Vicepresedintele Lucian Profir este administrator la SC "Alrom Construct" SRL Iasi

Desi declaratia de interese este "curata", vicepresedintele Profir este asociat/actionar la patru firme, doua dintre acestea aflandu-se in lichidare

Prefectul judetului ar putea sa intervina pentru suspendarea vicepresedintelui CJ Iasi

"Am renuntat la orice colaborare cu orice firma la care am fost actionar", ne-a declarat domnul Profir

Conform declaratiei de avere si a celei de interese, domnul Lucian Profir, vicepresedinte al Consiliului Judetan (CJ) Iasi, este sarac si... neimplicat in activitati economice.

Un teren de 2 ha in comuna Mosna si un depozit de 5.100 euro sunt singurele valori mentionate de domnul Profir in declaratia de avere.

In ceea ce priveste declaratia de interese, aceasta are mentiunea "Nu este cazul" la toate sectiunile.

Conform Oficiului Registrului Comertului, domnul Lucian Profir (nascut la data de 9 iulie 1956) figureaza ca asociat in nu mai putin de 4 firme, doua dintre acestea aflandu-se in lichidare.

Mai grav este faptul ca, in contradictie cu legea, vicepresedintele CJ Iasi figureaza si ca administrator in cadrul a doua firme, numai una dintre acestea fiind in functiune.

50% din "Profir&Co" SNC

SC "Profir&Co" SNC a fost infiintata in august 1992, dar la ora actuala se afla in lichidare.

Asociati ai acestei firme sunt domnul PROFIR Lucian Vasile (50% din capitalul social) si doamna PROFIR Daniela (50%).

Lichidator judiciar al firmei a fost desemnata, la data de 10.08.2005, "Compania Expertilor Lichidatori", reprezentata de domnul Neculai Michichiuc.

Conform site-ului Ministerului Finantelor Publice, SC "Profir&Co" SRL a avut ca obiect pincipal de activitate comertul cu amanuntul in magazine nespecializate, iar in anul 2003 a inregistrat un profit net de 60,7 milioane ROL, la o cifra de afaceri de 100,44 milioane ROL.

Asociat majoritar si administrator la "Proexcon" SRL

A doua firma aflata in lichidare la care domnul PROFIR Lucian Vasile este mentionat ca asociat (cu 52,0586% din capitalul social) este "Proexcon" SRL Iasi, infiintata in septembrie 1991.

Ceilalti asociati sunt doamna PROFIR Daniela (47,0265%) si domnul POPESCU Ilie (0,9149%). In plus, domnul si doamna Profir figureaza si ca administratori, data numirii in aceasta functie (pentru ambii) fiind 5 septembrie 1991.

Lichidator judiciar a fost desemnata, la data de 9.11.2005, SCP "Phoenix 2004" SA Iasi, reprezentata de doamna Ana Elisabeta Conescu.

Avind ca obiect principal de activitate constructii de cladiri si lucrari de geniu, "Proexcon" SRL inregistra la finalul anului 2004 datorii totale de 1,935 miliarde ROL.

In 2001, ultimul an cu activitate, "Proexcon" a raportat pierderi de 1,262 miliarde ROL, veniturile societatii totalizand 652,3 milioane ROL.

SC "Proexcon" SRL Iasi figureaza in evidentele CIP (Centrala Incidentelor de Plati) cu incident de plata major inregistrat la plata cu cecuri (26.09.2000).

Asociat la "Conplast"

O societate importanta din domeniul constructiilor este SC "Conplast" SA, care in 2004 a inregistrat o cifra de afaceri de 28,04 miliarde ROL, iar profitul net raportat s-a ridicat la 641,286 milioane ROL.

La aceasta companie, domnul PROFIR Lucian Vasile detine 3.572 actiuni, care reprezinta 1,786% din total.

Ceilalti actionari sunt domnii LAZAN Alexandru (93%), CIOBANU Pascu (1,214%) si doamnele LAZAN Livia (2%) si CHIORESCU Nicoleta (2%).

Functia de administrator este detinuta de domnul LAZAN Alexandru, in timp ce pe pozitiile de cenzori figureaza doamnele CATZ Genoveva, POPA Alina Mihaela si SC "Expert-Audit" SA.

SC "Conplast" SA a fost infiintata in decembrie 1998, iar in 1999 a raportat o cifra de afaceri de 7,274 miliarde ROL si un profit net de 105,857 milioane ROL.

In 2000, cifra de afaceri a "sarit" la 25,46 miliarde ROL, profitul net depasind 2 miliarde lei.

In 2001, cifra de afaceri s-a ridicat la 29 miliarde ROL, in 2002 a "coborat" la 24,2 miliarde ROL, iar in 2003 a urcat din nou, la 26,976 miliarde ROL.

Administrator si asociat la "Alrom Construct"

In noiembrie 2002 a fost infiintata SC "Alrom Construct" SRL, al carei obiect principal de activitate este fabricarea de elemente de dulgherie si tamplarie din metal.

Conform Oficiului Registrului Comertului, asociatii societatii sunt: CIOBANU Petru (30%), CIOBANU Eugenia Carmen (10%), HARPA Gabriel Adrian (30%) si PROFIR Lucian Vasile (30%).

