Afacerea Iulius Mall scartaie din toate incheieturile sale ruginite. Atat de zgomotos incat autoritatile locale au inceput sa iasa la vanatoare si sa aplice amenzi pe santierul Iulius Mall din cartierul Gheorgheni.

Asa cum BZA a aratat ]n exclusivitate, partenerul de afaceri al Consiliului Judetean Cluj, Iulian Dascalu, a tras o teapa de zile mari tuturor clujenilor, sustrag\ndu-se de la plata unor impozite si taxe locale in contul orasului Cluj-Napoca.

Saptamana trecuta, reprezentanti ai Primariei Cluj-Napoca, impreuna cu reprezentanti ai Politiei Rutiere au descins la santierul Iulius Mall. Vizita s-a soldat cu o serie de amenzi.

In urma unor sesizari ale vecinilor cu privire la faptul ca autocamioanele de pe santierul Iulius Mall intra pe drumul public cu rotile murdare de noroi, reprezentanti ai celor doua institutii amintite anterior au descins pe santierul Iulius Mall.

La fata locului, s-a constatat veridicitatea tuturor sesizarilor si s-au aplicat amenzi atat pentru incalcarea Codului Rutier, cat si pentru incalcarea unor norme de mediu. Interesant este faptul ca initial s-a incercat aplicarea amenzilor catre societatile care lucreaza pe santier. Numai ca pe santierul Iulius Mall se afla un hatis de subantreprenori.

Astfel, pana la urma, amenzile au fost aplicate atat direct catre Iulius Group, cat si nefericitilor soferi, care, moral, nu au nici o vina.

De asemenea, viceprimarul Adrian Popa a declarat ca intentioneaza sa propuna in urmatoarea sedinta de consiliu local o hotarare prin care toti constructorii de imobile mari, “detinatori” de santiere mari, sa fie obligati sa aiba pe santier “gropi de curatire” a utilajelor, precum si sisteme hidraulice de ridicare a utilajelor - precum aparatura italienilor de la JV

Garboli Conicos Tirena Scavi, societatea care se ocupa de modernizarea a 288 de strazi din municipiul Cluj-Napoca.

Cu alte cuvinte, nu va fi de ajuns ca pe rotile murdare de noroi ale camioanelor sa se dea cu banalul jet de apa de la furtun.

BZA a atras atentia in repetate randuri ca, in ciuda unei sentinte pronuntata de Tribunalul Mures, conform careia contractul de asociere dintre Iulius Group SRL Iasi si Consiliul Judetean este suspendat, lucrarile la mall-ul din Cluj continua.

Pe de alta parte, cele doua publicatii au prezentat o alta jonglerie a lui Dascalu: autorizatia de construire, care a fost emisa la cererea Univers T, pentru Iulius Grup. Smecheriile la care a recurs omul de afaceri iesean nu se termina aici.

Asa cum indica placa de identificare a constructiei de pe santierul din Gheorgheni, beneficiarul constructiei este SC Iulius Mall SRL Cluj, o societate nou infiintata de Dascalu - la care, potrivit datelor Registrului Comertului, apar ca actionari persoana fizica Iulian Adrian Dascalu si Iulius Group SRL Iasi.

Cu toate acestea, in contractul de asociere cu Consiliul Judetean, in vederea construirii mall-ului, figureaza o alta persoana juridica, mai exact SC “Iulius Group” SRL cu sediul in Iasi. Asta, ]n ciuda faptului ca in caietul de sarcini pentru construirea unui mall la Cluj se specifica negru pe alb ca societatea castigatoare a licitatiei trebuie sa aiba sediul fiscal la Cluj.

Vicepresedintele Consiliului Judetean, Kerekes Sandor, a recunoscut toate astea intr-o discutie cu un redactor al BZA. Cu toate acestea, Consiliul Judetean Cluj s-a asociat nu cu Iulius Mall Cluj, societate infiintata in Cluj, ci cu Iulius Group, inregistrata in Iasi. Astfel, taxele si impozitele platite de mall-ul lui Dascalu vor ocoli Clujul. Socant de-a dreptul.

Fie ca vicepresedintele CJ Cluj nu stie cu cine s-a asociat institutia pe care o conduce, fie ca incearca sa acopere mizeria lui Dascalu. Cert este ca din intreaga megaafacere pusa la cale de greii din administratia judeteana, cot la cot cu omul de afaceri iesean, clujeanului de rand nu-i revine nici un leu. Nici macar sub forma de taxe.

Groapa mortii lui Dascalu

Santierele care apar peste noapte in Cluj-Napoca sunt adevarate capcane ale mortii, mai ales pentru copiii care, in cautarea unui loc de joaca, intra in aceste incinte nesupravegheate. Nu au trecut nici doi ani de la consumarea unei teribile tragedii in care si-au pierdut viata patru copii cu varstele cuprinse intre 5 si 10 ani.

Acestia au cazut intr-o groapa adanca de sase metri care se sapa in vederea turnarii fundatiei unui bloc de locuinte. Cu toate ca au strigat dupa ajutor, nu au fost auziti de nimeni care sa poata anunta serviciile de urgenta pentru a-i salva.

Speriati de moarte, copiii au incercat sa se catere pe un perete al gropii mai inclinat, dar terenul s-a surpat si patru tone de pamant s-au prabusit peste cei patru copii, care au fost ingropati de vii. Echipele de interventie, sosite tarziu la locul tragediei, au reusit abia dupa doua ore sa scoata trupurile neinsufletite ale micutilor.

Familiile distruse ale acelor copii nu au putut fi recompensate cu nimic pentru pierderea suferita.

Patronii si antreprenorii care conduc aceste lucrari de santier nu dau doi bani nici macar pe viata muncitorilor care efectueaza lucrarile. Aceasta atitudine face victime tot mai multe si pe fondul indiferentei autoritatilor romane care nu se autosesizeaza in unele cazuri flagrante de nerespectare a minimelor reguli de protectie a muncii.

In cazul aparitiei unor accidente, ancheta se soldeaza cu cel mult o amenda si cu despagubiri acordate familiei victimei de catre sindicatul muncitorilor sau de catre patronat. In aceasta situatie se afla si santierul lui Iulian Dascalu.

Sunt extrem de dese cazurile c\nd, din cauza neasigurarii lucrarilor care se executa pe santiere, oameni nevinovati si-au pierdut viata. Cei care sunt expusi acestui pericol sunt, in special, copiii care, in cautarea unui loc de joaca, ajung sa se bage prin santurile santierelor neasigurate cu garduri de protectie sau paznici care sa supravegheze zona de lucru.

Normele de protectie prevad faptul ca santierul trebuie sa prevada o ingradire, iar locul trebuie semnalizat cu placute de atentionare.