La carma Penitenciarului de Maxima Siguranta Oradea e un nou sef. Lucru stiut, de-o vreme, si titrat in media locala si nationala. Motivul: Gheorghe Ilea, fostul comandant al puscariei oradene, s-a pensionat. Nu ca ar fi avut varsta, dar a trebuit. Mai precis, l-au pensionat.

Asta, probabil, ca sa nu-l bage intr-o celula. In locul sau a fost numit interimar Ion Ilea, fostul adjunct si fostul aliat de nadejde al acum pensionarului. La scurta vreme de la declansarea scandalului, ale carui dedesubturi au fost titrate in premiera in presa bihoreana de GAZETA DE ORADEA, am fost asaltati de scrisori.

Toate semnate de detinuti. Unul dintre ei, Nutas Florin Radu, a fost martor ocular la crima. Coleg de celula cu cel ucis, detinutul, care este si banuit a fi complice la omucidere spune ca este nevinovat si descrie detaliat asasinatul din puscaria Ilea.

Crima produsa in Penitenciarul Oradea la sfarsitul anului trecut a incins spiritele in institutie si nu numai. Mentinut in functie datorita presiunilor politice, Gheorghe Ilea, ajuns la onorabila varsta de 57 de ani, a fost in sfarsit, lasat la "vatra".

Chiar daca, potrivit legii trebuia sa fie trimis in pensie in urma cu doi ani de zile, a trebuit sa astepte pentru ca inca un detinut sa paraseasca penitenciarul. Nu pentru ca si-ar fi ispasit "pedeapsa", ci pentru ca a fost "ucis".

Desi indirect vinovat, Ilea senior impreuna cu al sau alai ramane direct raspunzator pentru crima din ziua de 23 noiembrie 2005. Papp Stefan a fost omorat in bataie. Pe el, soarta l-a pedepsit dupa principiul "ochi pentru ochi, moarte pentru moarte". Dupa ce si-a omorat mama, Papp a capitulat in mainile colegilor de camera. Sodomizat sau nu, calaul mamei sale a sfarsit in sicriu.

"Sunt nevinovat!"

Cei trei colegi de camera ai victimei au fost Florin Nutas, Steiner Attila si Ioan Florut. Varianta cu refuzul de a intretine raporturi sexuale de catre Stefan Pap a fost avansata ca urmare a faptului ca medicii nu au respins aceasta pseudo-explicatie. Mai ales, ca sodomizarea intre detinuti este arhicunoscuta.

Pentru o mai buna informare a cititorilor in legatura cu ceea ce s-a intamplat in acea zi de noimebrie, redactia GAZETEI a dat curs scrisorii trimise de Florin Nutas, unul dintre colegii de camera al defunctului. Detinutul si-ar fi dorit o intrevedere "face to face" cu GAZETA. Insa nu s-a putut.

De opus, insa s-a opus conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor. "Nu va putem lasa sa vorbiti cu detinutul pentru ca ancheta intreprinsa de catre organele abilitate este in plina desfasurare.

Va informam, ca numai in functie de rezultatul anchetei se va stabili cu exactitate gradul de vinovatie al celor in cauza" a fost raspunsul de lemn si lipsit de transparenta al oficialilor de la Bucuresti.

In acest caz singura varianta care i-a ramas GAZETEI este aceea de a publica scrisoarea trimisa de unul dintre colegii de camera a victimei.

"Subsemnatul Nutas Florin Radu, detinut in Penitenciarul Oradea, condamnat la 4 ani si 6 luni pentru fals moneda, va rog sa publicati in saptamanalul d-voastra, dreptul la replica ca urmare a unui material defaimator la adresa mai multor persoane printre care si eu sub titlul – Asasinatul din Puscaria Ilea".

In primul rand, moartea detinutului Pap Stefan nu a fost una premeditata. Intr-adevar, in camera a avut loc o bataie, dar ea a pornit de la niste motive lipsite de importanta. Detinutul a primit cateva lovituri de la alti detinuti, dar pot afirma cu mana pe inima ca acestia nu au urmarit sa il omoare.

Stefan Pap a mai fost operat la creier in urma cu cativa ani si probabil de aici i s-a tras moartea. Este greu de crezut ca un om obisnuit poate sa moara de la niste simple lovituri de pumn si de picior.

Cand am vazut ca nu se mai ridica, l-am stropit cu apa si am anuntat supraveghetorul caruia i-am spus ca Pap Stefan se simte rau si ca este cazut. In mai putin de cinci minute, a venit asistentul medical cu mai multi subofiteri, care l-au dus imediat la spital.

Toti detinutii din camera am declarat ca Pap a cazut singur pentru ca nu se simtea bine. Nu de alta, dar nu doream ca un simplu incident urmat de un schimb de pumni, sa duca la pedeapsa cu izolarea pentru vreunul dintre colegii de camera. Abia peste doua zile, am realizat ce s-a intamplat.

Intimidarea medicilor de catre gardieni este o simpla inventie. Desi sunt detinut, nu am ce sa reprosez gardienilor, nici in acea noapte, nici in general, pentru ca daca nu creezi probleme te lasa sa-ti vezi de pedeapsa.

Gardianul din acea noapte a venit imediat la usa si cand l-a vazut pe Pap lesinat si-a facut datoria. A adus asistentul medical, ofiterul de serviciu si o grupa de interventie. Asa ca nu putem sa-i reprosam nimic.

In ceea ce priveste musamalizarea pe care ar incerca-o comandantul penutenciarului, consider ca este o alta inventie. Inca de la primele ore ale diminetii, am fost scosi toti la raport, interogati si pusi sa dam declaratii despre eveniment.

