Viceprimarul Sorin Pui a fost din nou atacat in plenul Consiliului Local cu privire la licitatiile publice organizate in municipiu * Autorul sariturii la gatul edilitar a fost de aceasta data consilierul local liberal Ioan Oprea care a reclamat "modernizarea" caietului de sarcini privind concesionarea parcarilor de catre Executiv * Oprea a tacut chitic insa in privinta caietului de sarcini ambiguu adoptat de CL * Acesta nu prevedea o cota procentuala ce urmeaza a fi negociata de Primarie, numarul locurilor de parcare etc., fiind lasata a fi stabilita in dosarul de licitatie In sedinta de Consiliu Local de marti, consilierii locali ar fi trebuit sa adopte regulamentul de exploatare in regim de autotaxare a parcarilor si zonelor de stationare cu plata aflate pe domeniul public al Reghinului, in urma adjudecarii licitatiei pentru concesiunea parcarilor de catre firma targumureseana TraciaTrade, administrata de catre Horatiu Moldovan, societate care administreaza si parcarile targumuresene. Doar ca ceea ce ar fi trebuit sa fie un punct 11 lejer pe ordinea de zi s-a transformat intr-un scandal, cu toate ingredientele unui circ care se stia televizat.

Viceprimarul Sorin Pui a fost acuzat in plenul Consiliului de catre colegul sau de partid, consilierul local liberal Ioan Oprea, ca ar fi masluit caietul de sarcini intocmit pentru licitatia publica de concesionare a parcarilor.

Oprea a prezentat consilierilor doua caiete de sarcini care au fost modificate fata de ceea ce adoptasera alesii locali, "o cosmetizare" care ar fi vaduvit bugetul local de 25 de milioane de lei/lunar. "Venim la sedinte de pomana daca Executivul modernizeaza caietele de sarcini", a "tunat" consilierul Oprea.

Acesta a aratat ca intre prima si a doua licitatie s-a modificat grila de evaluare a ofertelor, dar si ca prejudiciul ar fi fost creat prin reducerea cotei procentuale care i-ar fi revenit Primariei din incasarile din taxele de parcare de la o licitatie la cea de-a doua.

In sprijinul acuzelor sale, Oprea a aratat modul cum sunt pastrate caietele de sarcini la Primarie - ca niste foi volante -, ca sunt nesemnate etc. "Eu va cer demisia in plen", a continuat Oprea, precizand ca doar daca cele afirmat se adeveresc.

Iar ca tot scandalul sa fie mai savuros, consilierul liberal a amintit de una dintre functionarele din Primarie, Rodica Cengher, din cadrul Compartimentului Juridic, care ar fi avut de suferit din cauza viceprimarului pentru ca a refuzat semnarea unor documente presupus masluite.

Pui se apara

Viceprimarul Sorin Pui s-a aparat de acuzatiile aduse, sanctionand si nevoia colegului sau de a se vedea la TV, declarand ca "fata de anul trecut cand eram pe minus, acum conditiile sunt avantajoase pentru Primarie".

Pui a precizat ca inca din septembrie 2004 a fost aprobat caietul de sarcini pentru organizarea licitatiei publice pentru organizarea licitatiei pentru concesionarea parcarilor, pe care Executivul nu l-a modificat, ci a modificat dosarul de licitatie.

Precizam ca in caietul de sarcini nu se prevedeau conditii importante pentru evaluarea ofertelor fiind lasate in seama Executivului.

Astfel, "concurentul va prezenta solutia tehnica si financiara pentru reabilitarea, modernizarea, extinderea si intretinerea serviciului de administrare a parcarilor publice din municipiul Reghin", fara sa se precizeze decat vag ce inseamna aceasta solutie - acces facil la parcari, neafectarea traficului rutier sau pietonal, reabilitarea, modernizarea, extinderea sistemului de parcari etc. De asemenea, in caietul de sarcini nu s-au prevazut numarul total de locuri de parcare amenajate, termenul de executie al acestora sau, un detaliu extrem de important, cota procentuala care urma sa ii revina Primariei din incasarile operatorului.

Astfel s-a ajuns ca dosarul de licitatie sa fie mult mai explicit, fiind concretizate prevederile ambigue din caietul de sarcini. La prima , dar si la a doua licitatie s-au prezentat doua companii - Leon Group din Reghin si TraciaTrade din Targu Mures.

