Vasile Beres, directorul Directiei sanitar veterinare Alba, a informat presa ca luni seara s-a primit confirmarea existentei pseudopestei aviare in hala noua a Fermei 2 apartinand firmei Avia Alba Iulia. In fapt, Avia este fosta firma Itu (a omului de afaceri Franti Itul), care, dupa cum a remarcat prefectul Cosmin Covaciu, „si-a schimbat proprietarul dar nu si obiceiurile”.

In primavara, tot din cauza unui focar de pseudopesta aviara, au fost ucisi toti cei circa 60000 de pui. Activitatea a fost oprita timp de catva luni, perioada in care s-au facut retehnologizari, s-a schimbat numele firmei si a trecut la un mandatar.

Totul a mers cum a mers pana in 14 noiembrie, cand DSV a fost alertata de cresterea alarmanta a numarului de „pierderi biologice” in randul puilor de carne. Testele rapide efectuate in aceeasi zi a dus la suspiciunea de pseudopesta aviara, care a fost confirmata luni seara.

Masurile preventive au fost luate chiar din 14 noiembrie fiindca in zona este o alta firma avicola, Transavia. Cum, din cauza creantelor pe care le avea de recuperat de la Avia, firma Protan, care se ocupa de incinerarea puilor morti, n-a mai vrut sa participe la sacrificarea celor 3000 de pui din hala afectata, s-a decis sacrificarea si incinerarea intr-o groapa din incinta Avia.

Totodata inspectori de la DSV Alba asigura permanenta la fata locului pentru a nu fi livrati pui contaminati pe piata. Oricum ar fi cam greu fiindca au fost alertate celelalte directii sanitar veterinare, iar firma ar trebui sa gaseasca un abator care sa accepte prelucrarea.

Lucru mai dificil de realizat atat datorita normelor sanitare, cat si din cauza situatiei financiare. Oricum, pentru om, dupa cum a precizat dr. Beres, boala nu este periculoasa. Pericolul consta in faptul ca acesta o poate transmite gainilor.

Totusi, de ce a reaparut boala? Vasile Beres crede ca cea de-a IV-a vaccinare a provocat ruperea imunitatii. El nu-si explica de ce s-a facut aceasta fiindca regulile sanitare prevad 3 vaccinari.

Mai mult, aceasta s-a facut cu doar doua zile inainte de taierea puilor ajunsi la termenul de sacrificare. Mandatarul a sustinut ca asa i-a cerut verbal producatorul vaccinului. Documentatia vaccinului nu mentioneaza, insa, asa ceva, conform spuselor directorului DSV Alba.

Ce masuri legale se pot lua? Prefectul de Alba s-a aratat sceptic in privinta eficientei ridicarii autorizatiei de functionare fiindca „asa cum a procedat si acum, va face o alta firma”.

Dr. Beres a precizat, raspunzand unei intrebari puse de alba-news.info, ca se poate aplica o amenda contraventionala de 2000 de lei, iar medicul veterinar al firmei va fi pus in discutia Comisiei de disciplina fiindca nu s-a consultat cu DSV Alba in privinta celei de-a IV-a vaccinari si se poate merge pana la a i se retrage dreptul de practicare a meseriei.

Pierderile financiare, la situatia de-acum, vor fi insa de circa 150 de milioane de lei vechi fiindca statul nu acorda despagubiri pentru pseudopesta aviara deoarece aceasta se poate preveni prin vaccinari.

Din fericire, la celelalte 9 societati comerciale cu specific avicol din judet, autorizate dupa noua legislatie sanitar-veterinara, nu s-au semnalat cazuri de pseudopesta aviara.