Amor la cantina. Chertes nu simte putoarea Protan Dej. Plocoane de la Boc. Chertes era gelos. Chertes jr, aproape de treaba. Averi de consilieri.

Clujul a trecut la cucerirea Bucurestiului. Vasile Dancu, un personaj cheie in cadrul PSD, si fostul ministru al Invatamantului, Mircea Miclea, au fost deschizatori de drumuri in acest sens. Apoi a urmat Boc, care are la picioare partidul de guvernamant. A venit randul lui Hardau sa aterizeze la Bucuresti.

In ultima perioada, Marius Nicoara - presedintele Consiliului Judetean Cluj, este din ce in ce mai curtat pentru un fotoliu ministerial. Toate acestea, la nivel inalt.

In ceea ce-i priveste pe secretarii de stat clujeni sau pe consilierii capilor de la Palatul Victoria, numarul acestora creste pe zi ce trece. Rar insa s-a intamplat ca o pereche, sot/sotie, sa ajunga “la Bucuresti”. Sotii Chertes au reusit insa acest lucru.

EL - consilier al primului ministru Calin Popescu Tarcieanu, EA - consilier pe probleme de invatamant preuniversitar al ministrului Educatiei Nationale, Mihail Hardau.

Corina Chertes, sotia secretarului de stat Mircea Chertes - directorul de cabinet al primului ministru Calin Popescu Tariceanu - este nascuta in anul 1961 la Cluj, unde de altfel a si urmat scoala si facultatea de matematica si informatica.

Ea a ocupat functia de inspector general adjunct in cadrul Inspectoratului Scolar din Cluj, iar in primavara acestui an a fost “furata” de ministrul Hardau la Bucuresti, pe postul de consilier pe probleme de invatamant preuniversitar.

Amor, amor

Corina si Mircea s-au cunoscut in anii studentiei. Pe vremea aceea, studentii efectuau munca de voluntariat in cadrul cantinei universitatii, iar acestia erau la randul lor supravegheati de catre un comitet care cuprindea reprezentanti ai fiecarei facultati.

Prima discutie dintre cei doi a avut loc in cantina si a pornit de la un fapt minor: Corina nu s-a conformat regulilor de ordine interioara si a aprins o tigara in incinta cantinei, iar el, fiind responsabil cu supravegherea, i-a facut observatie pentru actul de indisciplina. Apoi, Mircea a fost cel care a luat initiativa pentru o viitoare relatie, Corina pur si simplu lasandu-se dusa de val.

Dupa un an de relatie, Corina a fost ceruta in casatorie. Parintii ei nu au fost prea incantati din cauza varstei Corinei - 21 de ani - dar, vazandu-i foarte hotarati, nu s-au opus. “Avea un fizic placut si era foarte bine educat. De asemenea, si prima conversatie purtata cu el mi-a lasat o impresie buna”, spune doamna Chertes despre sotul ei.

In ceea ce priveste viata de cuplu, Mircea era gelos in tinerete. “Eu nu sunt si nu am fost niciodata geloasa. In tinerete, sotul era mai gelos, dar nu exagera. De altfel, el si-a dat seama ca nu este bine pentru relatia noastra si a renuntat. Sotul este cel care cedeaza mai usor.

El fiind o fire vulcanica, se supara pe moment foarte tare, dar ii si trece mai repede”, a declarat Corina Chertes. Corina, care adora parfumul Organza de la Givenchy, spune ca Mircea este adeptul mancarurilor traditionale si mai ales sa fie bazate pe carne.

Chertes si putoarea

Desi este clujean, Mircea Chertes se face ca nu simte putoarea de la Protan Dej. Fiind consilier al primului ministru, Chertes ar fi trebuit sa-l sesizeze de Tariceanu despre dezastrul ecologic de la Protan. Cu toate acestea, Chertes nu a facut acest lucru, tacerea sa fiind cel putin suspecta.

SC Protan SA Dej a facut parte dintr-o retea de fabrici care prelucra deseurile de abator si cadavre de animale. Reteaua Protan a fost infiintata in anii ‘70, in scopul igienizarii si ecologizarii mediului. Printr-o incinerare speciala, Protan a produs fainuri proteice folosite in zootehnie. Dupa 1990, fabricile Protan au fost implicate in mai multe scandaluri ecologice.

Procesul de fabricare a fainurilor este dublat de un miros pestilential, tehnologia este invechita si constituie un risc major pentru mediu. Fabrici ca Protan din Chiajna, Codlea sau Glina au fost inchise pentru incalcarea normelor igienico-sanitare. Protan Bucuresti a fost implicat in scandalul cainilor maidanezi ucisi si incinerati in urma hingheriadei lui Basescu.

Cu toate ca ii lipsesc dotarile, iar din punct de vedere al mediului incineratorul de la Dej este un pericol pentru sanatatea publica, Protan a castigat o licitatie la nivel national prin care i se atribuie executarea serviciilor de ecarisaj si distrugere cadavre/ deseuri.

