Cele zece miliarde lei care lipsesc din bugetul FC Bihor Oradea nu par sa-i preocupe prea mult pe consilierii locali. Asta, nici in conditiile in care banii respectivi provin de la bugetul municipiului Oradea.

Ca dovada sta informarea facuta si prezentata in sedinta Consiliului Local, care a fost trecuta cu vederea de alesi, fara ca acestia sa decida luarea unor masuri pentru sanctionarea celor vinovati.

Mai mult, membrii CL care au dorit explicatii au fost luati peste picior de colegii lor din PD si UDMR, precum si de cei doi reprezentanti in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) clubului de fotbal, Mircea Matei si Iulius Delorean.

Surse din Prefectura sustin, insa, ca reprezentantul Guverului in teritoriu, Ilie Bolojan, a descoperit ca controlul de audit la FC Bihor a fost facut superficial si vor fi intreprinse noi verificari.

Control de audit, tratat ca o simpla informare

Potrivit consilierului local PSD Silvia Suciu, raportul comisiei care a facut auditul la clubul de fotbal a fost luat de alesi drept o informare.

Acestia au luat aminte de ceea ce a fost trecut in raport si au trecut peste el fara sa considere ca este necesara lu-area unor masuri pentru sanctionarea celor care se fac vinovati de lipsa celor zece miliarde lei vechi, despre care comisia de audit a mentionat ca lipsesc din bugetul echipei de fotbal fara nici o justificare.

Cativa membrii ai CL, din Opozitie, au incercat, totusi, sa ceara anumite explicatii legate de raportul respectiv si au sugerat ca ar trebui luate unele masuri. Solicitarile lor au fost, insa, ignorate. Mai mult, unii colegi de-ai acestora au inceput sa faca glume pe seama lor.

"Este inadmisibil ceea ce se intampla acum la FC Bihor. Nu pot fi scuzati nici membrii AGA, nici conducerea clubului si nici cei care au dat banii. Nu inteleg de ce reprezentantii nostri din AGA nu ne-au informat pana in momentul de fata. Si apoi, mai exista o problema. Din ce fonduri vor fi platite aceste fraude?", a spus alesul liberal Petru Lezeu. Acesta a fost sustinut de colegii de la PRM si o parte din cei de la PSD.

"Cum e posibil sa vii acum si sa spui ca nu pot fi justificate aceste sume. Cu siguranta, colegii nostri din AGA trebuie sa aiba justificari", a spus, la randul sau, consilierul PRM Florian Pantea.

Silvia Suciu a venit cu o solutie care ar putea scuti municipalitatea de asemenea probleme pe viitor. Propunerea ei nu a fost luata, insa, in considerare. "Propun nominalizarea unei persoane din cadrul Primariei, care sa fie imputernicita sa verifice preventiv scopul utilizarii banilor si sa semneze documentele de plata ale FC Bihor.

Am facut aceasta propunere pentru faptul ca o parte din veniturile clubului sunt publice, finantate din bugetul local al municipiului, iar prin imputernicirea sau chiar angajarea unei persoane am putea avea o mai buna urmarire a destinatiilor sumelor de bani cheltuite", a propus consilierul PSD.

"Nu pot sa cred ca au luat raportul respectiv ca si pe o simpla informare si nu au considerat necesar sa luam unele masuri. Pur si simplu au trecut peste el ca si cum ar fi lipsit de importanta. De acolo lipsesc sume importante de bani care provin de la bugetul local. Nu se poate asa ceva", a adaugat Silvia Suciu.

Cei doi reprezentanti ai CL in AGA la FC Bihor Oradea, Mircea Matei si Iulius Delorean, nu au dat nici un fel de explicatii legate de rezultatele controlului. Dintre cele 22 de miliarde lei care au fost alocate echipei lipsesc zece miliarde lei.

Printre neregulile constatate in urma controlului de audit se numara depasirea plafonului pentru plata hranei in timpul cantonamentului echipei de la Sinaia, valoarea chiriei platita de club catre SC "Ramolisa Impex" SRL peste valoarea altor chirii din oras sau decontarea unor chirii pentru apartamente in care au fost cazati jucatorii si antrenorii la valori mai mari decat plafoanele aprobate de AGA.