Georgiana Constantin va reprezenta Prahova la Olimpiada Nationala de Istorie - la clasa a VIII-a. Este eleva a Scolii „Toma Caragiu” si este cunoscuta ca fiind unul dintre cei mai ambitiosi copii. Provine dintr-o familie extrem de saraca si, pana acum cativa ani, venea la scoala in carucior.

Ca sa o poata trimite la Craiova - locul unde se va desfasura concursul, profesorii scolii au facut cheta. In curand vor pleca la cumparaturi pentru a-i asigura Georgianei strictul necesar.

Georgiana nu a fost dintotdeauna pasionata de istorie. A inceput sa-i placa atunci cand a constatat ca disciplina este, de fapt, o poveste. Iar la orele de istorie, profesoara (Mariana Ganea - n.r.) stie sa-si implice elevii la lectii. Le povesteste lucruri pe care nu le gasesti in manual. „Toate evenimentele istorice se leaga intre ele.

E fascinant sa stii ce se intampla acum multi ani, cum se luau deciziile...”, spune Georgiana. Istoria nu este, insa, singura disciplina pe care o iubeste. Dar acum o intereseaza cu atat mai mult cu cat a ales-o ca proba de examen pentru Testele Nationale. Culmea ironiei, acum un an a participat la faza judeteana a Olimpiadei de Chimie.

"Nu-mi prea plac stiintele reale”, recunoaste copila. Dar competitia a atras-o.

Viata a incercat-o din greu pe Georgiana. Si-a petrecut copilaria imobilizata intai la pat, apoi intr-un carucior cu rotile. „In jurul varstei de 7 ani mi-a fost descoperit un chist la piciorul drept. La inceput ma durea, apoi am inceput sa schiopatez. M-am operat la Budimex, in Bucuresti. Interventia chirurgicala a reusit, dar ulterior am cazut si m-am ales cu o fractura.

Atunci au aparut adevaratele probleme. Previziunile nu erau imbucuratoare din punctul de vedere al medicilor de la Budimex, asa ca a doua operatie am facut-o la Foisorul de Foc. Acum sunt bine, dar anual trebuie sa merg la control la Bucuresti”, povesteste Geogiana. Isi aminteste, cu lacrimi in ochi, cum pana in clasa a V-a venea la scoala in carucior. O astepta bunica la fiecare ora.

In pauza o scotea s-o plimbe pe culoare. A scapat, apoi, de carucior, dar se deplasa cu ajutorul carjelor. A fost multa vreme complexata. Dar a avut norocul sa aiba niste colegi care au inteles-o si au sustinut-o. Toti o iubesc si o ajuta atunci cand are nevoie. Pentru ca o apreciaza drept o fata ambitioasa, un autodidact care face performanta.

Parintii ei nu ar avea niciodata bani pentru meditatii, iar Georgiana se numara printre elitele scolii fara ca cineva din familie sa faca pentru ea vreun efort financiar.

Pentru ca fata provine dintr-o familie extrem de saraca, profesorii scolii au facut cheta pentru a fi siguri ca Georgiana va ajunge, pe 12 aprilie, la Craiova, acolo unde se va desfasura Olimpiada. „Vrem sa nu se simta acolo altfel decat colegii ei din tara. O vom imbraca din cap pana in picioare si ii vom da si bani de buzunar”, spune unul dintre dascalii cotizanti.

Tot profesorii scolii sunt cei care i-au cumparat fetei calculator. „Fiecare a adus ce avea in plus acasa. O tastatura, un mouse, un monitor. Am cumparat numai unitatea”, spune profesoara de istorie a fetei. Acasa, Georgiana nu are parte de prea multe. Banii pe care ii castiga parintii ei sunt absolut insuficienti pentru traiul de zi de cu zi.

Cand vine la scoala asculta cu interes tot ce a fost seara trecuta la televizor. Acasa nu are cablu TV si nu vede decat ce prinde antena de camera a televizorului.

Olimpiada Nationala de Istorie reprezinta, pentru Georgiana, o provocare. Vrea sa ia note mari la Teste, sa intre la Colegiul „Caragiale” si, peste cativa ani, sa isi gaseasca un loc de munca bun. „Sa pot sa le ofer si eu ceva parintilor. Bunica e batrana acum, dar vreau s-o ajut.

Si mama si bunica au fost cele care s-au chinuit cel mai mult cu mine”, conchide Georgiana Constantin.