Plenul Camerei Deputatilor a respins saptamana trecuta cererea de perchezitie a imobilelor lui Adrian Nastase, presedintele Camerei Deputatilor.

Astfel, in urma votului acordat de parlamentarii Camerei, procurorii care instrumenteaza cazul Zambaccian nu vor putea sa cerceteze casele din strada Muzeului Zambaccian si din comuna Cornu, detinute de fostul premier al Romaniei. In acest dosar, Nastase este anchetat pentru luare de mita si primire de foloase necuvenite.

Deputatii bihoreni au avut opinii impartite in ceea ce priveste perchezitia caselor lui Adrian Nastase. Chestionati de GAZETA asupra modului in care si-au exprimat votul, unii si-au dat arama pe fata, in vreme o o alta tabara a uzat de faptul ca votul a fost secret si nu au comentat nimic.

Pe cei care ne-au spus cum au votat nu ne ramane decat sa-i credem pe cuvant.

Vot secret

Inainte de a se pronunta "pentru" sau "impotriva" perchezitiei, deputatii au supus la vot modul in care se vor exprima obtiunile in aceasta chestiune deosebit de delicata. Rezultatul scrutinului electronic a fost de 151 la 124 pentru votul secret, in vreme ce doi parlamentari s-au abtinut si unul nu a votat deloc.

Deputatii PSD, PRM si UDMR au votat pentru vot secret, impreuna cu mai multi deputati conservatori printre care si deputatul de Bihor, Eduard Hellvig. O data stabilit scrutinul secret, erau posibile doua variante.

Mai multi deputati PSD sa nu respecte disciplina de partid si sa se razbune pe Adrian Nastase, ceea ce ar fi dus la aprobarea perchezitiei, sau la adapostul votului secret deputatii coalitiei de guvernare sa tradeze si sa voteze impreuna cu opozitia in favoarea lui Nastase.

Rezultatele votului arata ca varianta din urma s-a concretiza si, cu 163 de voturi "impotriva" si 131 voturi "pentru", cererea de perchezitie a fost respinsa.

Averea la vedere!

Dintre cei zece deputati bihoreni, doar patru au declarat fara echivoc ca au votat in favoarea perchezitiei: Cornel Popa (PNL), Ionela Bruchental-Pop (PD), Valeriu Boeriu (PNL) si Eduard Hellvig (PC). Ionela Bruchental-Pop a declarat ca votul exprimat de Parlament poate fi considerat o adevarata tradare fata de sistemul judiciar.

"Cu siguranta, se va ingreuna sarcina justitiei in acest caz, si trebuia ca justitia sa fie lasata sa functioneze normal", a spus Bruchental.

"Ppresupun ca sunt zilnic persoane perchezitionate si ele nu se pot ascunde la adapostul unor institutii ce ar trebui sa aibe cu totul si cu totul alt rol decat acela de a bloca perchezitii", a precizat transant Bruchental.

Valeriu Boeriu este convins ca cei care au votat pentru un scrutin secret au votat si impotriva perchezitiei. "Cine a vrut sa-si ascunda votul, ma refer la deputatii UDMR si la o parte dintre conservatori, au votat si impotriva perchezitiei", declara Boeriu. "Este o pata de rusine pe obrazul Parlamentului Romaniei.

Au votat secret pentru ca le-a fost frica si rusine de electorat", a mai spus Boeriu.

Eduard Hellvig a relatat ca a votat in favoarea perchezitiei, desi initial a votat pentru exprimarea unui vot secret: "Nu mi s-a parut normal ca un parlamentar sa nu poata fi perchezitionat, pe cand un om de rand da", si-a motivat Hellvig votul.

Cornel Popa a precizat ca a votat pentru perchezitie si pentru un vot deschis. "Am votat pentru perchezitie, pentru ca trebuie sa acordam un culoar verde justitiei ca sa-si faca treaba", a punctat Popa. In opinia liberalului, cei care "au tradat" si au votat impotriva perchezitiei sunt deputatii de la UDMR si PC.

Impotriva

Alti trei parlamentari de Bihor au declarat pentru GAZETA ca s-au opus cererii de perchezitie la imobilele lui Adrian Nastase. Paul Magheru, deputat PRM, si-a motivat votul negativ prin argumente tehnice si de legalitate.

