Trei persoane, dintre care doi romani si un cetatean grec rezident in Germania, au fost arestate la Timisoara, dupa ce specialistii Brigazii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) au anihilat o ampla retea internationala de trafic de carne vie si prostitutie, coordonata de suspecti.

Filiera actiona pe doua directii, si anume Romania - Portugalia, respectiv Romania - Germania, prin intermediul careia zeci de tinere, intre care si o minora de numai 15 ani, au fost exploatate sexual, impotriva vointei lor.

Potrivit ofiterilor BCCO Timisoara, in decurs de aproape un an, mai exact din 2005 si pana in martie 2006, membrii retelei au racolat din zona de vest a Romaniei mai multe fete, printre care si minore, care au cazut in "capcana" intinsa de traficanti crezand ca, intr-adevar, li se ofera sansa de a lucra legal in agricultura, intr-o zona de langa capitala Portugaliei (Lisabona), sau in cluburi si localuri din Germania. Realitatea din teren era, insa, cu totul alta. Odata ajunse la destinatie, regimul se schimba radical. Prin constrangeri fizice si psihice, tinerele erau sechestrate si obligate sa se prostitueze, banii obtinuti din aceste activitati fiind insusiti in totalitate de membrii retelei.

Autoritatile din Romania si statele vizate de traficanti au intrat pe firul afacerii, iar dupa o monitorizare atenta a filierei, s-a reusit decapitarea acesteia.

Infractiuni pe banda rulanta

Primul care a cazut in "plasa" anchetatorilor a fost Cristian B. (29 ani), din localitatea timiseana Varias, arestat in urma cu cateva zile de Tribunal pentru trafic de persoane. A fost doar inceputul unui alt sir de arestari.

In urma unei operatiuni in forta au mai fost retinute inca doua persoane, pe numele carora aceeasi instanta a emis, ieri, alte doua mandate de arestare, pe o perioada de 29 de zile, pentru trafic de persoane, trafic de minori si fals intelectual. Este vorba despre Claudiu M. (29 ani), din Timisoara, si Pavlos S. (40 ani), cetatean grec rezident in Germania, prinsi pe cand incercau sa treaca granita prin Vama Cenad.

In timpul cercetarilor au iesit la lumina si alte fapte penale. S-a descoperit ca pe numele unora dintre victime, membrii retelei de trafic de carne vie au intocmit mai multe documente false (pasapoarte), in scopul ca acestea sa poata fi angajate in diferite cluburi de noapte din Germania, de unde ulterior erau plasate pe piata prostitutiei din Occident.

Cazul este instrumentat sub supravegherea DIICOT, si, potrivit declaratiilor unor specialisti din cadrul Brigazii de Combatere a Crimei Organizate, cercetarile se realizeaza in continuare cu sprijinul autoritatilor din cele doua state europene mentionate.