Cum se situeaza Prahova in ceea ce priveste pregatirile pentru sarbatorile de Pasti?

Din punctul meu de vedere stam aproximativ bine. Adica, fata de celelalte judete, unde nu sunt abatoare, acestea fiind inchise din cauza ca nu respectau normele Uniunii Europene, noi stam foarte bine. Avem sase abatoare in care se pot taia miei. In secunda aceasta sunt numai doua autorizate pentru taiat oi si miei si inca patru pentru taiat porci.

Incepand cu saptamana viitoare (saptamana aceasta - n.r.) vom semna derogari si pentru celelalte abatoare, sa poata taia si ele miei. Controlul la sacrificare a carcasei va fi facut de un medic care lucreaza in abatorul respectiv. Bine, se poate merge acasa la cioban pentru a se procura carnea. Nu este legal, insa nu poti impune nimanui sa cumpere carne dintr-un anumit loc.

Nu putem intra la cioban in curte, pe de alta parte. Trebuie respectata proprietatea. Fiecare om care cumpara de la cineva carne neverificata isi asuma responsabilitatea.

La ce va referiti cand vorbiti despre derogare? Este sigura carnea procurata dintr-un abator care a primit derogare?

Adica se pot taia ovine in abatoarele autorizate sa sacrifice porci. Este vorba, in fapt, despre liniile de abatorizare. La porc e o linie de o inaltime de un metru si ceva, la vaca e o linie de doi metri si ceva. La oaie, e altceva. E vorba numai de dotare tehnica. Cele doua unitati autorizate despre care vorbeam au linii de abatorizare si pentru porc, si pentru vaci si pentru oi.

Deci au linii separate pentru fiecare. Sunt aspecte diferite, tehnico-sanitare. Existand riscul aparitiei unor boli, de la ovine si bovine se recolteaza anumite parti din carcase. La vaca, din cauza riscului existentei bolii vacii nebune, se recolteaza creierul si parti din coloana vertebrala si se duc la Institutul National de Sanatate Animala de la Bucuresti, pentru analize.

La oaie este vorba despre scrapie, o boala foarte asemanatoare cu boala vacii nebune, iar la ovinele adulte se recolteaza alte parti ale carcasei si se trimit tot la Bucuresti. Deci abatoarele respective trebuie sa aiba o dotare in plus. Fiind vorba despre miei, aici nu exista riscul scrapiei.

Abatoarele care primesc derogare vor putea sacrifica, bineinteles separat si nu simultan cu alte animale, miei. Deci intre anumite ore se vor taia porci, intre alte ore se vor taia miei. Intre cele doua etape se va face dezinfectie, iar in timpul procesului de sacrificare in unitate va fi prezent un reprezentant al Directiei Sanitar-Veterinare.

Poti risca sa cumperi o carcasa de caine in locul uneia de miel?

Carcasa este chiar foarte asemanatoare. Dar din cauza asta, de multi ani, ciobanii care taiau miei lasau un picior cu copita netaiata, sa se vada. Se lasa si capul. Oricine poate face diferenta intre dentitia unui caine cu cea a unui miel. Cand cumperi un miel de la ciobani, te uiti la cap si la picior, si atunci nu mai risti nimic.

Restul sunt amanunte pe care un cumparator simplu nu le poate recunoaste. Fiecare os are o conformatie anume in scheletul anatomic al cainelui si al mielului. Dar in ultimii 17 ani eu nu am auzit sa se fi vandut caini in loc de miei.

Ce afectiuni pot aparea la om in cazul consumului de carne provenita de la un animal bolnav?

In primul rand te poti imbolnavi si daca animalul este sanatos, dar carnea este alterata. Atunci cand mielul este taiat in fata ta, nu mai exista acest risc. Dar animalul, fie el si tanar, cum este mielul, poate avea diverse boli. Este vorba despre acele chisturi, care apar pe suprafata ficatului. Mai sunt, de asemenea, afectiuni ale creierului.