"Nu am votat nici pentru Adrian Nastase, nici pentru Monica Macovei, am votat in spiritul Constitutiei si a regulamentului Camerei Deputatilor", a spus Magheru. "Sunt pentru perchezitii in general, dar in acest caz nu s-a respectat nici articolul 72, aliniatul 2 din Constitutie, nici articolul 193 din Regulamentul Camerei Deputatilor.

Procurorul general Ilie Botos nu a semnat cererea de perchezitie adresata Camerei Deputatilor", a replicat taios Magheru.

Deputatii PSD, Claudiu Pop si Gheorghe Sarb, au respectat directivele venite pe linie de partid si au votat, la unison, importiva perchezitiei.

"Nu am nici o problema sa spun ca am votat impotriva perchezitiei, impotriva pozitiei afisate de pseudo-ministrului justitiei, Monica Macovei, care s-a prezentat execrabil si deloc convingator in fata noastra, a deputatilor", a declarat Claudiu Pop.

"Eu am fost consecvent cu votul meu din comisie si din grupul parlamentar al PSD si m-am opus perchezitiei pentru ca era periculos sa facem un astfel de precedent, cu aceasta perchezitie", si-a exprimat parerea Gheorghe Sarb.

Nu spun

"Pai daca a fost vot secret, atunci secret sa ramana", sunt de parere alti trei deputati de Bihor. Lakatos Peter si Soki Bela de la UDMR, impreuna cu Merka Adrian Miroslav de la minoritatile ceha si slovaca au refuzat sa spuna cum au votat.

"Parerea mea este ca in Camera Deputatilor a fost un vot impotriva Monicai Macovei, a carei prestatie nu a convins", a spus Lakatos Peter. "Aceasta a cazut in capcana si a vorbit ca si cum ea cunostea ce probe sunt in dosarul lui Adrian Nastase.

Monica Macovei a reusit sa-i irite pe parlamentari cu expresii ca: <>, <> sau <>. In consecinta, deputatii au votat impotriva perchezitiei si impotriva ministrului Justitiei", a mai explicat deputatul Lakatos.

Casta

Ca si o veritabila casta, deputatii au reusit sa-si conserve prin acest vot superioritatea fata de muritorii de rand, care sunt perchezitionati fara ca breasla din care ei fac parte sa-si dea sau nu acordul.

Votul "pro Nastase" din cadrul Camerei Deputatilor va face, dupa toate probabilitatile, sa dispara si ultima bruma de incredere de care se mai bucura Parlamentul Romaniei, cotata dupa ultimele analize undeva sub pragul de 20% inainte de vot.

Atat in cazul stabilirii propriilor privilegii din statutul parlamentarului, cat si in cazul protectiei impotriva "abuzurilor" justitiei, fratia transpartinica a parlamentarilor a functionat de minune.

Asta in ciuda omului de rand care nu poate sa-si voteze singur o marire de salar, o indexare a pensiei sau vreo situatie privilegiata atunci cand este cercetat penal.

Pe langa discreditarea Parlamentului, presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, va ramane cu anatema ca are ceva de ascuns in spatele zidurilor incarcate grobian cu tablouri ale caselor sale, iar PSD va continua sa coboare vertiginos pe topoganul sondajelor electorale.

Echilibru fluctuant

Desi puterea detine teoretic un avantaj destul de confortabil in Camera Deputatilor, deputatii din ambele tabere si-au redefinit convingerile personale in functie de propriile interese, fiind la adapostul oferit de secretul votului. Rezultatele finale au consemnat 163 voturi impotriva perchezitiei si 131 pentru perchezitie.

Fratiile Camerei

Camera Deputatilor are in componenta 332 de parlamentari din partidele reprezentative, dintre care neutri s-au declarat patru. Ceilalti, sunt impartiti pe tabere si aliante astfel:

Deputatii Puterii – 182

PNL – 67 deputati

PD – 48 deputati

UDMR – 22 deputati

PC – 21 deputati

PNTCD – 5 deputati

Minoritati – 18 deputati

Independenti – 1 deputat

Deputatii Opozitiei - 146

PSD – 112 deputati

PRM – 30 deputati

PIN – 2 deputati

Independenti – 2 deputati