Prefectul de Cluj, Alin Tise, a anuntat zilele trecute ca a cerut autoritatilor centrale sa intervina “in regim de urgenta” in cazul firmei SC Protan SA Bucuresti - ATEV Ungaria. Cu atat mai mult cu cat, dincolo de faptul ca societatea nu-si onoreaza contractele, fierturile de la Protan mai ajung si in Somes.

Acum, peste 70.000 de tone de deseuri animale sunt incinerate in fiecare an, Ministerul Agriculturii urmand sa plateasca pentru aceasta operatiune o subventie totala de peste 14,7 milioane de euro.

Una peste alta, Ministerul Agriculturii pare decis sa finanteze in continuare Protan, societate patronata de controversatul om de afaceri Cristian Burci (partenerul de afaceri al fostului ministru Dan Matei Agathon), cu un incinerator. Saptamana trecuta, prefectii din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest au decis sa solicite masuri drastice.

In urma unor discutii, prefectii celor sapte judete din regiunea de NV a tarii solicita intr-o adresa inaintata Ministerului Agriculturii rezilierea contractului cu Protan Bucuresti si inchiderea Protan Dej.

Cu toate ca SC Protan Dej nu este capabila sa-si onoreze obligatiile contractuale in ceea ce priveste distrugerea deseurilor de origine animala, o serie de reglementari guvernamentale ii ofera societatii patronate de controversatul om de afaceri Cristi Burci posibilitatea de a incheia contracte cu orice unitate sau centru bugetar care dispune de cantina.

Directorii mai multor gradinite-centre bugetare din Cluj- Napoca se declara nemultumiti de faptul ca au fost obligati sa incheie contracte cu SC Protan Dej. Inainte, aceste unitati aveau incheiate contracte cu diverse ferme sau crescatori de animale, iar plata se facea in regim de barter.

DA DA, tot noi!

La nici o jumatate de an dupa ce a castigat alegerile locale, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a comis o mare gafa: a realizat un contract de asociere, fara nici un fel de licitatie, tocmai cu o firma a unui coleg de alianta, liberalul Mircea Chertes, actualul consilier de stat in cadrul Cancelariei Primului-Ministru, care a primit pe tava afacerea “Parking Marasti”.

Este vorba de un contract de asociere intre firma lui Chertes, SC Parking Marasti SRL si administratia locala privind construirea unei parcari.

Astfel, la vremea respectiva medicul veterinar Chertes, cu o firma infiintata de abia cu cateva saptamani inainte de asociere, fara nici un angajat pe firma, fara nici o lucrare anterioara, a primit in incredintare constructia unui parking pe domeniul public.

In septembrie 2004, la initiativa lui Emil Boc, Consiliul Local a votat asocierea dintre societatea Parking Marasti si Primaria Cluj-Napoca. Firma a fost infiintata cu doua saptamani inainte de a bate palma cu primaria.

Presedintele de sedinta al CL din ziua in care s-a hotarat asocierea a fost Horea Uioreanu, actual deputat PNL de Cluj, personaj care este implicat si el in afacerea Parking Marasti. Afacerea s-a perfectat fara licitatie. Legea are, intr-adevar, aceasta scapare ce prevede ca asocierile se fac la “libera intelegere”.

Facem mentiunea ca, in cazul unei licitatii, firma liberalului Chertes, nu ar fi avut nici o sansa. Municipalitatea ar fi avut insa de castigat sub aspect financiar daca s-ar fi organizat o licitatie, unde interesul este ca fiecare investitor sa ofere cat mai mult.

La vremea respectiva, investitia a fost estimata la 2 milioane de euro, bani pe care Chertes ar fi trebuit sa-i investeasca prin firma sa. Societatea nu era obligata in nici un fel sa depuna vreo garantie pentru realizarea parcarii.

Dar oare ce banca ar acorda un credit unei firme care are o activitate de numai cateva saptamani? Ce a fost in capul lui Chertes? Raspunsul nu il stim, dar stim ca Horea Uioreanu are niscaiva actiuni bancare.

In februarie 2005, dupa numeroasele sesizari ale presei, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a decis rezilierea contractului si scoaterea terenului si a constructiei parkingului la licitatie. Apoi, in vara anului trecut a fost organizata o noua licitatie pentru adjudecarea constructiei parcarii.

Au prezentat oferte 2 firme (SC Parking Marasti SRL si SC Decapa S.R.L) din cele 4 firme care au achizitionat caiete de sarcini (SC Parking Marasti SRL, SC Agro-Marasti SRL, Terra Casa SRSC si Decapa SRL).

Iar comisia de licitatie a decis ca cea mai avantajoasa oferta este tot cea a liberalului Chertes, adica SC Parking Marasti, care a primit in concesiune pentru 49 de ani un teren de 1.500 de metri patrati, pe care va construi o parcare cu 250 de locuri, dar si locuri in care comerciantii vor putea sa-si expuna marfa.

