Contractele acordate in timpul guvernarii PSD firmelor grecesti pentru refacerea drumurilor din Transilvania au in continuare consecinte nefaste. Desi atat "Efklidis", cat si "Proodeftiki" au fost la un pas de a compromite importante proiecte europene, contractele cu ele au fost reziliate abia anul trecut.

Neseriozitatea grecilor a provocat greutati companiilor care au avut ghinionul sa lucreze cu ei. Compania Consiliului Judetean, "Lucrari Drumuri si Poduri" a fost nevoita sa se imprumute ca sa plateasca salariile angajatilor, pentru ca grecii nu au catadicsit sa isi achite facturile.

Raportul pe 2006 al activitatii societatii "Lucrari Drumuri si Poduri" al carei actionar unic este Consiliul Judetean Bistrita - Nasaud demonstreaza ca firma a avut cel mai bun an de la infiintare, finalizat cu un profit net de peste 14 milioane RON si o crestere economica de 80% la toti indicatorii.

Aceste performante au fost posibile in ciuda echipamentelor si utilajelor depasite fizic si moral, in special prin practicarea unor preturi foarte mici.

Statiile de la Bistrita si Beclean au produs anul trecut 32.000 de tone de asfalt, in ciuda faptului ca la 1 mai nici nu erau inca pornite din lipsa de contracte. Potrivit directorului Liviu Ciupe, intrarea pe alte piete, in special cele de infrastructura, a fost facuta agresiv prin adoptarea unor preturi care sa faca societatea sa castige lucrari in fata unei concurente deloc de neglijat.

Si alti factori au contribuit insa la succesul societatii care considera acum ca poate emite pretentii de "brand".

Datornicul numarul 1 - "Proodeftiki"

Potrivit directorului Liviu Ciupe in anii anteriori "LDP" a avut probleme serioase cu recuperarea si incasarea sumelor datorate de beneficiari, fapt remediat partial in 2006. Totusi, cele mai mari intarzieri la plata le-au inregistrat in 2006 grecii de la Proodeftiki, alungati din judet pentru ca nu au lucrat mai nimic vreme de un an pe DN 17.

In consecinta, pentru buna desfasurare a activitatii si pentru ca societatea publica sa nu ramana fara lichiditati a apelat la o linie de credit de 1.000.000 RON care ar putea fi majorata in acest an la 1,5 milioane RON.

Utilaje din "preistorie"

Potrivit raportului citat utilajele din dotarea LDP satisfac necesarul din punct de vedere numeric, dar calitativ o mare parte din ele sunt depasite fizic si moral, performantele lor constructive sunt foarte slabe, iar costurile cu intretinerea lor sunt ridicate. Pentru inlocuirea partiala a parcului de utilaje ar fi nevoie de 2 milioane de EURO.

Principalul client al "LDP" continua sa fie Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud de la care a incasat in 2006 jumatate din realizari, respectiv 11,3 milioane RON. Alte venituri provin din prestari constructii pentru opt primarii din judet, dar si pentru DRDP Cluj si alti beneficiar. Veniturile "LDP" totalizeaza in acest an 23,5 milioane RON.