Edilii municipiului Deva ignora legile privind protectia mediului. Consiliul Local a aprobat o hotarare prin care un teren care are destinatie de zona verde va fi concesionat in vederea construirii unui hipermarket. De asemenea, cateva mii de metri patrati de zona verde au fost distrusi pentru amenajarea unor parcari.

Toate aceste hotarari au fost luate de alesii locali fara a tine cont de Ordonanta de Urgenta 195 din 2005, care reglementeaza protectia mediului si interzice administratiei publice locale "sa schimbe destinatia terenurilor amenajate ca spatii verzi".

Un parc cu spatii de joaca pentru copii va fi transformat in supermarket "Profi". Consilierii locali au luat aceasta hotarare intr-o sedinta "de indata", convocata in regim de maxima urgenta. Unii dintre alesi s-au plans ca nu au putut sa studieze prea bine documentatia si ca, practic, nu au stiut ce aproba.

Terenul situat la intersectia dintre strazile Eminescu si Balcescu din municipiul Deva va fi concesionat pentru realizarea magazinului. Locuitorii din zona sunt nemultumiti, pentru ca parcul, unde este amenajat si un spatiu de joaca pentru copii, reprezinta singurul loc de acest fel din cartier.

Impotriva proiectului s-a pronuntat si Aurelia Dobre, o mama care isi plimba copilul prin parc. "Unde o sa mai iesim cu copiii? O sa se joace numai printre betoane si gunoaie. Ca sa-l duc intr-un parc trebuie sa merg pana in capatul celalalt al orasului", sustine femeia.

Fara zone verzi, dar cu copiii bolnavi

Deva bate recordul pe tara in ceea ce priveste numarul copiilor bolnavi de astm bronsic. Medicul pneumolog Ioan Petrui a relevat, intr-un studiu de specialitate, ca principalul factor al imbolnavirii aparatului respirator il constituie noxele produse de traficul rutier si praful de la haldele de steril din apropierea orasului.

Potrivit specialistului, astmul bronsic are o frecventa foarte ridicata la persoanele care locuiesc in oras. Cu toate acestea, Primaria nu a luat nici un fel de masura a protejare a mediului, in ciuda faptului ca in timpul guvernarii PSD Agentia de Protectie a Mediului a sanctionat institutia cu peste un miliard de lei vechi.

Dupa schimbarea regimului, APM nu a mai luat nici o masura impotriva administratiei locale pentru ca a trecut in sfera de influenta a PNL, sefa institutiei fiind ruda cu primarul din Deva, Mircia Muntean.

Noxele provenite din trafic reprezinta unul dintre factorii poluanti importanti. Deva este singurul municipiu din judetul Hunedoara care are 14 benzinarii pe o raza de sapte kilometri.

Mii de metri patrati de zone verzi au fost transformati in parcari de-a lungul strazii Nicolae Balcescu. Zona este intens circulata, iar azonul si rondourile de flori au fost inlocuite cu dale de beton.

Dupa construirea parcarii, in locul zonei verzi locuitorii din zona se plang ca a crescut cantitatea de praf care se depune in locuinte. Amenajarea parcarilor s-a facut tot cu incalcarea legii privind protectia mediului deoarece a fost schimbata destinatia spatiilor verzi.