Averi de consilieri

La capitolul avere, consilierului de stat Mircea Chertes nu sta deloc rau: 5/8 dintr-un teren agricol de 10.000 mp in Sighetul Marmatiei, un teren intravilan in Cluj Napoca de 468 mp (pe care-l detine impreuna cu sotia sa), o casa de locuit tot in Cluj-Napoca (328 mp), pe care o detine tot impreuna cu sotia sa, precum si bijuterii, tablouri, goblenuri si mobilier in valoare de 23.500 euro. Culmea, ditamai consilierul de stat nu detine nici un autovehicul.

In luna septembrie a anului trecut Chertes a vandut un Audi 1.6 TDI cu suma de 10.500 euro, iar cu numai o saptamana inainte de a semna declaratia de avere (adica in data de 10 iulie 2006), Chertes a reziliat un precontract de vanzare/ cumparare a unui apartament in valoare de 36.200 euro.

La capitolul plasamente, Chertes a trecut 55% din controversata SC Parking Marasti SA, iar in dreptul coloanei “Valoarea totala la zi” a scris 20.000 euro. Asta, spre deosebire de declaratia de interese, unde la aceleasi 55% de la aceeasi societate, la coloana “Valoarea totala a partilor sociale si/sau a actiunilor” a trecut numai 550 RON.

De asemenea, la punctul “Alte activitati producatoare de venituri nete care insumate depasesc echivalentul a 5.000 euro”, Chertes a trecut “cota de 3/8 din suprafata de 2.412 mp despagubiri ce trebuie acordate de catre Primaria Sighetul Marmatiei pentru o suprafata de teren mostenire”.

Dincolo de faptul ca limba romana sunt (sic!) grea, nu intelegem cum poate fi o suprafata de teren care inca nu a fost atribuita deja producatoare de venituri.

In ceea ce priveste veniturile din ultimul an fiscal, consilierul de stat Mircea Chertes impreuna cu sotia sa Corina Chertes - proaspatul consilier al ministrului educatiei Hardau pe probleme de invatamant preuniversitar - au realizat un total de aproape 60.000 RON, adica aproape 600 milioane lei vechi (o medie de 25 milioane lei vechi, de caciula, lunar).

Defalcat sumele se prezinta astfel: 1.767 RON, Consiliul Judetean Cluj, salarii, 01.01.- 28.02.2005, 30.481 RON, Guvernul Romaniei, salarii, 1.03-31.12.2005 (30 milioane lei vechi pe luna!), ambele fiind veniturile lui Mircea, in timp ce Corina Chertes a realizat 6.322 RON, Liceul Onisifor Ghibu, salarii, 1.01 - 05.05.2005 (15,8 milioane lei vechi lunar... ce “slab” sunt retribuiti profesorii) si 12.630 RON, Inspectoratul scolar judetean, salarii, 6.05 - 31.12.2005 (15,7 milioane lei lunar... mai putin decat ca si profesor!).

De asemenea, Mircea Chertes a mai primit 2.300 RON, datorita functiei de membru al Consiliului de Administratie a Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica Cluj, 4.851 RON datorita functiei de membru al Consiliului de Administratie a SN Imbunatatiri Funciare si 1.553 RON, datorita functiei de membru al Consiliului de Administratie a SC Agrotransilvania.

Parking de 10 milioane ROL

Mai departe, potrivit declaratiei de interese a consilierului de stat Chertes (completata in 17 iulie 2006), acesta este membru fondator al Fundatiei Apolo - functie neretribuita si care nu i-a adus avantaje materiale - si detine 55% din SC Parking Marasti, actiuni ce valoreaza 550 RON. In aceste conditii, firma care construieste clujenilor un megaparking valoreaza fix 10 milioane de lei vechi.

Halal firma! Dar sa revenim la cele ale lui Chertes. Consilierul de stat mai este membru in Consiliul de Administratie al SN Imbunatatiri Funciare Bucuresti - lucru ce i-a adus beneficii de 4.851 RON si membru in Colegiul medicilor veterinari Cluj, Asociatia medicilor veterinari Cluj si in Societatea academica I.C. Bratianu Cluj, functii care nu i-au adus nici un venit.

Cuplul Chertes are un baiat, elev la liceul Gheorghe Sincai in clasa a XII-a. “Este o fire independenta cu o personalitate foarte puternica. Noi i-am oferit o oarecare libertate de a face aproape tot ceea ce doreste si speram ca nu am gresit procedand astfel”, spune doamna Chertes despre fiul ei.

Colegii lui Chertes jr spun despre acesta ca este “un tip aproape de treaba”. Aproape, pentru ca multi sunt extrem de invidiosi pe “odrasla lui taticu” care are bani garla si conduce la 18 ani si ceva o masina ultimul racnet. Bineinteles, toate acestea fara nici o legatura cu functia lu’ taticu’. Azi-maine poate il vom vedea si pe Chertes jr la Bucuresti. Sa speram ca in vreo functie la Palatul Victoria si nu cu alte probleme.