Acum mai bine de un an fostul prefect al judetului Cluj, Mihai Hardau, a raspuns cu promptitudine unei solicitari a GAZETEI, vizavi de situatia lucrarilor de pe DN 1C DN 17. La vremea respectiva, GAZETA a fost prima publicatie care a prezentat date concrete si oficiale referitoare la dezastrul de pe drumul care leaga Ardealul de Moldova.

Atunci, cu totii, am aflat ca desi unele firme au executat sub 1% din lucrari, ele incasasera deja 4-5% din intreg contractul. Intre timp, o serie de contracte, mai ales cele cu firmele grecesti au fost reziliate. Alte licitatii, alti bani, alta distractie. Dar sa revenim la Hardau.

Dupa fotoliul de reprezentant al Guvernului in teritoriu, Hardau a trecut la chestii mai serioase si a acceptat portofoliul de ministru al Invatamantului. La vremea respectiva afirmam, tot intr/un editorial, ca Invatamantul este o palarie prea mare pentru fostul profesor universitar.

Timpul mi/a dat dreptate: Hardau nu a putut gestiona cum se cuvine criza de la scandalul subiectelor furate la Bacalaureat si Capacitate, iar mai paoi, debutul anului scolar 2006/2007 s-a dovedit a fi cel mai dezastruos din istoria postdecembrista. Dar, de fiecare data, Hardau a avut o serie de scuze. Numai ca saptamana trecuta, ministrul Invatamantului din Romania a comis o gafa de zile mari. Si absolut gratuita.

Sedinta comuna a Executivului roman, condus de prim ministrul Tariceanu si cel ungar, condus de premierul Ferenc Gyurcsany, a fost una linistita.

Un exercitiu de politica externa, un exercitiu de comunicare: Gyurcsany s-a plans ca e invidios pentru ca noi avem echipa in Champions League si ei nu, Marko Bela, vicepremierul Romaniei a vorbit in ungureste, Tariceanu i-a asigurat pe vecini ca nu au de ce sa isi faca probleme in ceea ce priveste minoritatea maghiara, premierul Gyurcsany a anuntat infiintarea unei comisii mixte de istorici care sa intocmeasca un manual de istorie comun romano-maghiar, iar apoi Tariceanu si Gyurcsany au anuntat ca incepand cu 1 ianuarie 2007, trecerea frontierei va putea fi facuta si de romani si de unguri, numai cu buletinul, trecandu-se printr-un singur control, nu prin doua, asa cum se intampla acum.

Probleme spinoase au fost ocolite: deocamdata piata muncii din Ungaria se va deschide treptat pentru romani si nu total, cum vrea Romania, iar problema Mostenirii Gojdu, care ar trebui sa revina statului roman a fost lasata pe alta data.

Iar reuniunea ar fi fost de-a dreptul plictisitoare daca ministrului Hardau nu i-ar fi zburat porumbelul. El a propus, nici mai mult nici mai putin, ca, anul viitor, „deoarece bugetul Budapestei este foarte stramtorat, sa se faca o finantare comuna a Universitatii Sapientia”.

Hmmm.......Sapientia este o universitate particulara ungara finantata pana acum in Romania exclusiv din bani uunguresti.

Daca acum Hardau are ganduri de finantare inseamna ca statul roman a inceput sa finanteze universitati particulare si, mai mult, universitati private straine! Iar in ceea ce priveste bugetul stramtorat al Ungariei, probabil ca Hardau are impresia ca Romania nu mai stie ce sa faca cu surplusul de buget.

Oricum, problmele din invatamant au fost rezolvate: la Bistrita este caldura, profesorii nu mai cer mariri de salar, calculatoare sunt in toate scolile din Romania, conditiile igienico sanitare din scoli sunt deosebite si nici o scoala nu sta sa se darame! Ce o fi fost oare in capul lui Hardau...