de euro. Daca Uioreanu a mai facut si alte tranzactii, daca a mai castigat ceva de atunci, din vara, ramane un mister.

Tot ce ne dezvaluie Uioreanu in declaratia sa de avere postata pe site-ul Parlamentului sunt vechile terenuri intravilane si extravilane din Belis, Gilau si Cluj-Napoca, o casa de locuit, un autoturism Kia Sportage si un credit. Acesta nu uita sa aminteasca datoriile pe care le are la Banca Transilvania (6.000 de euro), precum si pensia alimentara datorata fiului sau (25% din venituri).

Nici un cuvant, insa, despre afacerile pe care este suspectat ca le deruleaza, prin interpusi. Pentru ca nimanui nu ii este clar care sunt acele venituri din care, totusi, este nevoit sa aloce 25% fiului sau, si mai poate trai, in continuare, pe picior mare, asa cum este obisnuit deputatul liberal.

"Saracul" Eckstein

Noua declaratie de avere a senatorului UDMR contrazice lamentatiile acestuia si da apa la moara revendicarilor scandaloase

Senatorul UMDR Eckstein Kovacs Peter (foto) este primul dintre cei patru senatori de Cluj care si-a actualizat declaratia de avere depusa la Parlament. El este si primul care ne uimeste cu „imbunatatirile" aduse.

Cu toate ca, intr-o discutie cu ZIUA de Cluj, avocatul Eckstein spunea in decembrie ca nu este foarte instarit si ca nu trage foloase de pe urma numeroaselor procese de restituiri de case nationalizate in care este implicat alaturi de tatal sau. Ultima declaratie de avere arata cu totul altceva.

Prima „surpriza" pe anul 2005 din declaratia de avere a senatorului-avocat Eckstein Kovacs Peter este un apartament cumparat impreuna cu sotia sa. Este vorba chiar de locuinta vecina celei in care a locuit familia senatorului si pana acum, la numarul 43 de pe strada Decebal.

Primul apartament cumparat de Eckstein, in 1987, are o suprafata de 100 de metri patrati si o valoare impozabila de 15.000 de euro, iar apartamentul cumparat anul trecut are 70 mp si o valoare impozabila de 10.000 de euro. La pachet, familia Eckstein a cumparat si cota de 1/3 ce-i lipsea din terenul de 400 de mp aferent cladirii in care locuieste.

O modificare substantiala a suferit si contul senatorului Eckstein, deschis in 2005 la Banca Comerciala Romana. Daca initial acesta continea 10.000 de euro, acum Eckstein are in cont 45.000 de euro. Precizam ca senatorul nu este asociat in nici o societate comerciala, iar veniturile sotiei in ultimul an fiscal incheiat nu depasesc 10.000 RON.

Marirea substantiala a averii lui Eckstein nu poate fi legata exclusiv de indemnizatia de parlamentar, ceea ce ne duce cu gandul spre meseria de avocat a lui Eckstein, la care acesta spune ca a renuntat de cativa ani, sau la tatal senatorului, de asemenea avocat. Acesta a preluat de la Eckstein Peter peste zece clienti care isi cer inapoi casele nationalizate.

Asupra majoritatii cazurilor in care sunt implicati cei doi Eckstein planeaza mari semne de intrebare, asa cum ZIUA de Cluj a aratat in decembrie si va mai detalia intr-o editie viitoare. In urma unei astfel de tentative de restituire, incepute in anul 2001,

Eckstein-tatal si Eckstein-fiul au ajuns sa fie martori intr-un proces de fals si abuz in serviciu. Senatorul a declarat ca de la actiunea din 2001 nu a mai intrat in instanta deoarece ii interzice legea. Insa, in declaratia de avere apar onorarii avocatiale brute in valoare de 310 milioane lei vechi obtinute in 2004.

Contactat telefonic de ZIUA de Cluj pentru a explica de unde a obtinut castigurile din ultima perioada, senatorul UDMR a precizat ca este in strainatate, iar la auzul cuvintelor „declaratia de avere", acesta a inchis telefonul si apoi a respins apelurile.

Avand in vedere numai indemnizatia de parlamentar, platita din banii contribuabililor, credem ca Eckstein isi permitea sa plateasca jumatate din convorbirea de doua-trei minute, cat i-au spus reporterii ZIUA ca-l retin.