Prima licitatie nu a avut adjudecatar, ofertele prezentate fiind dezavantajoase si nu se incadrau in cererea Primariei, astfel ca la a doua dosarul de licitatie a fost schimbat, principala modificare fiind reducerea cotei procentuale pe care Primaria urma sa o primeasca din incasari de la 70 la 50%, dar nu mai putin de 50 de milioane lei/lunar.

Tinand cont de un aspect important, subliniat de viceprimar, concesionarea parcarilor pare o afacere buna.

Astfel, in prezent, Primaria Reghin are un profit lunar din parcari de 4,5 milioane de lei (7 milioane incasari, 2,5 milioane cheltuieli, rezultate financiare in luna ianuarie 2006), iar din contractul de concesiune, fara sa faca nimic si fara sa cheltuiasca nici un ban, ar obtine 50 de milioane de lei/lunar.

Ceea ce nu ne-a lamurit si nu ne-au lamurit nici consilierii, nici aparatul propriu al Executivului este daca dosarele de licitatie aveau nevoie de girul CL sau nu, caz in care s-ar putea pune problema unei culpe a viceprimarului, dar care, teoretic, are o armata de specialisti in ale dreptului si administratiei publice care sa-l sfatuiasca.

Cameleonul Nagy

Asemanator cu primarul Targu Muresului, care nu greseste niciodata, Nagy Andras a promis consilierilor ca va verifica acuzatiile grave aduse viceprimarului Pui. "Am solicitat un raport primar, nu l-am studiat pentru ca nu am avut timp, dar pana atunci propun sistarea discutiilor".

De asemenea, edilul-sef a sugerat ca daca acuzatiile vor fi confirmate nu se va pune problema demisiei viceprimarului, a scuzelor si a "destituirii, va promit eu, a functionarilor care au modificat caietul de sarcini".

Gheorghe Anton, consilierul PRM, a tinut sa mai puna cateva paie pe foc, declarand ca Executivul are antecedente, pentru ca el a patit la fel, dar a dat si o solutie pentru iesirea din impas: "constituirea unei comisii de analiza si verificare, conform art. 36 din Regulamentul de organizare si functionare a CL".

Pana la urma propunerea lui Anton ca de verificarea problemei semnalate de liberalul Oprea sa se ocupe Comisia Juridica a fost deturnata, ajungand tot in curtea Primariei. Adica primarul Nagy Andras va desemna dintre proprii angajati , dar si dintre consilieri membrii care vor face parte din comisia mixta de verificare.

Cu toate ca nu este normal ca un viceprimar sa fie "anchetat" de propriii subordonati, varianta propusa de impulsivul consilier local Aszalos a avut, dupa cum se vede, cea mai mare trecere.

Solutionarea pe moment a conflictului prin delegarea primarului a sarcini de a numi, prin dispozitie, comisia a coincis si cu amanarea aprobarii regulamentului de exploatare a parcarilor.

Nu putem incheia fara a remarca tensionarea relatiilor in sanul PNL Reghin, scandaluri vizibile sau nu, dar din care ar avea cu certitudine de castigat nu neaparat ceilalti consilieri liberali cat alesii locali care se pregatesc sa faca pasul spre PD.

Vom reveni asupra acestui subiect care a incins din nou relatiile dintre viceprimar si consilierii locali, asteptand "investigatia" echipei mixte. Pe viitor, o mica sugestie: poate nu le-ar strica alesilor locali cateva cursuri pentru elaborarea unor caiete de sarcini. Sine ire et studio.

"Vreau sa va arat cum poate fi modernizat un caiet de sarcini. Venim la sedinta de pomana daca Executivul modifica hotararile noastre", Ioan Oprea, consilier local

"Rodica Cengher a fost sanctionata pentru neindeplinerea sarcinilor de serviciu. Consilierii au facut confuzie intre primul dosar de licitatie si cel de-al doilea, ultimul fiind modificat, deoarece conditiile de licitatie nu erau accesibile", Sorin Pui, viceprimar

"Au fost aduse acuzatii foarte grave, am solicitat un raport primar pe care nu l-am studiat pentru ca nu am avut timp, de aceea solicit sistarea discutiilor pentru studierea caietelor de sarcini", Nagy Andras, primar