Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani se afla din nou in centrul unui scandal, dupa ce angajatii de la trei unitati miniere din Valea Jiului au fost pe cale sa achite cotizatii catre o structura sindicala care, practic, nu exista. Directorul CNH, Daniel Surulescu, nu a vazut, insa, unde este problema, dar reprezentantii Politiei municipiului Petrosani au demarat o cercetare in acest sens.

Fluturasii cu bucluc

Scandalul a izbucnit dupa ce Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ) Ð ramasa fara unele sindicate componente Ð a sesizat ca pe fluturasii de salarii distribuiti ortacilor de la unitatile extractive din Livezeni, Petrila si la o parte din cei care lucreaza la Lonea apare plata cotizatiei de 35.000 de lei catre Federatia Sindicatelor Unite (FSU) din Valea Jiului, a carei infiintare a fost respinsa, miercuri, de Tribunalul Hunedoara din cauza unor inadvertente.

De fapt, pe langa contributia de 1 la suta platita de angajatii CNH sindicatelor constituite la nivel de unitate, se mai achita cate 35.000 de lei catre LSMVJ, insa dupa desprinderea celor trei sindicate din liga, banii urmau sa ajunga tot la sindicatele din care fac parte minerii, care au constituit, in luna decembrie, Federatia Sindicatelor Unite.

Numai ca pe fluturasii de salarii aparea scris "contributie FSU", ceea ce a fost interpretat drept o tentativa de deturnare de fonduri, in conditiile in care, din punct de vedere juridic, aceasta structura nu exista.

Directorul general al CNH, Daniel Surulescu, nu crede, insa, ca este o problema reala si a afirmat ca intreaga vina apartine celor care fac statele de plata si fluturasii de salarii, respectiv Centrul de Calcul "INFO 98" Petrosani, care si-ar fi si recunoscut vina.

"Este doar o eroare pe care au facut-o cei de la Centrul de Calcul, care isi asuma eroarea si refac, pe banii lor, statele de plata si fluturasii de salarii. Angajatii de la unitatile miniere respective si-au dat acordul, nominal, ca acea cotizatie care mergea la LSMVJ sa fie impartita la cele trei sindicate. Exista tabele intregi de semnaturi, care se afla si la CNH.

Sindicatele de la Livezeni si Petrila au comunicat Centrului de Calcul ca oamenii doresc ca acei bani sa fie alocati celor trei sindicate, membre ale FSU, iar un angajat al Centrului de Calcul a incercat sa simplifice macheta si a trecut scurt FSU. Banii nu puteau ajunge in contul federatiei, pentru ca FSU nu are cont. Acum, suma respectiva se afla intr-un cont al Companiei", a spus Surulescu.

Pe de alta parte, reprezentantii FSU sustin ca nu au nici o vina, in conditiile in care nu ei intocmesc fluturasii de salarii. "Nu sindicatele fac acei fluturasi de salarii, ci Compania Nationala a Huilei. Noi am cerut, in baza tabelelor cu semnaturi, doar ca acei bani sa fie virati catre sindicatele desprinse din Liga.

Pe capul tabelelor cu semnaturi scrie "tabel nominal cu persoanele care incepand cu data de ... refuza sa plateasca cotizatii catre LSMVJ si vor sa fie virati catre sindicatele din care fac parte, membri fondatori ai FSU"", a afirmat liderul de sindicat de la Livezeni, Adrian Jurca, co-presedinte al FSU.

Reprezentantii Politiei Petrosani au intrat, insa, pe firul acestui scandal. Comandantul institutiei, Nicolae Florin, a declarat ca "o echipa verifica aceasta problema la CNH si urmeaza sa stabilim despre ce este vorba".

FSU - neinregistrata la Tribunal

Bazele Federatiei Sindicatelor Unite au fost puse la finele anului trecut, dupa ce Sindicatele Libere Livezeni si Petrila, precum si Sindicatul "Lonea 2004" au decis desprinderea din LSMVJ, pe motiv ca aceasta nu mai reprezenta interesele minerilor. Miercuri, Tribunalul Hunedoara a respins cererea depusa de FSU privind inregistrarea legala.

Liderii LSMVJ sustin ca aceasta structura sindicala nu se poate constitui din cauza datoriilor pe care le are fata de liga. Astfel, presedintele LSMVJ, Zoltan Lacatas, a afirmat ca sindicatele care au pus bazele FSU datoreaza cota de 7 la suta prevazuta prin statut, pe care nu au achitat-o din martie 2005.

In plus, Sindicatul "Lonea 2004" mai are o datorie de 12 milioane de lei catre liga, inca din decembrie 2004, iar cel de la Livezeni trebuie sa achite reparatia autoturismuluu Leganza, suportata de liga, in valoare de 91 de milioane de lei.

Reprezentantii LSMVJ au calculat datoriile la circa 350 de milioane de lei. "Nu am facut adrese catre ei prin care sa cerem banii, am asteptat sa ii aduca. Am considerat ca suntem colegi si nu le-am cerut in permanenta sumele respective", a spus Lacatas.

Conducerea FSU are, insa, o alta varianta referitoare la neinregistrarea structurii sindicale la Tribunal. Adrian Jurca a afirmat ca reprezentantii LSMVJ s-au folosit de un fals, prin care se arata ca ei ar fi afiliati la Confederatia Sindicatelor Miniere din Romania.

"Din cate am inteles, au prezentat in instanta o hartie despre care spuneau ca este semnata de mine in anul 2000, cand eu de fapt sunt lider de sindicat doar de prin 2001", sustine Jurca.