Chiar daca ambii au afirmat ca un asemenea scenariu este putin probabil in viitorul apropiat, remarcile celor doi ar putea deschide un front nou in dezbaterile seci privind regionalizarea Romaniei, pe care autoritatile centrale o privesc mai degraba ca pe un subiect tabu.

Invitat la emisiunea "ZIUA Presei" de acum o saptamana, senatorul PSD Vasile Dincu, unul dintre liderii "grupului de la Cluj", a declarat ca a luat in considerare existenta unui partid al ardelenilor, dar nu crede ca acesta ar fi viabil, in contextul integrarii europene a Romaniei.

"Un partid al ardelenilor ar putea functiona numai in cadrul unui organism politic mai mare si, cel putin in perspectiva noilor politici europene, nu ar avea viabilitate pe termen lung", a declarat Dincu.

Luna trecuta, in urma unei intruniri a partidelor etnice din Europa, senatorul UDMR Eckstein-Kovacs Peter afirma ca un posibil scenariu pentru evolutia UDMR ar putea fi transformarea intr-un partid regional. Eckstein a spus ca, in cazul in care statul roman s-ar regionaliza si s-ar crea parlamente regionale, Uniunea va deveni un partid eminamente regional.

"Evident ca, in acest caz, UDMR ar avea un cuvant mai greu de spus, din postura unui partid de 20% intr-un parlament al Ardealului, decat un partid de 6% in Parlamentul Romaniei", a afirmat Eckstein.

Regionalizarea, subiect tabu

Pana acum, toate discutiile legate de regionalizare au fost dominate de nervozitate, venita in special din randul cercurilor politice de la Bucuresti, care au vazut in orice propunere de acest fel o amenintare la adresa integritatii teritoriale a Romaniei sau la adresa pozitiei privilegiate pe care o detin in cadrul sistemului administrativ, dominat de centralism.

Crearea unor partide regionale ar schimba sensul discutiilor pentru ca nu s-ar mai pune problema crearii, mai intai, a unui sistem politic si administrativ regional, cu parlament si autoguvernare proprii, dupa care sa urmeze formarea unui proces politic regional, ci scenariul ar fi invers.

Puterea taberei care sustine regionalizarea ar fi alta, daca in Parlamentul de la Bucuresti s-ar prezenta, de exemplu, un partid "ardelean", votat de un numar insemnat dintre locuitorii acestei regiuni, dar nu un partid etnic, precum UDMR, care are un electorat neschimbat.

Experiente romanesti esuate

Singura incercare, timida, privind crearea unui partid regional, i-a apartinut unui personaj colorat al politicii romanesti si nu a fost luata in serios de nimeni. Este vorba de fostul primar al Iasiului, Constantin Simirad, care a infiintat "Partidul Moldovenilor", in 2000.

Dincolo de accentul presedintelui, acestui partid avea si alte cateva elemente definitorii pentru Moldova, precum sigla, un cap de bour. Experimentul lui Simirad a esuat insa. Mai intai a intrat, alaturi de PNTCD, in CDR 2000, dar, dupa esecul din alegeri, a fuzionat cu PSD, ceea ce i-a adus lui Simirad postul de ambasador in Cuba.

Senatorul PSD Vasile Dincu considera ca ideea reprezentarii ardelenilor a fost concretizata in PSD prin cresterea influentei liderilor de filiale din Ardeal la varful partidului.

Afirmatia lui Dincu pare, insa, exagerata, pentru ca singura filiala din Ardeal care are cu adevarat influenta la nivelul conducerii centrale a PSD este cea clujeana si acest lucru nu din cauza unei decizii interne in acest sens, ci din cauza activitatii sustinute, pe drumul reformei, a liderilor clujeni.

Un alt partid care a "rezolvat" problema reprezentarii ardelenilor este PD, care a mers chiar mai departe decat PSD. Pe langa presedintele clujean Emil Boc, PD mai are lideri la varf provenind din filiale, precum Bihor, Bistrita-Nasaud, Alba sau Brasov. De altfel, PSD, PD si UDMR au fost principalii sustinatori ai construirii autostrazii Transilvania, in randul partidelor politice.

Partide regionale, doar in state federale

La nivel european, partidele regionale sunt intalnite doar in state federale, dar nu au cuvant foarte greu de spus, cu cateva exceptii, precum in Spania, Italia sau Marea Britanie. In Spania, partidele regionale sunt puternice, in special in regiunile in care se vorbeste o alta limba decat spaniola, precum Tara Bascilor, unde partidul Herri Batasuna o detine puterea in parlamentul regional.

Un caz similar, dar mai putin sensibil pentru societatea spaniola, este cel al regiunii catalane. In Italia, Liga Nordului, condusa de Umberto Bossi, este, in prezent, membra in coalitia care il sprijina pe premierul Silvio Berlusconi, iar, in 1996, a proclamat independenta Nordului Italiei, sub denumirea Padania, fara vreo recunoastere internationala.

In Marea Britanie, partidele regionale au un rol foarte important, pentru ca Irlanda de Nord, Scotia si Tara Galilor beneficiaza de autoguvernare. In special in Irlanda de Nord, rolul partidelor catolice si protestante este crucial in rezolvarea conflictelor inter-religioase dintre catolici si protestanti.

In alte state federale, insa, precum Germania sau Austria, partidele regionale nu sunt relevante pentru scena politica. Totusi, organizarea federativa a unui stat pare a fi o conditie obligatorie pentru succesul partidelor regionale.