Sindicalistii din cadrul Primariei Timisoara au dat in judecata municipalitatea deoarece conducerea institutiei a modificat normele de aplicare ale contractului colectiv de munca fara a cere acceptul salariatilor. Normele modificate prevad ca functionarii publici trebuie sa isi justifice cu facturi si bonuri fiscale drepturile salariale pe care le primesc in plus pe langa venitul lunar.

Federatia sindicala mai strange semnaturi si pentru deschiderea unui al doilea proces, tot contra administratiei locale, pe motiv ca nu s-au acordat primele de concediu pe perioada 2001-2005.

Sindicalistii au deschis acum razboi cu administratia orasului, dupa ce s-au judecat cu Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) pentru aceiasi bani. Procesul, care are termen in 22 iunie, este demarat de sindicat, care solicita anularea normelor.

"Un sondaj efectuat in randul membrilor de sindicat a relevat ca 2/3 dintre ei nu sunt de acord cu aceste norme si au cerut sa le contestam in instanta. Primaria nu a discutat cu noi aceste modificari, contractul fiind semnat unilateral", a declarat liderul de sindicat din Primarie, Tiberiu Negrei.

"Vina" pentru modificarea norme-lor ii apartine directorului economic al institutiei, Adrian Bodo, care a crezut ca va gasi o solutie pentru deblocarea fondurilor de unde salariatii primeau fiecare cate 5 milioane de lei vechi in plus fata de salariul de baza. Banii sunt destinati cheltuielilor cu medicamentele si imbracamintea functionarilor.

La mijlocul anului trecut, directorul DGFP, Dumitru Popovici, a blocat, insa, aceste sume, motivand ca functionarii primesc ilegal banii, sumele de bani fiind incadrate la categoria "cheltuieli materiale" si nu la "cheltuieli salariale".

Dupa un alt proces, instanta le-a dat castig de cauza angajatilor municipalitatii, iar acestia si-au primit banii dupa cinci luni de la data la care acestia au fost "inchisi" in vistieria Trezoreriei.

Patru ani de concedii fara prime

La inceputul acestui an, procedurile se repeta. Situatia a fost decongestionata doar in luna mai, cand DGFP a acceptat solutia lui Bodo: pentru fiecare leu din cei 5 milioane de lei, angajatii trebuie sa aduca facturi si bonuri fiscale, pentru a demonstra ca i-au cheltuit in scopul pentru care i-au primit.

"Eu am incercat sa fac in asa fel incat banii sa ajunga la oameni", a mai declarat directorul economic al Primariei.

Municipalitatea are 600 de anga-jati, iar suma totala pentru care va trebui sa stranga anual bonuri, chitante ori adeverinte este de 45 de miliarde lei vechi.

Tiberiu Negrei a spus ca, momentan, se mai strang semnaturi pentru actionarea in instanta a municipalitatii pentru alta nemultumire a salariatilor. "Angajatorul nu a acordat prime de concediu in perioada 2001-2005. Statutul functionarului public prevede ca avem dreptul la acesti bani", a adaugat acesta.

Prima de concediu este egala cu salarizarea de baza pe luna anterioara plecarii in concediu. In acest caz, vina apartine mai degraba guvernelor, care an de an emiteau un act normativ in care mentionau ca suspenda acordarea banilor pana la finele anului. Cu aceasta scuza au trecut patru ani.

"Alte sindicate din tara au castigat acest gen de procese, asa ca apelam si noi la instanta", a mai spus Negrei.