Cu toate ca prostitutia este una dintre cele mai vechi meserii din lume, in Romania comunista aceasta indeletnicire, considerata degenerare capitalista, era subiect interzis in presa scrisa si vorbita. Sclavagismul sexual, concubinajul, homosexualitatea si ??inversiunile?? nu erau acceptate in codul de etica si echitate socialista.

Chiar daca in bancurile despre prima tovarasa a tarii, batranii ilegalisti nemultumiti nu uitau sa strecoare faptul ca Neat Nicu a cules-o de pe strada. In schimb, coana Leana era pasionata sa asculte intrigile de salon legate de preacurvia tovaraselor din C.C. al P.C.R..

Desi imoralitatea era in floare in randurile nomenclaturistilor romani, ideea de prostitutie era dezavuata. Se stie ca Petru Groza a avut o cohorta de amante unguroaice si era gelos pe patriarhul ortodox care se infrupta cu calugaritele neprihanite.

Faptul ca Lenin traia intr-un ??menaj a trois?? cu nevasta si concubina, era ascuns in lucrarile de istorie a primului stat comunist din lume, desi pana la mijlocul anilor t30 exemplul sau a fost urmat de garda veche a PCUS, dar si de Mao Tze Dum, a carui vitalitate revolutionara a fost testata pe seama nevestei, fosta actrita burgheza, si a sutelor de amante din randurile ??utecistelor chineze??. In cele ce urmeaza, voi incerca sa cartografiez modul in care isi vindeau trupurile unele femei sau unii barbati in dosul Cortinei de Fier.

Inceputul anilor t80 a constituit apogeul injosirii umane in perioada ceausista. Militia si Securitatea pandeau la fiecare colt de strada iar oamenii se fereau unii de altii cu spaima de a nu fi turnati. Cozile la magazinele alimentare erau adevarate probe. Foamea si grijile materiale antrenau omul de rand sa devina o adevarata fiara.

Ratia lunara pentru un locuitor adult al Clujului era de 750 gr. de zahar, 0.5l de ulei comestibil, 2 kg. de cartofi, 0.5 kg. de faina de grau si 1 kg. de macaroane. Painea se dadea ??pe cartela?? si aceasta era doar de un singur fel, la 300 gr. pe zi. Carnea era ??normala??& cate un pui pe luna si cate 1-2 kg de carne de vita.

Carnea de porc nu era rationalizata pentru ca, oricum, se gaseau numai celebrii ??adidasi?? si uneori cap. Lactatele nu erau ??pe cartela?? pentru ca nu se gaseau deloc. Cam acestea erau coordonatele umane ale ??omului nou?? pe care regimul ceausist dorea sa-l produca in serie.

In acest mediu social, viata de noapte era rezervata doar activistilor de partid care nu traiau cu ajutorul unei ??ratii lunare?? de viata. Prostitutia se dezvolta, la nivel inalt, in spatele unei cortine si luxul acesta era rezervat doar nomenclaturii locale. Pentru muritorii de rand era posibila doar promiscuitatea si interzicerea controlului natalitatii. Nici macar concubinajul nu era permis prin lege, acest termen fiind tabu.

Antrenarea unei miscari de emancipare a femeii facea parte din programul socialist care viza inlaturarea exploatarii omului de catre om. Aceasta initiativa aparuse insa si ca o critica a societatii capitaliste, in care statutul femeii este inferior celui al barbatului.

Toate modelele teoretice ce vizeaza emanciparea fe-meii au la baza mult din perspectiva marxista, dar si contradictia pe care o contine. Pe de o parte ideea ca relatiile dintre sexe sunt un dat natural inscris in actul sexual, iar pe de alta parte concluzia ca raporturile inegale pot fi abolite odata cu proprietatea privata.

Aceasta teorie era fondata pe principiul inegalitatii dintre sexe si este o urmare a unui mod de organizare economica.

