Calitatile profesionale ale arhitectului Iancu se observa cu precadere in proiectele kitschoase ale noilor imobile rasarite in centrul istoric, avizate de pixul acestuia. Nici banii nu l-au ocolit in ultimul an pe arhitectul orasului.

Daca anul 2004, cel al inscaunarii lui Iancu la Primarie alaturi de Alianta D.A., i-a adus firmei arhitectului, SC Arhimobil SRL, o crestere extraordinara a profitului, ZIUA de Cluj a descoperit ca aceeasi firma s-a dedulcit din banii Primariei inca din vremea lui Gheorghe Funar.

Motivele pentru care Adrian Iancu a fost ales in functia de arhitect sef al municipiului Cluj-Napoca raman invaluite in mister. Legatura sa cu capii PD este certa, asumata public de acestia, si isi are inceputul pe cand Iancu era cadru universitar. Acesta a activat mai bine de un an fara a fi titularizat pe post (un tertip folosit des in administratia publica locala – n.red.).

In tot acest timp, numele lui Iancu a fost vehiculat in diverse combinatii, in principal legate de grupul sau de prieteni arhitecti care au acaparat, incet-incet, piata de profil. Nimeni nu mai construieste ceva serios in oras fara sa apeleze la arhitectii de casa ai Primariei.

In ajunul Craciunului trecut, Iancu a fost titularizat pe post, in ciuda faptului ca la simulacrul de concurs acesta a candidat impotriva propriei persoane si a reusit, culmea, sa se intreaca pe sine. Intre timp, Iancu si-a luat "masuri de protectie" interesante.

Si-a trecut firma de arhitectura, Arhimobil SRL, pe numele sotiei, care este scenograf la TVR, adica nu are nici o legatura cu arhitectura. Este usor de banuit cine se afla, de fapt, in spatele Arhimobil.

Iancu a incercat, astfel, sa dea impresia ca respecta regulile jocului si ca a evitat posibilele conflicte de interese, deoarece proiectele constructiilor din oras nu se pot materializa fara avizul Directiei de Urbanism pe care o conduce.

Abonat la Primarie

In mod previzibil, cifrele de afaceri ale societatii familiei Iancu, Arhimobil SRL, au crescut substantial in ultimii doi ani. Ceea ce n-au reusit arhitectul si sotia sa de la catedra Facultatii de arhitectura au reusit din biroul de pe strada Motilor.

Daca, in 2003, firma a avut un profit de 57 de milioane lei vechi, in 2004, profitul a sarit la 950 de milioane lei vechi (!), iar in 2005, sotia lui Iancu a "cules" dividende de 90.000 RON (900.000.000 lei vechi). Adrian Iancu a prestat personal, in ultimii doi ani, lucrari de arhitectura pentru diferiti investitori imobiliari. Totusi, banii publici sunt o slabiciune mai veche pentru arhitect.

In 1997, in plina "era Funar", un contract ce avea ca obiect "Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) Piata Mihai Viteazu", al carui beneficiar a fost Consiliul Local (CL) Cluj-Napoca, a fost realizat de aceeasi societate Arhimobil SRL.

De respectivul PUD s-a tinut cont la realizarea documentatiei mai ample numite Planul Urbanistic General (PUG) al municipiului, care nici azi nu are avizele ministerelor abilitate sa-l recunoasca.

Surse din Primarie au spus ca singurul PUD realizat la acea vreme pentru un obiectiv din Piata Mihai Viteazu se referea la un proiect al CL, vizat de Ministerul Lucrarilor Publice si Transporturilor, pentru construirea unui garaj multifunctional de patru nivele si cu 300 de locuri de parcare. Desi, conform surselor noastre, finantarea exista, proiectul nu s-a mai realizat.

Societatea care s-a asociat recent cu Primaria pentru construirea parking-ului din Piata Mihai Viteazu are un alt proiect, ce nu se bazeaza pe PUD-ul existent. Prin urmare, Primaria "funariota" l-a platit degeaba pe Iancu.

Interesanta va fi prestatia lui Iancu, in calitate de sef al Directiei Urbanism, cand i se va prezenta noua documentatie PUD pentru parking, care contrazice ceea ce a proiectat el, cu mana lui, in 1997.

"Laudele" colegului Elkan

Faptul ca Adrian Iancu nu s-a facut remarcat profesional in nici un fel, caci nu a realizat nici macar un proiect arhitectural de anvergura, ridica mari semne de intrebare asupra motivelor numirii sale in functia de raspundere pe care o ocupa. Arhitectul Gheorghe Elkan, membru in Comisa de urbanism a Primariei, ne-a lamurit cum vede el experienta arhitectului Iancu.

"A devenit arhitect sef si asa e cunoscut. Fiecare trebuie sa inceapa de undeva. Intrebati-i pe apropiatii lui despre proiectele sale, poate stiu ei", a declarat Elkan. CV-ul pe care l-a prezentat Iancu pentru a primi functia din Primarie arata ca are o activitate academica bogata.

Elkan spune despre Iancu ca este un om didactic, un teoretician, dar ca in materie de proiecte de arhitectura "este inca inainte de inceput". Elkan chiar a citit de la un student un curs predat de Iancu, care i s-a parut bun, dar spune ca "de aici pana la caracter e drum lung".

Contractele lui Iancu, la secret

Afirmatia lui Elkan nu este deloc intamplatoare. De la cetateni simpli pana colegi de-ai lui Iancu din Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), toata lumea, in afara de prietenii sai, se plange ca este imposibil sa comunici cu arhitectul orasului.

"Cine se crede, Avram Iancu de pe soclu?", a spus arhitectul Stefan Marina despre Iancu la sedinta OAR Transilvania, in cadrul careia unul dintre amicii lui Iancu, Serban Tiganas, a fost ales presedinte al filialei OAR. De mentionat ca proiectele de constructii sau documentatiile PUD realizate de acelasi Tiganas trec lejer de Directia de Urbanism.

In oras, a devenit un fel de "regula de aur" sa lucrezi cu societatea Dico&Tiganas sau sa apelezi la serviciile altui prieten comun, arhitectul Adrian Zeno Borda. Alte proiecte trec cu emotii de "furcile caudine" ale Directiei de Urbanism. Acest scandal mocnit din comunitatea arhitectilor, in care Iancu este din ce in ce mai contestat, a ajuns deseori in presa locala.

Iancu nu doreste sa comunice in nici un fel cu presa. "Agasat" de jurnalisti, acesta si-a schimbat numarul de telefon mobil. Purtatorul de cuvant al Primariei, Raimonda Boian, ne-a comunicat, dupa doua saptamani de la solicitarea oficiala facuta de ZIUA de Cluj, ca functionarii Directei Urbanism nu au reusit sa gaseasca contractul din 1997 semnat intre Primarie si firma lui Iancu.

Datele raman, astfel, secrete. Ar fi fost culmea ca Iancu sa-si "semneze" propria deconspirare!