Scandalul arestarii, in urma cu cateva zile, a membrilor unei grupari interlope care teroriza de mai multi ani orasul sibian Medias, ia amploare, dupa ce, surse judiciare sustin, neoficial, ca in acest dosar sunt vizati si mai multi politisti.

Deocamdata, numele acestora nu a fost facut public, insa o parte dintre cei care au fost deja arestati au facut declaratii cu privire la sustinerea de care au beneficiat.

Astfel, se pare ca interlopii se bucurau de protectie la nivel destul de inalt in structurile Politiei, ceea ce le asigura "linistea" de care aveau nevoie pentru a opera. Dupa cele cinci arestari initiale, alte patru persoane au primit mandate pe 29 de zile, in ciuda faptului ca initial Tribunalul Sibiu a decis ca acestia nu reprezinta pericol public si ca pot fi judecati in libertate.

Magistratii Curtii de Apel Alba Iulia au admis, ieri, recursul formulat de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din cadrul Ministerului Public si a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile a inca patru dintre inculpatii retinuti in asa-zisul dosar al camatarilor din Medias.

"In dosarul nr.2.542/2006, Curtea de Apel a decis: admite recursul declarat de Ministerul Public Ð Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizat" si Terorism - Biroul Teritorial Sibiu impotriva incheierii penale nr.39, pronuntata de Tribunalul Sibiu in dosar; caseaza incheierea penala atacata, sub aspectul luarii masurii preventive fata de patru inculpati si, rejudecand, admite in parte propunerea procurorului din cadrul DIICOT Ð Biroul Teritorial Sibiu si in baza art. 149/1 Cod Procedura Penala, raportat la art. 143 si art. 148 lit. h Cod Pr. Pen. dispune arestarea preventiva a inculpatilor pe 29 de zile, incepand cu data arestarii inculpatilor de catre organele de politie. Mandatele de arestare preventiva vor fi emise de Tribunalul Sibiu", se precizeaza intr-un comunicat facut public de biroul de presa al Curtii de Apel.

De asemenea, cu aceeasi ocazie judecatorii au respins recursurile formulate de ceilalti cinci inculpati arestati preventiv de Tribunalul Sibiu. Clanul "Ciurarilor" din Medias, condus de Ioan Ciuraru, a fost arestat sub acuzatiile de constituire de grup criminal, santaj, camatarie, lipsire de libertate, vatamari corporale, inselaciune si fals in inscrisuri oficiale.

Ani de zile, activitatea grupurilor interlope din oras nu a fost deranjata de nimeni. Orasul a ramas ultimul in care infractorii actionau la vedere, in plina strada, fara nici o teama de politisti.

De altfel, ca dovada ca interlopii erau "acoperiti", cei care erau pacaliti atunci cand schimbau valuta erau amenintati tocmai de politisti locali cu sanctiuni contraventionale pentru ca au schimbat bani "la negru". Surse din lumea interlopa a Mediasului sustin ca in ultima vreme activitatea grupurilor violente s-a intensificat.

Probe stau si inregistrarile facute de camerele unor cluburi si baruri din Medias, in care membrii bandelor organizate pot fi observati in plina desfasurare. Cu cateva saptamani in urma a fost amenintat direct si unul dintre cei mai bogati oameni din oras, patronul "Dafora", Gheorghe Calburean.

Intamplarea nu a fost facuta publica, insa a ajuns inclusiv in rapoartele unor ofiteri superiori din Ministerul de Interne.