In Clujul Epocii de Aur prostituatele gravitau in jurul marilor hoteluri& Napoca, Continental sau Sportul. Cel mai adesea ele aveau relatii directe cu receptionerii care functionau ca plasatori de carne vie. Proxenetii, termen aproape necunoscut in acele vremuri, se recrutau din randurile acestei bresle a receptionerilor.

Ei erau "unsi cu toate alifiile" si erau printre putinele personaje mundane care puteau avea legaturi cu strainii care se aflau in Cluj. Astfel ca, eventualele case de toleranta nu puteau functiona decat in spatiul unei camere de hotel.

Sumele care erau percepute se situau intre 100-200 lei (vechi, de dinainte de anii t90!), in situatia in care salariul mediu al acelor vremuri era de aproximativ 2.000 de lei (tot atat de vechi!). ??Fetitele din Cluj?? aveau, pe langa acest stipendiu, asigurata si consumatia ??de incalzire?? la localul hotelului.

Asa intrau in schema si sefii de sala, care strecurau in paharul de sampanie comandat de ??dama de companie?? diverse ceaiuri care, combinate cu sifon sau apa minerala, ofereau lichidului aspectul frapant al unei sampanii de calitate.

Majoritatea prostituatelor erau de etnie rroma, indiferent de limba maghiara sau romana pe care o foloseau. Aceasta situatie se datora faptului ca la angajare rromii erau discriminati, fiind primiti doar in randurile gunoierilor orasului.

Unele "fetite dulci" erau folosite si de Securitate in scopul compromiterii sau santajului diverselor personalitati sau a strainilor incomozi regimului comunist. Majoritatea prostituatelor aveau o dubla ocupatie.

Celebra Lege 25 din 1976 incrimina persoanele fara loc de munca, dar nu prevedea nici o actiune punitiva impotriva celor care intrau in aceasta sfera de culpabilitate. Asa ca militia trebuia sa incadreze prostitutia in decretul 153 din 1970, articolul 2.

Acesta prevedea ca viata parazitara si constituirea unui grup parazitar se pedepseste cu inchisoarea de la 1-6 luni. Asa ca militia pentru a putea pedepsi prostitutia apela la aceasta lege penala. In timpul zilei erau salariatele statului, asigurand productivitatea patriei pe diferite sectoare.

Noaptea, insa, ??pasarile rare?? ciripeau pe la diferite cluburi kominterniste sau se incalzeau in puful saltelelor relaxa langa vreun faimos activist de partid. Drept onorariu, ele acceptau si mici atentii care marsau de la ciorapi lycra pana la unele posturi in nomenclatura, cum ar fi ocuparea postului de primar al unui oras sau comune. Acest ??beneficiu?? era sprijinit si de partidul comunist.

Politica de partid sustinea intens o promovare a femeii, mai ales dupa anul 1978. Partidul trebuia sa mentina un anumit echilibru al grupurilor sociale din care se constituia.

Femeia, fiind o categorie sociala importanta, privita prin prisma Elenei Ceausescu - ??cel de-al doilea om in stat?? - , trebuia sa ocupe un anumit procent in toate sectoarele publice. Astfel, daca in judetul Cluj exista un anumit numar de primarii, posturile de primar trebuiau sa fie ocupate de femei in proportie de 30%.

Este cunoscut cazul unui activist de partid clujean, al carui nume nu il facem public intrucat este decedat, care fiind in stare de ebrietate s-a casatorit intr-o noapte la o primarie comunala cu o dama de consumatie. A doua zi cind s-a trezit mahmur si a intrebat-o ce cauta in patul conjugal, aceasta a raspuns ca ??sunt sotia ta, iubitel!??.

Ca sa scape cu basmaua curata, vrednicul primar a trebuit sa intervina pentru a fi rupta pagina din registrul de casatorii.

In Cluj, prostituatele erau de ordinul zecilor, mai cunoscute fiind Ildy, Rita si Nusi - vestitul ??Trident?? - care nu cantau, desi erau nevoite sa mai ??ciripeasca?? uneori, fiind faimoase ??pasarici??.

