Conducerea PSD, intrunita la Consiliul National la Targu Mures, a desfiintat guvernarea portocalie * Mircea Geoana, presedintele social-democratilor, a sanctionat Alianta DA pentru starea de saracie in care a fost adusa populatia, dupa doi ani de la preluarea puterii * Dur in limbaj, dupa cum ne-a obisnuit, Sorin Oprescu l-a numit fara ocolisuri pe Traian Basescu, presedintele Romaniei,

crocodilul lacrimogen * Social-democratii s-au legat de numirea comisarului european, episod politic catalogat drept o rusine

In urma Consiliului National PSD, municipiul nostru a devenit vineri centrul atentiei lumii politice, atat la nivel regional cat si la cel national, dar si al jurnalistilor din presa nationala care s-au deplasat pentru doua zile la Targu Mures.

Din cauza recentelor scandaluri din PSD, aceasta intalnire a fost asteptata cu nerabdare pentru a se lua pulsul liderilor partidului din cele trei centre de putere - Bucuresti, Cluj si Moldova, dar si pentru a vedea care este situatia reala a partidului.

Nu au lipsit de la intalnire liderii partidului la nivel central - presedintele Mircea Geoana, presedintele onorific Ion Iliescu, secretarul general Miron Mitrea, fostul presedinte Adrian Nastase, senatorul Sorin Oprescu cat si majoritatea presedintilor organizatiilor judetene cu parlamentarii aferenti.

Primul orator a fost presedintele Mircea Geoana, care, a demarat in forta, cu un discurs agresiv la adresa actualei puteri si a realizarilor acestora dupa doi ani de guvernare.

Guvernarea D.A., a declarat Mircea Geoana, a adancit polarizarea sociala, mai ales prin mult blamata cota unica de impozitare de care au beneficiat cele 10% dintre bogatii din Romania si a aruncat intr-o saracie lucie 90% din populatia tarii.

O alta pata pe obrazul actualei guvernari semnalata de Geoana a fost numirea comisarului european, care, in opinia presedintelui PSD, a transformat Romania in bataia de joc a intregii Uniuni Europene.

Lipsa profesionalismului si jocurile politice de culise din interiorul coalitiei, dintre Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu, reprezinta motivul esecului lamentabil al negocierilor cu UE si are drept consecinta obtinerea celui mai putin important post de comisar care i-a fost atribuit tarii noastre.

Astfel, scopul declarat al PSD in urmatoarele alegeri este: "...sa dam jos de la guvernare alianta mincinoasa si portocalie, certareata si incompetenta care duce Romania catre nicaieri".

Din acest moment tinta principala a atacurilor lui Mircea Geoana a fost presedintele Traian Basescu, care a fost numit "crocodilul plangacios" si care a fost acuzat de duplicitate si lipsa de onestitate politica.

Actualul presedinte al Romaniei, a afirmat presedintele PSD, nu este potrivit pentru functia sa, nu are profilul unui reprezentant al tarii noastre la nivel international, si ca prin gafele sale, a reusit sa afecteze material si moral interesele a milioane de romani.

Romania Sociala

Un alt aspect important al discursului lui Mircea Geoana este prezentarea celui mai important proiect din ultimii doi ani al PSD, si anume Romania Sociala: "Este primul document, de cand suntem in opozitie, in care vorbim mai clar si mai puternic despre modul in care social-democratii vad Romania".

Aceasta programa are drept scop reducerea saraciei la nivel national printr-o crestere semnificativa a salariilor si pensiilor foarte mici si mai ales prin renuntarea la cota unica de impozitare de 16%, considerata principala vinovata pentru acest fapt social.

O alta dorinta este cresterea cu pana la 6% din PIB a contributiei pentru educatie, unul dintre cele mai importante sectoare, in opinia lui Geoana.

Un alt punct este sprijinirea sectorului economic, deoarece, a declarat presedintele PSD: "...fara o economie competitiva si dinamica, fara sprijin pentru capitalul national, pentru IMM-uri, va fi greu si Mihai Tanasescu a lucrat cu echipa noastra de economisti pentru a gasi resursele, pentru a nu ne apuca sa promitem fara o baza reala".

Oprescu a muscat rau

Un alt orator care a ridicat cu adevarat sala in picioare si a fost aplaudat minute in sir, a fost Sorin Oprescu, care a dat dovada de o enorma vivacitate in discurs. Senatorul PSD a insistat foarte mult pe nevoia de unitate a partidului, care, dezbinat atat din interior cat si din exterior trece printr-o perioada mai putin fasta.

In ultimii doi ani, a afirmat Oprescu, atat conducerea PSD cat si membrii sai au dat dovada de inhibare in fata actualei puteri. Acest lucru este extrem de nociv pentru imaginea partidului si mai ales pentru rezultatul in viitoarele alegeri electorale.

Lipsa de fermitate a fost condamnata de catre acesta, mai mult, el afirmand ca: "personal cred ca trebuie sa muscam din putere", cu toate ca "nu are un gust foarte placut". Tara noastra a fost comparata de catre senatorul PSD cu un pacient care, in cazul unei boli grave, cheama un marinar in locul unui medic competent.

Sorin Oprescu considera insistentele asupra reformei din partid ca un paravan pentru inactivitate, un fel de "scoala-te tu ca sa ma asez eu".

Desi a fost asteptat, fostul presedinte PSD, Adrian Nastase, nu s-a alaturat colegilor sai din tribuna si a preferat sa ofere doar o mica declaratie de presa pe holul Palatului Culturii.

Intrebat daca considera utila convocarea in aceasta perioada a Consiliului National, Adrian Nastase si-a exprimat speranta ca aceasta adunare nu a fost facuta doar pentru a ascunde o prelungire de mandat sau mai bine zis o reasezare a scaunelor de conducere.

In opinia sa, toti colegii de partid ar trebui dominati de dorinta gasirii de solutii concrete si moduri in care se poate raspunde la asteptarile cetatenilor. Fostul presedinte si-a exprimat indignarea fata de faptul ca: "in acest moment am impresia ca exista un anumit mod de concepere al echipei mai curand prin excludere decat prin includere"