UNITATE. La Ramnicu Valcea, ciolanul nu are culoare politica

VIP-uri in locuinte sociale la Ramnicu Valcea

Locuintele construite de ANL au reprezentat mereu o atractie catre puternicii zilei. Politicieni, functionari publici bine infipti in scaune, oameni de afaceri, toti sunt atrasi ca fluturii de lampa, de posibilitatea obtinerii unor bunuri la care oamenii simpli doar viseaza.

In anul 2004, mai multi consilieri municipali din Ramnicu Valcea, dar si politicieni si functionari ai Primariei, au reusit sa puna mana pe apartamente construite de ANL. Dintre sutele de cereri pentru cele doar 108 apartamente, au fost alese exact cele depuse de mai-marii zilei, pentru ei sau pentru beizadelele lor.

De atunci a trecut mai mult de un an si jumatate. Nimeni nu a luat nici o masura in acest caz, nici o ancheta nu a fost intreprinsa. Odraslele consilierilor municipali, functionarilor Primariei Ramnicu Valcea si stabilor locali continua sa locuiasca in apartamente sociale pentru tineri fara a fi deranjati de nimeni.

Ciolanul nu are culoare politica

In ultima sedinta a Consiliului Municipal Ramnicu Valcea din mandatul 2000-2004, consilierii au votat o lista cu repartitii pentru un numar de 108 apartamente destinate inchirierii tinerilor cu varste de pana la 35 de ani.

Pe aceasta lista apareau copii ai consilierilor locali, salariati ai Primariei Ramnicu Valcea sau rude ale acestora, directori de institutii si chiar politicieni din sfera Puterii.

Pentru cele 108 de apartamente construite de ANL, la Fondul Locativ au fost depuse peste 800 de cereri. Cele mai multe, depuse de oameni amarati, fara un acoperis deasupra capului, care sperau ca vor obtine o locuinta.

„Coincidenta" a facut ca in capul listei sa ajunga solicitanti cu pile, persoane influente in administratia publica locala sau in viata politica. Consilierii locali apartinand mai multor partide au votat in acea memorabila sedinta pentru ca beizadelele lor sa primeasca apartamente ieftine si bune.

Sedinta cu pricina, care a avut loc in luna iulie 2004 a demonstrat unitatea consilierilor atunci cand vine vorba de impartit ciolanul. Dincolo de vederile politice diferite, dincolo de partidele din care acestia fac parte, un lucru este comun: interesul de a abuza de functii pentru a-si servi propriile interese.

Copiii consilierilor, in capul listei

Trei consilieri municipali - Veronica Belgun (PRM) si Mihai Moldoveanu (PNL) au ridicat mana atunci cand a fost supusa la vot lista cu beneficiarii apartamentelor. Daniel Gabriel Belgun si Mihaela Roxana Moldoveanu, ocupand pozitiile 9, 27 respectiv 57 pe lista, sunt cei trei copii ai consilierilor care s-au ales cu apartamente aranjate dupa ultimul racnet.

Mai mult decat atat, din Comisia pentru Invatamant, Culte, Sanatate, Cultura, Protectie Sociala, Activitati Sportive si de Agrement, care a analizat dosarele solicitantilor, au facut parte si doi consilieri care si-au sfatuit copiii sa-si depuna dosarele.

„Norocosii" castigatori

Apartamente au mai primit si sotia purtatorului de cuvant al Primariei Ramnicu Valcea din acea vreme. Geanina Ionescu, sotia lui Daniel Ionescu s-a numarat printre fericitii beneficiari ai locuintelor.

Lista cu angajatii Primariei care au beneficiat de locuinte pentru ei sau pentru copii este lunga: Elena Daniela Cherascu - nepoata secretarului primariei, Toma Mihaescu (inca in functie), Ivan Elena Laura - salariata a primariei si Simona Darcle Miftode.

Pe aceeasi lista de afla si nepotul presedintelui Consiliului Judetean de atunci - Iulian Comanescu. Adrian Cornel Comanescu, director al Directiei Judetene pentru Tineret si Sport Valcea, ocupa „meritoria" pozitie 24.

Aprobare tacita

Imediat dupa sedinta de Consiliu Municipal in care s-a aprobat lista, Prefectura Valcea a fost somata sa initieze un control in acest caz. Pana la urma, nu s-a intamplat nimic. Autoritatile au conchis ca nu este vorba de o incalcare a legalitatii, ci mai mult de niste incalcari ale moralitatii. Cu alte cuvinte, nu a fost nimic ilegal, ci doar un pic imoral...

In rest, toate bune. Desi a fost amenintata ca va fi exclusa din PRM din cauza faptei sale, fostul consilier Veronica Belgun nu a patit nimic. Ea se afla si azi in PRM Valcea, ba chiar, din cand in cand, participa si la conferintele de presa.

Un alt consilier, Mihai Moldoveanu, sta chiar mai bine decat anul trecut. PNL, partid din care face parte l-a pus fix in fruntea Inspectoratului Scolar Judetean Valcea.

Nici actualul primar al municipiului Ramnicu Valcea, Mircea Gutau, nu vede nici o problema in ceea ce s-a intamplat in iulie 2004, pe vremea cand era viceprimar.

„Nu cred ca a fost vreo problema. Stiu ca s-a vorbit mult pe tema asta, dar haideti sa va spun ceva. Criteriile au fost de asa natura incat sa-i avantajeze pe unii. De exemplu, erai avantajat daca lucrai in administratie.

Ce sa faca oamenii aia? Sa nu-si depuna dosarele?", spune primarul Mircea Gutau, fara sa pomeneasca insa nimic despre sutele de cereri ale cetatenilor de buna credinta.

Sfidare pe fata

Cativa dintre asa-zisii tineri care locuiesc in blocurile ANL din Ostroveni sfideaza pur si simplu familiile de tinerii care au nevoie cu-adevarat de locuinte sociale. Acestia lipsesc cu lunile din apartamentele respective, avand in mod evident alte locuinte.

La aceasta sesizare, primarul Mircia Gutau da din umeri neputincios: „Va multumim pentru sesizare, dar trebuie sa va spun ca lipsa acuta a locuintelor sociale din Ramnic ne-a facut de multe ori sa verificam si rasverificam (?!) situatia locatarilor, care stau in blocurile ANL.

Dosarele la care faceti referire au fost analizate la Directia Taxe si Impozite. Conform legii, contractul pentru o locuinta sociala poate fi reziliat doar daca persoana lipseste din locuinta o perioada de cel putin 2 ani. Proba se face cu martori si se ajunge in instanta.

In urma sesizarii pe care ati trimis-o, Directia Gospodarie Comunala din cadrul Primariei a cerut administratorului blocurilor ANL sa intocmeasca o evidenta a persoanelor, care locuiesc aici si sa prezinte consumul de apa calda si rece inregistrat la fiecare apartament." Asteptam si noi cu mult interes aceasta situatie.