Inca mai rasuna si astazi ecouri ale scandalului din anii t60. Un grup de francezi sosit pentru a coordona constructia fabricii de sucuri 11 IUNIE, (cunoscutele marci Frucade sau Frucola) care producea bauturi carbogazoase, a fost cazat intr-un bloc de locatari situat langa podul Somesului.

Conducerea filialei de partid a municipiului Dej a dorit sa faca o surpriza placuta strainilor si a trimis o ??grupare de animatoare?? condusa de sefa de cuib, matroana ??Mariana Cur de Fier??. Fiind o zi insorita, ??grupul subversiv?? a urcat impreuna cu francezii pe acoperisul blocului pentru a face plaja nud.

Numai ca acestia au fost surprinsi de ochiul vigilent al unui membru de partid care nu fusese invitat la sindrofie si, scandalizat, a sesizat militia, care nu era in tema cu problema. Scandalul iscat nu a mai putut fi musamalizat si s-a soldat cu aspre sanctiuni pe linie de partid.

Asa ca "blocul francezilor" este si astazi subiect de ironie intre dejenii care au apucat acele vremuri. Patania tanarului elev de la scoala Militara de Ofiteri din Sibiu care a fost ucis cu bestialitate de catre doua prostituate constituie si acum, dupa 30 de ani, un text initiatic pentru bobocii academiei militare din localitate.

Tanarul student a contractat serviciile a doua prostituate din lupanarul cel mai cunoscut al urbei, fetele de la ??Scama?? din oraselul invecinat, Cisnadie. Drept preludiu orgiastic, tanarul a dorit sa consume un afrodisiac puternic, coarne de radasca pisate in combinatie cu alcool pentru a le satisface pe cele doua metrese angajate.

Numai ca rolurile s-au schimbat si afrodisiacul a fost consumat de catre prostituate. Acestea au intrat intr-o transa dionisiaca si l-au devorat, la propriu, pe tanarul doritor de senzatii tari. Adica i-au taiat penisul cu o lama de barbierit, intrucat nu le-a satisfacut.

Crima a fost musamalizata de catre conducerea judeteana de partid pentru a nu crea precedente periculoase. Acest gen de comportament contravenea cu tiparul in care se construia ??omul nou??. Puritatea societatii comuniste romanesti lasa mult de dorit, dar acest lucru nu trebuia sa fie vizibil.

Practica de mascare a realitatilor sumbre nu era specifica numai regimului comunist roman. Dupa ce armata nord-vietnameza a cucerit Saigonul, prima masura luata de oficialii noului regim comunist a fost reeducarea sutelor de mii de prostituate.

Acest proces a constat in program fix de munca in folosul comunitatii in zonele limitrofe rurale ale fostei capitale. Dupa aceea, ??purificate?? prin aceasta metoda, femeile au fost inscrise in randurile gloriosului partid comunist vietnamez. Aceasta practica a fost folosita si in Romania Epocii de Aur.

In ziarul comunist "Faclia", prostitutia era denumita "comportament antisocial". Oricum, comunistii sau activistii de partid nu aveau nevoie sa uziteze de acest termen, intrucat majoritatea activistelor erau recrutate din randurile muncitoarelor de la binecunoscuta fabrica de confectii APACA.

Prototipul femeii comuniste era reprezentat de Elena Ceausescu. Spre finalul dictaturii ceausiste ea ajunsese sa reprezinte puterea in aceeasi masura cu sotul ei, Nicolae, care guverna.

Astazi, cele mai temerare dintre ele mai activeaza in politica pe la diverse grupuri cu ideologie de stanga. In noul cod penal, pedepsirea prostitutiei intra sub jurisdictia articolului 234.

Acesta prevede ca ??fapta persoanei care isi procura principalele mijloace de existenta practicand in acest scop acte sexuale cu diferite persoane se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu zile-amenda??.