Desi in prima faza nu am recunoscut ce s-a intamplat fiindca ne temeam de consecinte, dupa doua zile am recunoscut adevarul. Comandantul penitenciarului nu avea interesul sa musamalizeze pentru mine, pentru ca am fost un detinut problema.

In cei trei ani de cand ma aflu in penitenciarul din Oradea, am fost sanctionat disciplinar de noua ori, chiar cu izolare severa. Conducerea inchisorii m-a introdus in categoria detinutilor periculosi pentru ca am fost recalcitrant.

Ce interes ar avea un fost colonel care m-a sanctionat de atatea ori sa ma apere acum? Apoi de unde pana unde asasinat!? Cei care l-au lovit au dorit doar sa-i traga o corectie. Cand au vazut ca a lesinat s-au speriat si s-au albit la fata ca varul.

In cel mai rau caz, pot fi acuzati de lovitura cauzatoare de moarte pentru ca nu au urmarit sa il omoare. Asasinatul presupune sa premeditezi moartea unui om. Redactorul inarmat cu venin mai scrie ca – Ilea gireaza orgiile -.

De unde stie asa ceva? Pe ce motiv ma face pe mine homosexual si ca am vrut sa-l abuzez sexual pe Pap Stefan, daca nu a fost de fata? De altfel din tonul articolului se simte o ura bolnava fata de comandantul penitenciarului. Ilea Gheorghe, in primul rand, apoi fata de mine, Steiner Attila si Florut Ioan.

Nici macar numele nu este corect. Cine citeste materialul crede ca daca nu te lasi sodomizat esti omorat. Eu am fost in noua penitenciare si pot sa confirm ca nu este asa. Este adevarat ca printre detinuti exista si homosexuali, pe care de altfel eu nu ii suport, dar nicaieri gardienii nu permit orgii.

Oricum, pe rolul Parchetului s-a format un dosar penal in care lucreaza mai multi specialisti. Nu este normal sa platesc pentru ceva ce nu am facut. Destul am tras prin puscarii si nu e normal sa fiu facut de ras in fata concubinei mele, a parintilor, a cunostintelor si a intregului oras.

Am scris aceste randuri cu multa durere in suflet. Ma doare ca s-a intamplat asa. Ma doare ca Pap Stefan a murit. Ma doare ca cineva dintre noi va mai primi ani grei de puscarie.

Dupa aparitia articolului, noi am ajuns sa fim stigmatizati de catre ceilalti detinuti, de catre cadrele penitenciarului, de catre familii. Am primit scrisori pline cu reprosuri de afara in care sunt pus la zid.

Cum ma voi reintregra eu in societate? In luna martie urmeaza sa fiu judecat pentru liberare conditionata. Cine ma va angaja? Cine se va casatori cu mine? Cine va da mana cu mine?

La aceste intrebari ma gandesc zi si noapte dar nu gasesc raspunsuri. M-i s-a facut un rau gratuit si nemeritat.

Va rog sa publicati aceste randuri. Este tot ce mi-a ramas pentru a sterge rusinea cu care traiesc. Va multumesc pentru intelegere".

A plecat Ilea, a venit… Ilea

Demiterea diplomatica a lui Gheorghe Ilea din fruntea Penitenciarului Oradea, nu a adus insa prea multe schimbari la nivelul conducerii. Cel putin la nivelul numelui. Pentru ca urmasul lui Ilea senior este Ilea junior. Gurile rele spun ca juniorul ar fi nepotul seniorului. "Sunt minciuni sfruntate", a replicat acid Gheorghe Ilea, pensionatul.

"S-a mai scris in ziarul dumneavoastra acest lucru neadevarat. In urma unui material publicat in urma cu doi ani la voi in ziar, au fost controale de la Bucuresti. In urma acestora, s-a constatat ca nu exista nici o legatura de rudenie intre mine si Ion Ilea.

Am ramas atata timp in functie pentru ca am fost un om corect", spune Gheorghe Ilea, care a declarat si ca se simte extrem de frustrat din cauza "rautatilor" titrate de presa locala la adresa propriei persoane.

Ce interes ar fi avut cineva din mass-media sa il ia la modul premeditat si tendentios drept tinta, Ilea nu stie sa dea vreo explicatie. De acuzat, acuza, insa, dar fara argument.

Potrivit informatiilor "cernute" de la Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), Ion Ilea a fost uns interimar pana la clarificarea situatiilor. "Domnul Ilea este imputernicit temporar de catre Administratia Nationala a Penitenciarelor sa se ocupe de Penitenciarul din Oradea.

Pentru ocuparea postului ramas vacant se va organiza un concurs. Data acestuia nu se stie inca. Nu au fost deocamdata stabilite nici conditiile necesare pentru participarea la concurs", a declarat Valentin Muntean, purtatorul de cuvant al ANP. Traiasca "dinastia"!

"Jos cu numirile clientelare!"

Marius Iacob, noul sef din fruntea Directiei Penitenciarelor s-a laudat ca va demasca neregulile care guverneaza de cativa ani incoace activitatea penitenciarelor din Romania. Si in special din vestul tarii. "Vrem sa renuntam la angajarile pe sistem clientelar si pe cele avand la baza nepotismul.

Se vor efectua controale viguroase pina la sfarsitul anului la penitenciarele din vestul tarii, unde sunt semnale ca s-a inregistrat un management defectuos" spunea Iacob la numire. Deocamdata, rezultatele sunt in grafic cu asteptarile. In locul lui Ilea a venit… Ilea.