Gunoaie peste gunoaie, duhori pestilentiale, sobolani si paduchi – acesta este tabloul sordid al caselor si curtilor locuite de tigani in centrul municipiului Oradea

Datorita pericolului pe care respectivele familii il reprezinta pentru sanatatea publica si datorita faptului ca este afectata imaginea si dezvoltarea orasului, Primaria Oradea a decis sa nu le prelungeasca acestora contractele de inchiriere

Initiativa de a-i muta intr-un bloc de locuinte sociale, care se va construi in zona Gutemberg, a provocat o reactie adversa. Cuvantul de ordine: discriminare!

Locuinte decente = discriminare?!

Marian Daragiu, presedintele Fundatiei Ruhama, care se ocupa de integrarea sociala a rromilor din Oradea si imprejurimi, a initiat un protest fata de planurile Primariei de mutare a acestora in viitorul bloc de pe strada Voltaire.

„Protestul nostru se refera la faptul ca scopul acestei actiuni este de a-i separa pe rromi de restul societatii. Consider aceasta initiativa o actiune de discriminare la adresa rromilor! Cei care au luat aceasta initiativa ar trebui sa fie preocupati in gasirea solutiilor de integrare si socializare a acestora.

Nu ni se pare corect ca aceasta problema sa fie privita doar din punct de vedere etnic! In momentul in care se iau aceste masuri, ar fi normal sa fie mutati acolo toti cei care traiesc in aceleasi conditii cu rromii care urmeaza sa fie mutati.

In locul acestei masuri, ar trebui alocati bani pentru integrarea socio-economica a acestora" – spune Daragiu.

Seful Administratiei Patrimoniului Imobiliar din cadrul Primariei, Marcel Bolos, vede altfel lucrurile. „Daca rromii nu ar crea problemele si neplacerile pe care le creeaza de ani de zile si daca nu ar fi distrus locuintele in care traiesc, nu am fi nevoiti sa-i mutam separat de restul populatiei oradene.

Fundatia Ruhama ar trebui sa-si vada de treaba si sa ii integreze prin programele pe care le are! Daca ei isi faceau datoria, nu eram nevoiti sa luam aceste masuri.

Noi ii adunam la un loc, iar fundatia va avea ocazia de a se ocupa mai bine de ei, sa-i invete sa se comporte civilizat, sa se spele, sa isi trimita copiii la scoala, etc. Primaria are obligatii mult mai importante decat cel de a-i integra pe tigani.

ONG-urile primesc suficiente fonduri pentru a le purta de grija" – este de parere Bolos.

Viceprimarul Rozalia Biro are o pozitie similara. „Exista, intr-adevar, o initiativa de a construi un bloc de locuinte sociale in zona in care se afla in momentul de fata blocurile in care locuiesc rromii pe strada Voltaire.

A fost ales acest teren deoarece nu dispunem de terenuri in alta parte, nu pentru ca am dori sa aducem acolo totii rromi, pentru a fi marginalizati. In acest bloc vor fi mutati cei care locuiesc deja in blocurile existente. Ma refer la familiile care locuiesc peste 10 persoane intr-un apartament.

In cazul in care vor ramane locuinte libere, vom aduce si alte familii, locatari ai unor apartamente de pe strazile Kogalniceanu, Clujului si Cuza Voda, ai caror contracte de inchiriere expira in curand. Dar vom aduce in acel bloc si familii de alte etnii, care se afla in situatii de criza.

Aceste locuinte nu vor fi echipate cu bunuri care sa poata fi demontate sau furate" – explica dna Biro.

Raid deasupra unui „cuib" de… rromi

Am facut un raid si pe la blocurile TZA si TZ2 de pe strada Voltaire, locuite de rromi, vestitele „blocuri NATO". Dupa cum puteti constata si din imaginile alaturate, o mizerie cumplita si o duhoare asisderea constituie principalele dominante ale zonei din jurul celor doua imobile. Am stat de vorba cu Coca Jozsef, seful de scara de la blocul TZ1.

„Aici, in aceste blocuri, stau in doua camere trei-patru familii. Nu avem incalzire de ani de zile. Curent si apa rece avem. Locatarii nu prea platesc apa si curentul, fiindca nu au bani. Toti traiesc din ajutor social de opt sute de mii-un milion de lei. Luna asta probabil ca ne taie si curentul, pentru ca nu s-a platit.

De cinci luni nu s-a mai platit intretinerea! Apa avem, ca a dat dispozitii domnul primar Filip. Ni s-a promis ca ne pune la fiecare ceasuri, dar nu s-a facut nimic in acest sens. In astea doua blocuri stau vreo patru sute de copii. Ne descurcam greu. Mergem pe la rampa de gunoi sa cautam fier vechi si tot ce se mai poate vinde.

Mancare primim de la cantina sociala, haine primim de la Rostas, presedintele nostru, si de la directorul Administratiei Social Comunitare, domnul Ionel Vila. Nu e prea mult ce ne ofera autoritatile, dar decat nimic, e bine si atat" – ne-a explicat, resemnat, seful tiganilor de la TZ1.

Viata de tigan in Oradea, anul 2006 dupa Cristos

Acesta ne-a explicat ca exista cateva cazuri in care stau 15 si chiar 25 de persoane intr-un singur apartament. „Vara lucram in constructii, dar acum iarna nu prea este de lucru. E foarte frig, nu avem lemne sa facem foc.

Daca se va construi un alt bloc, sper ca ne vor muta si pe noi, pentru ca asa nu se mai poate! Dar nu dorim sa ii aduca pe cei din oras aici, suntem si asa prea multi."

Una dintre tiganci isi varsa naduful. „Oriunde mergem ne da afara, ca suntem tigani. Noi nu suntem considerati oameni! Noi nu mergem la furat, mai bine mergem la rampa de gunoi sau la descarcat camioane. Mergem oriunde sa facem un ban, dar nu la furat! Am copilul bolnav si nu poate sa mearga la scoala.

S-a imbolnavit ca e frig. Nu avem cum sa ne facem foc, pentru ca se infunda cosurile de fum. Nu putem sa ne incalzim apa sa ne spalam, avem doar apa rece. Stam sase persoane si zece copii in doua camere. De aproape 30 de ani nu s-a facut nimic aici, nu avem nici sticla in geamuri".

Pe strada Clujului locuiesc zeci de familii de rromi. Unii traiesc decent, chiar mai bine decat multi dintre romani sau maghiari. Dar sunt si cateva curti care ar putea constitui cadrul ideal pentru a realiza filme de groaza.

Acestia nu stiu nimic despre preconizata mutare, dar nu ar avea nimic impotriva sa fie mutati in locuinte curate, cu apa, curent si incalzire. In schimb, cei din zona Cuza Voda-Kogalniceanu nu s-ar da dusi din casele pe care le ocupa.

„Nu mergem nicaieri! Avem contracte de inchiriere si daca Primaria nu vrea sa ni le reinnoiasca, vom protesta la toate forurile si la Uniunea Europeana. Sunt casele noastre si nu ne lasam scosi de aici!" – ne-au declarat, sub protectia anonimatului, cativa rromi care au acceptat sa stea de vorba cu noi.

„Tiganiada" in varianta „de Oradea" continua. Nici nu s-a sapat fundatia blocului in care vor fi mutati rromii cu probleme si scandalul a inceput. La mutarea in noile locuinte, taraboiul va fi la cota maxima. Viata merge inainte.