Primarul comunei bihorene Osorhei, Ioan Codau, este urmarit penal in mai multe dosare, procurorii refuzand sa dea mai multe informatii pentru moment, avand in vedere ca ancheta este in plina desfasurare. Cert este, insa, ca pe masa anchetatorilor se afla peste zece dosare in care apare numele edilului, in cateva dintre ele nefiind data inca o solutie.

Codau a intrat in atentia procurorilor dupa ce mai multi cetateni din Osorhei l-au reclamat penal, strangand si semnaturi pentru schimbarea primarului prin referendum. Deocamdata nu s-a primit raspuns din partea autoritatilor referitor la aceasta actiune, insa cei cativa sateni care au venit cu ideea s-au ales cu dosar penal pentru falsificare de semnaturi.

Reclamatiile la adresa edilului fac referire la probleme de fond funciar privind modul de exploatare a carierelor de pietris din zona, vanzari si schimburi ilegale de terenuri.

"Cativa cetateni au obtinut hotarari judecatoresti pe care membrii comisiei locale de fond funciar erau obligati sa le puna in aplicare, doar ca primarul, in calitate de sef al comisiei, le-a oferit alte terenuri, pe care oamenii nu le accepta", a spus sefa Directiei Juridice din cadrul Prefecturii, Alice Lupes.

Ultimul episod din scandalul in care este implicat Codau s-a consumat in urma cu doua saptamani, cand zeci de localnici din comuna au venit la sediul Prefecturii, nemultumiti de tergiversarea referendumului pentru schimbarea primarului. O parte din sateni au fost poftiti afara de jandarmi, fapt ce i-a nemultumit si mai tare.

La Prefectura, oamenii au fost informati ca legea privind organizarea referendumului s-a schimbat si mai trebuie sa astepte pana la luarea unei decizii. "Nu se doreste schimbarea primarului. Ne duce la ideea ca cineva nu doreste sa-l schimbe. Aproape toti satenii avem procese intentate de Ioan Codau din tot felul de motive", a declarat o localnica, Maria Croitoru.

Oamenii sustin ca, desi au reusit sa stranga semnaturi de la 25 la suta din locuitorii comunei, autoritatile nu au dat unda verde la referendum. "Initial ni s-a spus ca avem nevoie de un numar de semnaturi, pe urma am fost plimbati de o gramada de ori, pentru ca de fiecare data mai aveam nevoie de si mai multe.

Au gasit felurite motive pentru a putea amana referendumul", a spus, la randul sau, un alt localnic.

"Cui ii este frica de acest referendum?", au intrebat satenii adunati la Prefectura. Majoritatea oamenilor contesta si capacitatea de manager a edilului. "In majoritatea satelor drumurile sunt jalnice. Abia se poate circula. In Osorhei nu mai avem baza sportiva, camin cultural si trotuare ca lumea, intr-o comuna prin care trece un drum european.

Apoi, pe numele lui sunt o gramada de dosare, unele penale, toata lumea stie ce a facut, insa nimeni nu ia atitudine", a afirmat unul dintre localnici.

Pe langa semnaturile a 25 la suta din locuitori, este nevoie de o comisie, formata din ordinul prefectului Ilie Bolojan, care sa verifice daca motivele pentru care a fost solicitat referendumul se confirma.

"S-a constituit comisia respectiva, iar dupa verificari toate datele vor fi transmise la Guvern, care va stabili data referendumului in termen de 90 de zile", a declarat purtatorul de cuvant al Prefecturii, Dumitru Tiplea.