A doua editie a Festivalului "Fereastra deschisa spre Europa", care s-a desfasurat luni, a iscat noi controverse la Oradea. Si asta, deoarece evenimentul, care se desfasoara la o zi dupa Ziua Nationala a Ungariei, in colaborare cu autoritatile din Debrecen si din bani publici, s-a dovedit a fi, inca o data, unul dedicat aproape exclusiv comunitatii maghiare.

Ca dovada, caravana cu carele alegorice, unul dintre punctele din programul manifestarii, a avut arborate doar doua steaguri, cel al Debrecenului si al Ungariei. Primaria Oradea si Consiliul Judetean Bihor au alocat pentru aceasta editie un miliard de lei vechi.

Cel mai atractiv moment al evenimentului a fost parada majoretelor si caravana carelor alegorice cu flori, care a strabatut Oradea. Pentru parada, circulatia pe marile artere ale municipiului a fost blocata pentru cateva ore, ceea ce a starnit nemultumirea soferilor.

In cadrul aceleiasi manifestari a avut loc si o conferinta pe teme de administratie, care s-a tinut cu o sala pe jumatate goala, urmata de lansarea hartii municipiului si a Zonei Metropolitane.

O alta nemultumire a cetatenilor din Oradea a aparut si din cauza ca la caravana florilor au fost invitate primariile din orasele unde majoritatea locuitorilor sunt maghiari. Totodata, carele au fost inscriptionate in limba maghiara, iar soferii din convoi purtau tricouri inscriptionate cu sigla UDMR.

Festivalul a continuat, luni seara, cu un concert in santul Cetatii Oradea. Cu exceptia formatiei "Directia 5", restul invitatilor au fost mai multe trupe maghiare, necunoscute pentru reprezentantii comunitatii de romani, care, in ciuda asteptarilor participantilor, au si incheiat concertul.

Prima editie a Festivalului "Fereastra deschisa catre Europa", a fost si ea un fiasco, dupa ce organizatorii au invitat la Oradea, pe un comision foarte mare platit din bani publici, un surogat al formatiei "Boney M".