Localnicii din satul bistritean Tarlisua sunt obligati sa poarte masti de protectie din cauza mirosurilor care provin de la cadavrele de animale sau pasari moarte in urma inundatiilor, care au inceput sa se descompuna de la caldura. "Totul miroase a cadavru. E un aer insuportabil. Ar trebui decopertat tot. Noi nu putem face nimic.

Nu ca nu ne ajuta lumea, dar ar trebui sa vina mai repede ca nu mai putem rezista in mirosurile acestea", a spus un localnic din Tarlisua.

Sursa acestui focar de infectie o reprezinta 128 de porci, 15 bovine, 45 de oi, 89 de iepuri si 6.700 de pasari care au fost luate de ape, dar mirosul insuportabil poate proveni si de la trei cadavre umane care nu au fost inca depistate, in ciuda eforturilor facute de autoritati.

Pentru a evita izbucnirea unei epidemii, autoritatile au adus in zona toate firmele de dezinfectie si dezinsectie care actioneaza in judet si au distribuit cantitati impresionante de cloramina pentru populatie. In paralel, continua campania de vaccinare a oamenilor atat impotriva febrei tifoide, cat si a altor boli.

In urma viiturilor, produse saptamana trecuta, trei persoane, doua din Tarlisua si una din Spermezeu, raman in continuare disparute pe Valea Tiblesului. Este vorba despre Gabriela Curtusan (10 ani), Mirodona Nicolae (75 de ani) si Raveca Clapa (59 de ani), in timp ce alte 10 au fost deja inmormantate.

Un numar de 8 comune din judet au fost afectate de inundatii si viituri: Tarlisua, Spermezeu, Zagra, Uriu, Caianu Mic, Branistea, Runcu Salvei si Ciceu Giurgesti. Cinci localitati sunt izolate din cauza cailor de comunicatie impracticabile. Dintre acestea, 4 sunt in comuna Tarlisua: Oarzina, Cireasi, Lunca Sateasca si Sendroaia, iar una din comuna Spermezeu - Paltineasa.

In zona au sosit cantitati impresionante de ajutoare umanitare constand in alimente, paturi, imbracaminte si materiale sanitare. Totodata, Consiliul Judetean a alocat, luni, 3 miliarde lei vechi din bugetul propriu pentru sinistratii din comunele afectate de inundatii.

Jumatate din aceasta suma va fi repartizata oamenilor din comuna Tarlisua, iar restul banilor vor fi impartiti intre comunele Spermezeu, Caianu Mic, Uriu si Zagra. Banii provin din cotele defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale.