Vasile Cerghizan, dupa ce si-a vandut actiunile detinute la societate, s-a retras de la conducerea Carbid Fox, dupa sedinta de vinerea trecuta a Consiliului de Administratie cu sindicatele * Conducerea va fi asigurata de directorul economic Ana Borcoman, devenita presedinte, respectiv de directorul de dezvoltare Gheorghe Sorin Ignat, care a preluat functia de director general.

Noua conducere va avea de solutionat problema achitarii imprumuturilor bancare contractate de societate, respectiv a datoriilor catre diversi furnizori si catre salariati * Cresterea bursiera a actiunilor societatii este argumentata prin faptul ca PAS Carbid a platit in

intregime sumele datorate pentru a deveni proprietar a 51% din actiunile companiei * Ieri, pretul actiunilor Carbid a continuat sa creasca, apropiindu-se din nou de pragul limita de variatie de 15%/zi * Cei doi fosti membri ai Consiliului de Administratie au luat teapa vanzand o actiune sub 600 lei ROL

Carbid Fox are, conform notificarii remise Departamentului Operatiuni Financiare ale Emitentilor, din cadrul Bursei de Valori Bucuresti, in data de 7 februarie o noua conducere.

Raportul curent al Carbid consemneaza ca, incepand cu 6 februarie, Vasile Cerghizan, presedintele Consiliului de Administratie si directorul general al companiei, si-a depus demisia din ambele functii, urmand ca pana la intrunirea, in 11 aprilie, a AGA Ordinara a Carbid, fotoliul de presedinte al CA sa fie ocupat de catre directorul economic

Ana Borcoman, fost vicepresedinte al CA, in timp ce in functia de director general a fost instalat directorul de dezvoltare Gheorghe Sorin Ignat.

Decizia de retragere a lui Vasile Cerghizan a survenit dupa intalnirea avuta vinerea trecuta de Consiliul de Administratie cu liderii sindicali, cand a acceptat sa semneze ca se retrage din functiile detinute in Carbid.

Va reamintim ca Cerghizan anuntase ca demisioneaza si in luna ianuarie, dupa ce angajatii i-au solicitat acest lucru, pe fondul neachitarii salariilor, acumularii de datorii etc.

Noua conducere va avea de solutionat in perioada urmatoare problema spinoasa a datoriilor acumulate de societate fata de banci, furnizori si salariati.

Astfel, dupa cum am precizat in numerele noastre anterioare, din 16 ianuarie, Electrica Transilvania Sud, Sucursala Targu Mures, a sistat furnizarea de energie electrica pentru ca societatea din Tarnaveni nu si-a respectat graficul de esalonare a datoriilor convenit anul trecut.

Masura ar urma sa opereze pana in 11 februarie, perioada in care productia de carbid a fost sistata.

De asemenea, Carbid inregistreaza datorii si catre Bicapa SA Tarnaveni, societate fosta parte a Combinatului Chimic, cu care imparte aceeasi platforma industriala, datorii care se ridica la 3 miliarde de lei, conform solutiei date de instanta si pentru care Bicapa a instituit gaj pe stocurile de carbid.

Pe langa aceste creante, Bicapa mai are de recuperat si alte sume, atata vreme cat prestatiile lunare catre Carbid se ridicau la 4-5 miliarde de lei, pentru care reprezentantii primei societati au solicitat de asemenea instituirea de garantii - pe mijloace fixe etc.

Pentru iesirea societatii din criza, tinand cont ca dupa primele trei trimestre ale anului trecut societatea inregistra datorii de 90 de miliarde de lei, iar platile restante catre furnizori au atins 150 de miliarde, in conditiile reducerii drastice a cifrei de afaceri, se prefigureaza chiar posibilitatea unei infuzii de capital strain, prin majorarea capitalului social.

Sursele noastre ne-au vorbit, de asemenea, de o intentie a conducerii de a restructura personalul companiei prin renuntarea la angajatii pensionati si reangajati.

Mai multe insa despre masurile de redresare in numerele viitoare, in urma unui dialog mai amplu cu noua conducere, dupa cum ne-a promis noul presedinte Ana Borcoman. Nu trebuie sa uitam insa ca soarta a peste 400 de angajati, a familiilor si a municipiului Tarnaveni depind de strategia pe perioada urmatoare a managerilor Carbid.

Stapanul PAS si agitatii bursiere

Dincolo de framantarile la nivel de conducere la Carbid, societatea a fost si vedeta ultimelor zile la Bursa de Valori Bucuresti. Astfel, in ultimele trei sedinte de tranzactionare, compania a ocupat primul loc dupa variatia de crestere a pretului unei actiuni.

Inclusiv in sedinta de ieri, pretul unei actiuni Carbid a urcat pana la aproape 700 de lei (691 lei ROL), adica aproape a atins limita de crestere admisa de 15%.

Potrivit lui Adrian Chereches, Partner - Portofolio Manager la IFC Targu Mures, cresterile de pret ale actiunilor Carbid sunt motivate de destramarea PAS (Asociatia Salariatilor), ceea ce s-a intamplat si in cazul altor societati.

Interesant este insa ca membrii Consiliului de Administratie care au decis sa-si vanda actiunile luna trecuta, cum este si cazul fostului presedinte au pierdut, deoarece actiunea este cotata acum la 691, iar in piata au fost lansate doar ordine de cumparare actiuni CRB.

Decizia de a-si vinde actiunile a unor membrii ai Consiliului de Administratie sau a actionarilor survine in urma incheierii la jumatatea anului trecut a procesului de privatizare a Carbid, proces inceput in 1995, si a trecerii pachetului de 51% din actiuni de la AVAS, succesoarea FPS, catre PAS Carbid, moment in care a fost decisa, pentru continuarea activitatii, scoaterea la vanzare a 30% din actiunile societatii.

Astfel, incepand din jumatate a lunii ianuarie, Vasile Cerghizan si-a vandut in jur de 1,5 milioane din actiunile detinute, in timp ce un alt actionar - Ileana Oltean a renuntat la aproximativ 1,2 milioane de actiuni, ceea ce reprezinta 2% din capitalul social.

Tranzactiile intermediate de catre SSIF Romexterra Finance, respectiv Carpatica Invest, au fost incheiate la preturi ce au variat intre 343 si 691 de lei/actiune.

Cu toate ca s-a speculat asupra unei intentii de manipulare a pietei, vanzatorii au motivat ca "scoaterea de sub gaj a unui numar de 17 milioane de actiuni si transferarea acestora catre membrii asociatiei a declansat un fenomen normal pe piata de capital". Vom reveni cu noi informatii in numerele urmatoare.