Autoritatea de Sanatate Publica Prahova deruleaza in prezent o ancheta, iar toti cei 125 de prescolari care frecventeaza de obicei institutia de invatamant vor fi vaccinati. Problema este ca parintilor le este teama sa-si mai trimita copiii la gradinita, iar in prezent doar un sfert mai vin la program.

Loviti in plin

Medicii spun ca perioada de incubatie a virusului hepatic este de 15-45 de zile. „Copiii au sarbatorit ziua unui coleg saptamana trecuta.

Nu am putut lua probe din mancarea de saptamana trecuta, asa cum nu putem lua probe nici din hrana pe care acestia ar fi putut-o consuma la momentul la care se presupune ca s-ar fi produs infectarea” (acum maxim 45 de zile - n.r.), spune epidemiologul Autoritatii de Sanatate Publica Prahova, dr. Decebal Dan.

Din aceasta cauza deocamdata nu se poate stabili cu certitudine ce anume a provocat boala. In aceste conditii, medicii au trecut la vaccinarea tuturor copiilor, la controlul starii de sanatate a familiilor acestora si la dezinfectarea salilor de clasa.

Vaccinarea, inceputa luni, s-a derulat cu oarecare dificultate pentru ca la momentul depistarii focarului la gradinita se aflau numai 35 de copii (din 125). Mentionam ca primul caz a aparut pe 17 martie, dar la acea data copilul nu a fost suspect de hepatita, el fiind internat la Spitalul de Pediatrie si tratat pentru o alta afectiune.

Miercurea trecuta doi copii au fost adusi la Ploiesti (la Movila), iar vineri alti sapte au fost transportati la Baicoi. Ieri la pranz fusesera confirmate patru cazuri iar pana la orele amiezii au mai sosit patru confirmari. De asemenea, ieri au fost externate si primele doua cazuri depistate. „Copiii nu s-au aflat in stare grava”, a precizat dr. Decebal Dan.

De asemenea, noua dintre membrii familiilor copiilor bolnavi au fost supusi analizelor de laborator, iar pentru doi dintre ei rezultatele au fost negative. Celelate probe de sange se afla inca in lucru.

Jale mare

La Gradinita din Floresti este, insa, jale mare. Parintii sunt speriati si refuza sa-si mai trimita copiii la gradinita. Ieri, la masute nu se aflau decat cativa curajosi vaccinati. Claudia Oprisan, directorul gradinitei, spune ca numai un sfert dintre prichindei mai vin dimineata la program, pentru ca parintilor lor le este teama sa-i mai trimita.

Autoritatile sanitare prahovene spun ca pana ieri la pranz erau vaccinati 77 de prescolari, iar campania continua. Vor scapa de vaccin - pe care il administreaza medicul de familie - numai cei care au contactat deja boala si au fost supusi tratementelor in spital. De asemenea, ASP Prahova a prelevat probe de apa din fantanile din zona, si, potrivit dr.

Tiberiu Onutu (medic specialist igiena mediului - n.r.), nu apa a fost sursa imbolnavirilor.

Igiena stricta

Hepatita A este una din cele cinci forme de hepatita virala mai bine cunoscute pana acum. Se transmite prin contact direct (cel mai frecvent prin mainile nespalate cu apa si sapun, contaminate cu materii fecale) si prin consumarea apei sau alimentelor nespalate.

Virusul poate supravietui in fecalele contaminate, pe miinile oamenilor, sau pe obiectele contaminate timp de 3-4 ore la temperatura camerei). Astfel obiectele din bai si W.C-uri, tacamurile, vesela, alimentele neprelucrate termic, fructele si legumele nespalate bine, pot fi surse de infectie cu virusul Hepatitei A.

Apa contaminata: apa din panza freatica sau din conductele de aductiune se poate contamina cu materii fecale datorita amplasarii necorespunzatoare a acestora. Riscul de infectare depinde in general de conditiile de igiena din mediul de viata si de igiena personala. Riscul este mai mare in colectivitati (scoli, gradinite, camine de copii si tineri).