Dupa aproape cinci luni de stat cu ochii pe modul cum voteaza reprezentantii judetului Timis, pe primul loc la chiulangii este fostul ministru al Sanatatii, social-democratul Ovidiu Branzan.

Un studiu efectuat de Institutul pentru Politici Publice Bucuresti (IPP) releva topul celor mai chiulangii, mai loiali si mai rebeli deputati de Timis. Organizatia monitori-zeaza fiecare zi de vot din Camera Deputatilor incepand cu luna februarie a acestui an.

Dupa aproape cinci luni de stat cu ochii pe modul cum voteaza reprezentantii judetului Timis, pe primul loc la chiulangii este fostul ministru al Sanatatii, social-democratul Ovidiu Branzan. Pe treapta cea mai inalta a podiumului urca si UDMR-istul Toro Tiberiu, ca fiind cel mai rebel dintre toti timisenii.

Pentru democratul Radu Lambrino, loialitatea fata de partid este punctul forte al mandatului sau. Dintre toti cei zece deputati de Timis, cel care merita "medalia" pentru prezenta la sedintele din Parlament este liberalul Viorel Oancea, cu aproape 80%.

Chiulangii, dar loiali

Cei doi social-democrati, Ovidiu Branzan si Petru Andea, au fost, in perioada monitorizata, fideli optiunii exprimate de grupul parlamentar din care fac parte, cu procente ce variaza in jurul a 95%. Branzan insa a fost mai mult absent de la locul de munca. Procentul de participare la sedinte este de 26%, care il posteaza printre primii 50 de chiulangii ai Camerei Deputatilor.

Il urmeaza indeaproape reprezentantul Uniunii Sarbi-lor din Banat, Slavomir Gvozdenovici. Aflat pentru al patrulea mandat in Parlamament ca reprezentant al minoritatii sarbe, Gvozdenovici a lipsit la aproape trei sfert dintre sedinte.

Un procent de sub 50% au si Niculae Mircovici, reprezentant al minoritatii bulgare din Banat, PRM-istul Mircea Purceld, liberalul Cristian Busoi si conservatorul Stefan Glavan.

Cand vine vorba despre loialitate fata de partidul care le-a asigurat scaunele de parlamentari, numai Toro Tiberiu este mai rebel. 16,7% dintre voturile pe care le-a dat au fost contra a ceea ce dorea UDMR.

Aici sunt incluse, numai la sedintele de saptamana trecuta, refuzul de a aproba majorarea indemnizatiilor pentru persoanele care ocupa functii de demnitate publica, dar si proiectul de lege privind accesul parlamentarilor la documentele privatizarii sau legea camerelor de comert. Dintre cei 331 de deputati, democratul Radu Lambrino ocupa cu mandrie locul 25 la capitolul loialitate.

Nici la prezenta nu sta foarte rau, cu 64% si peste 740 de voturi. Activitatea lui Lambrino este totusi zero, pentru ca are la activ, la doi ani si jumatate de mandat, doar o singura luare de cuvant in plen si asta la depunerea juramantului, nici o interpelare, nici o declaratie politica si doar cinci initiative legislative, care nu ii apartin, ci doar le semneaza. Restul deputatilor de Timis au scoruri de loialitate de 85-95%.

Partidul si motivarea

Institutul pentru Politici Publice a analizat si modalitatea de motivare a absentelor alesilor nostri. Cel mai des, liderul de grup parlamentar aproba in masa chiulul, in conditiile in care el insusi se afla pe lista celor absenti. Conform IPP, PSD este par-tidul care motiveaza cel mai des absentele de grup, fara a expune si motivele. Asa au scapat de absentele din noiembrie si Andea si Branzan.

Problemele personale sunt mascate de "plecat cu probleme in teritoriu" (Busoi), metoda aplicata de liberali, minoritatile sunt pe la Departamentul de Relatii Interetnice (Gvozdenovici), peremistii lipsesc din sala in momen-tul apelului nominal (Purceld), iar democratii... sunt bolnavi (Lambrino).