Daniel Meze: Doamna senator cum vedeti ultimele evolutii de pe scena politica din punctul de vedere al politicianului si din punctul de vedere al profesorului universitar de drept administrativ?

Verginia Vedinas: Din ambele ipostaze ale mele pot sa spun ca aceste evolutii au depasit orice imaginatie. Eu nu m-am rupt niciodata ca politician de statutul meu de profesionist. Nu am intrat in politica pentru a ma abandona ca profesionist, ci pentru a ma valorifica in calitatea mea de profesionist.

Nu pot sa impartasesc ceea ce se intampla si sa nu ma revolt prin mijloacele care imi sunt oferite de Constitutie. Vreau sa atrag atentia de la tribuna Parlamentului ca trebuie sa intram in normalitate si incerc sa fac un strop de randuiala in tot acest balamuc. E greu, pentru ca cei care au generat acest scandal nu se trezesc nici in al noualea ceas. Niciunul nu cedeaza.

Nu putem sa nu remarcam ca in Constitutie se precizeaza ca presedintele vegheaza la buna functionare a autoritatilor publice si exercita functia de mediere.

Daniel Meze: Presedintele Traian Basescu exercita aceasta functie de mediere?

Verginia Vedinas: Dupa ultimele evenimente este clar ca nu numai ca nu mediaza intre puterile statului, dar parca este pus sa invrajbeasca, sa ne porneasca unii impotriva celorlalti. E o competitie nu pe constructie, ci pe distrugere. Divide et impera - divide si stapaneste - era maxima despotilor. Cand e vorba de o comunitate si de o tara trebuie sa ne uneasca interesele comune.

In loc sa avem o aplecare pentru noul nostru statut de tara membra a Uniunii Europene, noi continuam o lupta a orgoliilor, a acuzelor care au devenit abjecte. Nu pot sa accept din punctul de vedere al specialistului in drept administrativ ca un sef al statului si un premier sa se acuze reciproc de minciuna, de fapte de coruptie, de biletele si de valize cu bani.

Daniel Meze: Care este opinia dumneavoastra fata de demersul initiat de PSD privind suspendarea presedintelui? Nu se va ingropa totul cu aceasta comisie de ancheta?

Verginia Vedinas: PSD a gresit pentru ca a fost foarte sigur pe el atunci cand a anuntat demersul de suspendare. A ignorat un lucru. Ca in regulamentul camerelor si in cutuma se precizeaza ca se constituie o comisie de ancheta care cerceteaza.

De la inceput trebuia sa se anunte constituirea acestei comisii care sa stranga toate temeiurile si sa ne convingem de legitimitatea demersului nostru.

Am auzit pe cineva care spunea ca PSD incearca acum cu disperare sa constituie comisii de ancheta. Nu incearca cu disperare, s-a dus la regulament. Politica nu este o joaca, iar ca specialist in drept public vreau sa spun ca s-a incalcat Constitutia cu o grosolanie si o lipsa de responsabilitate periculoasa, pentru ca s-a facut intr-un mod care prinde la public, populist.

In momentul in care spui poporului - care e revoltat de modul in care s-au imbogatit unii - cand spui ca toti parlamentarii sunt corupti, toti apara grupuri de interese, incalci Constitutia care spune ca trebui sa mediezi, sa veghezi la buna functionare a institutilor statului.

Daniel Meze: Cum vedeti relatia dintre institutia Presedintelui si institutia Parlamentului?

Verginia Vedinas: Este inadmisibil ca un sef de stat sa-i scrie Parlamentului: “Incoloneaza-te Miercuri la ora cutare, la data cutare”. Noi nu ne-am incolonat.

Dupa care vine si mai intai ne spune ca ne transmite un mesaj care inseamna ceva si dupa care o intoarce ca la Ploiesti si spune ca de fapt a venit sa declanseze un referendum, pentru ca Constitutia il obliga sa ne consulte.

Si gata v-am consultat si am declansat procedura referendumului. Nicio institutie nu e formata din papusari. Ce sa spunem? Da sa traiti, asa facem domnule presedinte! Sau vrem sa avem institutii responsabile? Consultarea Parlamentului trebuie sa se concretizeze intr-o hotarare adoptata de cele doua camere, o procedura scrisa, dezbateri.

Nici nu era qvorum in Parlament cand a prezentat presedintele mesajul. Cel care conducea sedinta a spus o chestie care va ramane in istorie: Pana una alta sa dam cuvantul presedintelui!

Daniel Meze: Schimband putin tema de discutie cat de pregatit este PRM pentru alegerile europarlamentare. S-a facut mare valva pe faptul ca se va constitui in Parlamentul European un nou grup politic de extrema dreapta de care se tem multi analisti. Cum comentati aceste temeri?

