Unul dintre motivele care au determinat vizita ambasadorului SUA, Nicholas F. Taubman, la Cluj, se leaga de semnarea contractului intre Consiliul Judetean si societatea americana Emerson Electric, care a achizitionat terenul destinat parcului industrial Tetarom II, aflat sub autoritatea Consiliului Judetean.

Reprezentantul SC Tetarom, Vasile Gavrea, a fost imputernicit, in calitate de administrator al viitorului parc industrial, sa semneze contractul de vanzare-cumparare cu grupul de firme Emerson. Precizam ca grupul Emerson va plati catre Tetarom 2 euro pe mp, precum si o taxa de administrare anuala de 0,10 euro pe mp.

Suprafata de teren achizitionata este 11,5 ha, urmand ca Emerson sa construiasca aici, in prima etapa, un centru de cercetare cu 250 de specialisti si o hala de fabricare a motoarelor electrice de mici dimensiuni. In maxim cinci ani, vor fi construite alte trei hale de productie, investitia finala fiind estimata la 75 milioane de euro.

In plus, vor fi create circa 2000 de locuri de munca. Prezent la semnarea contractului, din partea Emerson, a fost directorul pe zona Europei de Est, care incadreaza si Emerson Romania, George Varmuza. Acesta i-a precizat ambasadorului Nicholas Taubman motivul pentru care a fost ales Clujul.

"Orasul este un adevarat centru universitar care ne poate furniza forta de munca specializata, iar aeroportul pe cale sa se dezvolte, precum si viitoarea autostrada, dar nu numai, sunt criteriile care ne-au determinat sa-l alegem pentru investitia noastra", a apreciat directorul Emerson Romania.

Trebuie precizat ca autoritatile locale se obliga sa asigure companiei americane drumul de acces si utilitatile inca inainte de demararea propriu-zisa a investitiei.

Ambasadorul SUA i-a felicitat pe liderii locali apreciind ca, dupa Emerson, si alte societati americane se vor gandi sa se indrepte spre judetul nostru in vederea unor investitii serioase.