Timp de doua zile (16-17mai) Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia va fi gazda conferintei internationale intitulata "Combaterea criminalitatii contra patrimoniului cultural national - perspective europene in lupta impotriva traficului ilicit cu bunuri culturale".

Manifestarea este organizata de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba, Inspectoratul General al Politiei Romane, Inspectoratul de Politie al judetului Alba si Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia - Facultatea de Drept si Stiinte Sociale.

La conferinta vor participa arheologi, procurori, juristi, cadre universitare din tara dar si din strainatate, mai precis din Germania si Polonia.

Acestia vor prezenta o serie de lucrari axate cu preponderenta pe problematica protejarii patrimoniului cultural impotriva actelor ilicite. Invitatul de onoare al organizatorilor este dr.

Barbara Deppert-Lippitz, expert antichitati - Camera de Industrie si Comert Frankfurt am Main (Germania) care va prezenta lucrarea intitulata "A brief history of the illicit trade in antiquities and its present structures".

Pe lista participantilor se numara reprezentanti ai: Ministerului Culturii si Cultelor, Muzeului National de Istorie a Romaniei, Institutului de Arheologie "Vasile Parvan", Comisiei Nationale de Arheologie, Serviciului pentru Protejarea Patrimoniului Cultural National, Institutului de Arheologie si Istoria Artei Cluj-Napoca, Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba, Inspectoratului General al Politiei Romane, Inspectoratelor de Politie Judetene Alba si Hunedoara, Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane, Universitatii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, Directiei Judetene Patrimoniu Cultural National Alba, Muzeului National al Unirii Alba Iulia.

Deschiderea lucrarilor va avea loc astazi, la ora 10.00, in Sala Senatului universitatii albaiuliene. In cadrul conferintei internationale va fi lansata cartea "Corpus Iuris Patrimonii" ai carei autori sunt conf. univ. dr. Augustin Lazar (procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba) si comisar sef Aurel Condruz (Serviciul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural National).

Lucrarea in cauza este de fapt o culegere de legi si reglementari romanesti si europene cu privire la protejarea patrimoniului cultural, "un instrument deosebit de util" asa cum ne-a precizat insp. pr. dr. Marius Mihai Ciuta.

Participantii vor beneficia si de momente de relaxare, respectiv de o excursie documentara (Orastie - Valea Gradistei - Sarmisegetuza Regia) si de vizitarea monumentelor istorice din municipiul Alba Iulia.