Noul episcop ortodox al Oradiei, Bihorului si Salajului va fi ales, astazi, in cadrul unei intalniri la Palatul Patriarhiei din Bucuresti. Acesta va lua, astfel, locul episcopului Ioan Mihaltan, care si-a dat demisia din cauza problemelor de sanatate, la sfarsitul anului trecut.

Colegiul Electoral Bisericesc va desemna, prin vot secret, viitorul episcop, dintre trei candidati desemnati in prealabil de Sfantul Sinod.

Potrivit purtatorului de cuvant al Episcopiei Ortodoxe Oradea, Ioan Mizgan, printre posibilii candidati se numara episcopul romanilor ortodocsi din Ungaria, PS Sofronie Drincec, si episcopul vicar pentru Italia al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, PS Siluan Marsilianul.

Candidatii vor fi numiti in aceasta dimineata, iar votul va avea loc in aceasta dupa-amiaza. Din Oradea, vor vota 30 de bihoreni, 10 preoti si 20 de laici.

PS Petroniu, un posibil candidat-surpriza

Cel de-al treilea candidat care ar putea intra in joc este tocmai actualul episcop-vicar al Eparhiei din Oradea, Prea-Sfintia Sa Petroniu Salajeanul. El ar fi sustinut de toti delegatii bihoreni.

Petroniu Salajeanul este doctor in Teologie la Thesalonik. El a terminat Institutul de Teologie din Sibiu si apoi a urmat cursuri de limba greaca la Institutul de Teologie din Cluj. PS Petroniou poate miza pe voturile delegatilor bihoreni. Un cuvant greu de spus in Sinod il va avea mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, IPS Bartolomeu Anania. El ar putea influenta votul electorilor din Transilvania de Nord.