Verginia Vedinas: Numit in mod eronat si nejustificat al extremei drepte. Noul grup este intitulat: Traditie, identitate, suveranitate. In aceasta denumire se regasesc valorile fundamentale pentru Uniunea Europeana. Constructia europeana este o unitate in diversitate.

Nu ne transformam intr-un conglomerat in care fiecare sa-si piarda identitatea, ci o uniune a natiunilor de spiritualitati diferite, uniune de cutume diferite. Eu cred ca rolul noului grup este fundamental si va asigur ca nu peste mult timp se va convinge lumea despre semnificatia lui. De multe ori se exagereaza si se spune ca daca suntem membrii ai U.E.

trebuie sa ingurcitam tot ce se produce acolo indiferent daca se pliaza sau nu pe identitatea noastra nationala. PRM este pregatit pentru aceste alegeri, sunt multi profesionisti in partidul nostru si va fi o competitie a valorilor. Daca acum avem cinci europarlamentari, noi speram sa dublam acest numar.

Daniel Meze: In ceea ce priveste relatia dintre comunitatea locala si parlamentari, daca am face un exercitiu si am merge pe Corso si am intreba zece persoane cine este Verginia Vedinas, cati dintre ei credeti ca ar sti sa raspunda ca sunteti senator PRM de Bihor? Asta apropo de tema votului uninominal.

Verginia Vedinas: Nu as raspunde cati, dar incomparabil mai multi decat daca am pune o intrebare despre alti parlamentari de Bihor. Imi cer scuze daca poate par lipsita de modestie, dar cand esti in judet la doua saptamani si de fiecare data mergi in comune unde nu prea merg altii, cand faci lucrurile astea, lumea te cunoaste.

In ceea ce priveste votul uninominal punctul de vedere al partidului nostru este ca Romania nu este pregatita pentru acest tip de scrutin. O astfel de campanie poate costa pentru un candidat cam doua-trei sute de mii de euro. Eu ma intreb si va intreb, cati oameni onesti care si-au construit in mod cinstit un destin social si profesional sunt capabili sa suporte o astfel de campanie.

Nu ne temem ca oameni care au o potenta economica pe care nu au dobandit-o intr-un mod foarte ortodox, vor putea sa sustina o campanie, sa construiasca biserici, eu nu pot sa construiesc biserici...

Daniel Meze: Nu sunteti Gigi Becali sa construiti biserici...

Verginia Vedinas: Nu, eu ma straduiesc sa construiesc o biserica in sufletul oamenilor. Noi nu putem construi nici case pentru sinistrati, astea sa le faca statul. La stadiul in care se afla clasa politica pe mine nu ma convins ca are niste valori care sa se sustina pe propriile picioare si pe propriile forte materiale. Nu pot sa incurajez un astfel de sistem.

Putini vor fi de valoare, iar daca vor trebui sa se angreneze intr-o campanie electorala vor cere ajutor din partea unor grupuri economice. Asta dorim pentru politica romaneasca?

Daniel Meze: Caracterizati urmatorii lideri politici locali, primarul de Oradea, prefectul de Bihor si presedintele consiliului Judetean Bihor.

Verginia Vedinas: Petru Filip, primarul Oradiei - un primar care este interesat sa faca foarte multe pentru comunitate, dar care din punctul meu de vedere mai are pana a demonstra ca asta este prima prioritate.

Ilie Bolojan, prefectul de Bihor - un om care aparent este plin de intentii bune, dar cand e sa treaca la fapte devine ineficient.

Alexandru Kiss, presedintele C.J. Bihor - un politician care este tributar politicii pe care o duce formatiunea careia ii apartine.

Daniel Meze: Cati regi a avut Romania?

Verginia Vedinas: A, nu ma intrebati asta, cati regi a avut Romania! Nu stiu! Sa va spun: unu, doi, trei, patru, cinci,... Cred ca cinci sau sase.

Daniel Meze: La patru era bine daca va opreati.

Daniel Meze: Daca ar fi sa mergeti pe o insula pustie numiti trei politicieni pe care i-ati duce cu dumneavoastra si trei politicieni pe care nu ati vrea sa-i aveti pe langa dumneavoastra.

Verginia Vedinas: Antonie Iorgovan, Corneliu Vadim Tudor si al treilea sunt eu. Ar trebui sa mai i-au pe cineva?... Nu cred ca s-a nascut al treilea care sa merite sa il i-au langa mine. Nu i-as dori pe Emil Boc pentru ca nu mi-a placut niciodata demagogia.

Nu as dori sa am langa mine pe domnul Traian Basescu, cred ca nici dansul nu m-ar dori, si nu as dori langa mine pe domnul Cosmin Guse.