Domnul Lucian Profir si domnii Harpa si Ciobanu detin si functia de administrator, data numirii in aceasta postura fiind 25 martie 2003 (pentru domnii Profir si Harpa) si 20 noiembrie 2002 (domnul Ciobanu).

In 2003, "Alrom Construct" a realizat un profit net de 45,639 milioane ROL, la o cifra de afaceri de 486,86 milioane ROL.

In 2004, societatea a raportat numai cheltuieli (de 78.000 ROL!)

Demn de mentionat este faptul ca unul dintre partenerii domnului Profir, domnul Gabriel Adrian Harpa, a fost asociat si administrator al societatii "General Euroconstruct", firma care recent a fost descoperita de Garda Financiara ca autoare a unei evaziuni fiscale record, de aproximativ 30 miliarde ROL.

Domnul Profir incalca legea

Sarind peste faptul ca declaratia de interese a vicepresedintelui CJ Iasi poate fi considerata falsa, ajungem la prevederile Legii nr.162/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, care la articolul 87 (Sectiunea a 4-a) precizeaza:

"Functia de primar si viceprimar, primar general si viceprimar al municipiului Bucuresti, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean este incompatibila cu: (…)

d) functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administratie ori cenzor sau orice functie de conducere ori de executie la societatile comerciale, inclusiv bancile sau alte institutii de credit, societatile de asigurare si cele financiare, la regiile autonome de interes national sau local, la companiile si societatile nationale, precum si la institutiile publice (…)".

Tinand cont de faptul ca este administrator al SC "Alrom Construct", rezulta ca domnul Lucian Profir se afla in incompatibiltate, si nu de cateva zile, ci de aproximativ un an si jumatate.

Suspendarea vicepresedintelui Profir este in mainile prefectului

Acelasi act legislativ mentioneaza faptul ca, in situatia in care alesul local aflat in stare de incompatibilitate nu renunta la una dintre cele doua functii incompatibile in termenul legal (depasit in cazul domnului Profir), prefectul va emite un ordin prin care constata incetarea de drept a mandatului de ales local, la propunerea secretarului unitatii administrativ-teritoriale.

Orice persoana poate sesiza secretarul unitatii administrativ-teritoriale.

"Am renuntat la orice colaborare cu orice firma la care am fost actionar"

Contactat telefonic, domnul Lucian Profir ne-a declarat ca, de la numirea in functia de vicepresedinte al CJ Iasi, nu a mai avut nici o legatura cu firmele la care a fost asociat sau/si administrator.

In ceea ce priveste "Alrom Construct", domnul Profir si-a adus aminte cu greu de aceasta societate, initial declarand ca "aceasta firma nici nu mai exista. Din punctul meu de vedere, firma nu mai exista de vreo 2-3 ani de zile, asa ca nu vad de ce as declara ca sunt acolo actionar.

Probabil este in lichidare, nici nu stiu ce se mai intampla cu firma respectiva".

Domnul Lucian Profir sustine ca dupa ce a devenit consilier judetean si, ulterior, vicepresedinte CJ, a renuntat la orice activitate economica:

"Din momentul in care am intrat la Consiliul Judetan, am renuntat la orice colaborare cu orice firma la care am fost actionar.

Nu am colaborat, nu am luat salar, dividende sau alti bani de la aceste firme".

Referitor la faptul ca, in continuare, figureaza ca administrator la "Alrom Construct", domnul Profir a replicat: "Daca nu avut a activitate, ce fel de administrator am fost eu? Administrator este o pesoana care desfasoara activitate in cadrul firmei. Eu imi vad de activitatea mea la Consiliul Judetean".

Presedintele si un vicepresedinte CJ Neamt au fost suspendati pe motiv de incompatibilitate

Judetul Neamt este printre putinele in care Legea nr. 161 din 2003 a produs victime.

Este vorba despre fostul presedinte al Consiliului Judetean Neamt, domnul Dan Vasile Constantin, sef al PSD Neamt, totodata, care a fost suspendat de prefectul pus de liberali pentru ca a fost gasit in incompatibilitate, in luna februarie a acestuia an.

La fel s-a intamplat, la scurta vreme, si cu domnul Valerica Fratila, vicepresedinte al Consiliului Judetean, sef al Partidului Conservator Neamt.

In ambele cazuri, mandatul de suspendare a fost confirmat definitiv de instanta, dupa contestatia depusa de fiecare dintre cei suspendati.

Nu de acelasi tratament a avut parte primarul municipiului Piatra Neamt, liberalul Gheorghe Stefan ("Pinalti").

La ora actuala, un locuitor al orasului Piatra Neamt face demersurile preliminare actionarii in instanta a Prefecturii Neamt, pentru ca nu l-a suspendat pe primarul Gheorghe Stefan, dupa ce s-a constatat incompatibilitatea cu functia de autoritate publica.

Saptamanalul IASI INVEST este editat la Iasi si se adreseaza companiilor nationale si internationale interesate de dezvoltarea afacerilor in judetul Iasi.

IASI INVEST se distribuie pe baza de abonamente (NU se vinde la chioscuri).