In momentul taierii animalului, se sparge un chist care afecteaza toata carnea. Si atunci la om apar niste boli parazitare care, daca nu sunt depistate la timp si tratate, pot duce la deces. Intr-o infestare masiva, poti sa mori rapid. Fiecare parazit elimina niste toxine in organismul gazda.

Cat timp este proaspata carnea de miel din galantar?

Ca sa fie buna pentru consum, peste o carcasa de miel trebuie sa treaca 10-12 ore, sa se zvante putin carnea. Dar maximul este 72 de ore, dupa care incepe sa se altereze. Insa toate centrele de vanzare vor fi situate pe langa hale si piete, iar galantarele va trebui sa indeplineasca niste conditii minime de igiena.

Chiar astazi (vineri - n.r.), niste inspectori sanitar-veterinari au depistat pe cineva in zona Halelor care vindea carcase de miel nestampilate. Carnea s-a confiscat, s-au aplicat amenzi...

Cum trebuie sa fie vandute ouale?

In afara de faptul ca ele trebuie sa aiba stantata pe coaja data ouatului, trebuie verificate acasa dupa metodele traditionale, cum stie toata lumea. Pe raft, ele trebuie sa fie curate...

Dar cele vandute la colt de strada...

Este interzisa vanzarea la colt de strada. Au voie sa faca acest lucru numai persoanele inregistrate conform legislatiei in vigoare.

Pana pe 28 iunie anul acesta, toate persoanele care vor sa vanda produse alimentare din propria gosapodarie - branza, oua - pot sa faca acest lucru numai pe raza judetului si numai in baza inregistrarii facute la Directia Sanitar-Veterinara, unde li se da o aprobare ca pot vinde in piete. In acest fel urmarim ca cei care vand sa fie producatorii de fapt.

Din analizele pe care le-am facut, cam 80% din cei care vand in piete sunt intermediari. Si-atunci, in cazul unei toxiinfectii alimentare, nu ai de unde sa iei persoana responsabila. Vanzatorul va spune ca le-a cumparat de la altcineva.

Exista vreo restrictie in Prahova?

Avem trei focare de pseudo-pesta aviara. Prin urmare exista restrictii de circulatie a pasarilor, este interzisa vanzarea lor. Saptamanal se fac teste pentru gripa aviara. Dar daca se consuma carne de pasare afectata de pseudo-pesta aviara, nu exista niciun risc. Si mai avem restrictii la vanzarea de porci, din cauza pestei porcine.

Aveti suficienti oameni care sa verifice alimentele in perioada sarbatorilor?

Nu. Suntem o institutie bugetara si avem nevoie de foarte multi angajati. Facem periodic adrese sa ni se dea personal. Suntem 90 de angajati cu tot cu laboratorul si cu personalul auxiliar. Avem, de asemenea, 55 de medici veterinari concesionari. Dar ei nu sunt ai nostri. Functioneaza pe aceleasi principii ca medicii de familie. Noi avem sase persoane la inspectie, care controleaza tot judetul.

La Siguranta Alimentelor avem opt persoane, care verifica tot ce inseamna produse de origine non-animala - apa minerala, brutarii, covrigarii, patiserii, bere, faina, zahar etc.

Mai avem un serviciu de Igiena-Sanatate Publica, unde avem sase angajati care lucreaza in serviciul de la directie, cu inca noua angajati repartizati in tot atatea zone din judet, care verifica fabricile care prelucreaza peste, lapte, preparate din carne. Mai avem patru angajati intr-un serviciu de Sanatate Animala si inca noua raspanditi prin judet, care verifica medicii concesionari.

Unii dintre ei intocmesc, zilnic, cate noua-zece note de serviciu, acele raportari. Si, mai nou, toate unitatile care lucreaza in acest domeniu trebuie reverificate, pentru a prelungi sau nu autorizatia.

Medicii veterinari concesionari isi fac treaba?

Da, bineinteles. Acum s-a introdus vaccinarea impotriva pestei porcine si pseudopestei aviare. Toti porcii trebuie vaccinati, la fel si pasarile. Nu fac fata. Unii au angajat asistenti, altii au medici angajati... Se munceste enorm, iar eforturile ne sunt concentrate acum in pregatirea sarbatorilor de Pasti.