Fostul director al sucursalei clujene a Loteriei Romane, Gheorghe Ciuca, a reclamat tranzactia de la Cluj, facuta peste capul sau, procurorilor anticoruptie. Deoarece cazul a ajuns pe mainile cui nu trebuie si nu s-a mai auzit de el, noul sef al DNA Cluj, procurorul salajean Crin Bologa, ar trebui sa se intereseze si de anchetele nefinalizate ce nu apar in analele oficiale ale institutiei.

Dosarul deschis zilele acestea de procurorii DNA din capitala, in care este anchetat directorul Loteriei Romane (LR), Nicolae Cristea, si vicepremierul George Copos, nu este singurul de acest gen. Achizitiile dubioase de spatii, practicate in perioada 2003-2004 de catre conducerea LR, in special in zona Transilvaniei, au fost reclamate procurorilor de la DNA Cluj inca de anul trecut.

Numai ca, din cauza persoanelor implicate, dosarul "Loto" de la Cluj a fost ingropat. Pe atunci, seful DNA Cluj era procurorul Ioan Irimie, persoana cu influenta la acea vreme si in structura centrala a PNA (actual DNA – n.red.).

Intre timp, la conducerea DNA a ajuns procurorul clujean Daniel Morar, iar, din toamna, seful DNA Cluj este Crin Bologa, Irimie activand in subordinea acestuia. Procurorul salajean Crin Bologa ar trebui sa intre pe fir si sa verifice activitatea lui Irimie si a subordonatilor acestuia din urma in cazul dosarului "Loto".

Ingineria de la Cluj, nesanctionata

Conducerea LR a cumparat, in 2004, fara acordul directorului sucursalei clujene, Gheorghe Ciuca, un imobil de pe strada Maresal Ion Antonescu (actualmente Primaverii – n.red.), de la societatea Transilvania Oil. Initial, spatiul a apartinut benzinariei Peco Valcele, detinuta de afaceristul Viorel Stiube, care nu este strain de caz.

Achizitionarea spatiului din Cluj pentru a deschide o agentie Loto era total nejustificata, avand in vedere ca acesta nu este la strada, iar la el s-ar fi ajuns cu greu din cauza traficului masinilor de la benzinarie. Administratorul Transilvania Oil, Stelian Ratiu, l-a contactat initial pe Ciuca si i-a propus sa cumpere spatiul cu patru miliarde de lei vechi.

Deoarece a refuzat, in ciuda unui comision frumusel, directorul LR Cluj a fost sarit si Ratiu a ajuns cu propunerea, printr-un amic de-al sau, la directorul LR, Nicolae Cristea. Rezultatul? Imobilul a fost vandut Loteriei cu 6,8 miliarde lei. Agentia Loto nu a fost deschisa, iar benzinaria apartine acum Petrom. Ciuca, mazilit intre timp, a sesizat DNA Cluj cu privire la aranjament.

Din informatiile noastre, fostul procuror sef Ioan Irimie a repartizat cazul spre cercetare ofiterului Liviu Sipos, care acum este pensionar si detectiv particular. Sipos ar fi admis ca il cunoaste pe Ratiu chiar de fata cu Irimie si Ciuca. Alta cunostinta a lui Sipos este Stiube, cu care s-a judecat intr-un proces civil la Cluj.

De mentionat ca fostul ofiter a lucrat o perioada la Oradea, cuibusorul afacerilor lui Stiube. Nu se stie de ce, dosarul „Loto" de la Cluj a ajuns la Bucuresti, unde a fost ingropat de tot de fosta conducere DNA din capitala. Daca ar fi sters de praf si recitit, ar putea constitui o parte din dosarul deschis recent pe numele lui Cristea si Copos.

Contactat de ZIUA de Cluj, Ioan Irimie a spus ca nu stie sa fi existat o astfel de ancheta, mai ales ca el a condus mult timp serviciul teritorial stand la Bucuresti. In mod normal, un procuror sef trebuie sa stie si sa avizeze toate cercetarile subordonatilor sai. Actualul procuror sef, Crin Bologa, nu a putut fi contactat pentru amanunte.

Darapanatura cumparata de la Copos cu bani grei

Tot fara avizul conducerii sucursalei zonale de la Cluj a LR, Cristea a dirijat achizitionarea unui apartament degradat din Targu Mures, care se afla si in vecinatatea altor agentii Loto. Pretul ruinei: 5,5 miliarde lei vechi. Apartamentul a apartinut unei societati din holdingul „Ana Electronic", condus de vicepremierul Copos, protectorul si amicul lui Cristea.