Akros SRL, din Cluj-Napoca, este o firma "proaspata" pe piata constructiilor. Anul infiintarii – 2004 - a insemnat pentru firma clujeana munca in pierdere. Dar in 2005, Akros SRL a demarat un proiect de anvergura& construirea unui centru de afaceri. Acesta este situat vizavi de un centru similar, unde constructor este firma Omniconstruct.

Spatiul de pe B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 67 va fi din cate se pare, locatia unei noi constructii impresionante in Cluj-Napoca. In urma cu doua saptamani, o firma clujeana a inceput demolarea cladirii deja existente pe acest loc. In cateva zile, cu o viteza fulgeratoare, cladirile de la nr. 67 au fost facute una cu pamantul. Reporterii Buna ziua, Ardeal s-au deplasat la fata locului pentru a afla detalii despre firma care executa lucrarile de demolare, respectiv de constructie pe terenul respectiv.

Muncitorii cu care am discutat au refuzat sa ne dea detalii cu privire la firma care efectueaza lucrarile, trimitandu-ne la seful de santier.

Acesta a inceput sa ne chestioneze si a pretins din partea noastra o aprobare speciala pentru a ne comunica numele firmei care urmeaza sa construiasca pe respectivul teren& "Cum cine construieste? O firma. Aveti aprobare ca sa va dau informatii?".

In ceea ce priveste lipsa panoului care ar fi trebuit sa afiseze datele legate de autorizatia de demolare, ni s-a spus ca acesta va aparea "la un moment dat".

Contactata pentru a oferi detalii cu privire la lucrarile de pe B-dul 21 Decembrie 1989, Minodora Fritea, director al Directiei de Control din cadrul Primariei Cluj-Napoca, a declarat& "Firma care efectueaza demolarea imobilului de pe B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 67, Akros SRL, are eliberata autorizatia de demolare 130/8.11.2005 si autorizatie de construire 288/06.03.2006.

Au fost amendati de Directia noastra cu cinci milioane saptamana trecuta, pentru ca nu au transportat unde trebuia resturile provenite din demolare si au facut mizerie pe carosabil".

Carmen Vidranu, inspector la Inspectoratul Teritorial in Constructii sustine ca s-au efectuat deja controale pe terenul respectiv& "Cand au demolat cladirea din fata, a cazut si panoul in care erau trecute detaliile, inclusiv autorizatia de demolare".

Potrivit informatiilor obtinute de la reprezentantii Primariei Cluj, Planul Urbanistic de Detaliu pentru ansamblu de locuinte si birouri pe B-dul 21 Decembrie nr. 67 a fost aprobat printr-o Hotarare de Consiliu Local.

Firma Akros urmeaza sa construiasca doua imobile, unul de locuinte, cu trei etaje, iar celalalt, de birouri, cu sapte etaje. In spatele celor doua cladiri vor fi amplasate patru tronsoane de locuinte, separate de o zona comuna cu spatiu verde, trasee de circulatie si parcari.

Pe aici se va putea realiza legatura spre nord, pentru o posibila prelungire a strazii 13 Septembrie. De asemenea, se va asigura garare si parcare pentru 74 de autovehicule.

Documentatia a fost alcatuita de SC Bogart Construct SRL, condusa de Bogdan Petrina (membru al familiei de taranisti Petrina). Firma acestuia a castigat recent licitatia referitoare la contractarea serviciului de proiectare pentru amenajarea si redimensionarea pietelor publice Flora, Hermes si Zorilor din municipiul Cluj-Napoca.

Dupa cum am mentionat deja, din referatul intocmit de Directia de Urbanism a Primariei, reiese ca pe terenul de pe B-dul 21 decembrie 1989 nr. 67 va fi construit un centru de afaceri.

Interesant este faptul ca acesta se situeaza vizavi de un alt centru de afaceri, aflat in constructie, realizat de firma clujeana Omniconstruct, care va fi dotat cu birouri "A Class".

Firma Akros este destul de "proaspata" in mediul de afaceri clujean, fiind infiintata in octombrie 2004. In ciuda acestui fapt, se pare ca Akros a avut o evolutie fulminanta, de vreme ce, la numai un an de la infiintare, se avanta intr-un proiect extrem de pretentios.

Potrivit informatiilor obtinute, firma clujeana figureaza ca si microintreprindere cu un angajat, cu sediul in Cluj-Napoca, pe Calea Baciului. Conform CAEN, firma se ocupa cu "activitati de consultanta pentru afaceri si management".

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finantelor, in 2004 Akros avea o pierdere neta a exercitiului, de 12.951.000 lei. In ciuda insistentelor noastre, nu am reusit sa obtinem informatii suplimentare despre proiectul firmei Akros.

Contactata de redactorii Buna ziua, Ardeal, Doina Olan, reprezentantul societatii Akros, a refuzat sa ofere detalii cu privire la constructia de pe B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 67, motivand ca proprietarul "nu o lasa sa vorbeasca".

Vom reveni intr-o editie viitoare cu detalii privind centrul de afaceri invaluit in mister.