Locul 3 pe tara

La sfarsitul anului trecut, judetul Prahova ocupa locul trei, dupa capitala si judetul Bihor, in ceea ce priveste numarul persoanelor cu dizabilitati. In timp ce numarul suferinzilor creste de la un an la altul, numarul centrelor care asigura tratament special si adapost acestor oameni ramane aproape acelasi.

La ora actuala, in Prahova, din totalul de 16.616 adulti cu handicap locomotor si mental, 1.121 sunt tratati in sistemul de stat al unitatilor de specialitate.

Astfel, 257 de persoane cu handicap mental si neuropshihic se afla in Complexul de la Calinesti, 25 persoane cu sindromul Dawn in Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Sindrom Dawn din Campina, 98 de oameni cu handicap neuropsihic, somatic si mental in Complexul de Servicii nr.1 Urlati, 48 cu handicap mental in Centrul de Integrare prin Terapie Ocupationala Tatarai, 145 de batrani cu probleme mentale si neuropsihice in Complexul de Servicii Mislea, 54 de persoane in Complexul de servicii „Casa Rozei” Urlati, 191 in Complexul de Servicii nr. 2 Urlati, iar la Complexul de Servicii Nedelea sunt internate 116 persoane cu handicap mental.

Majoritatea celor aflati in ingrijiri speciale sunt batrani, acestia fiind in general cel mai des parasiti de rude si de multe ori, fara nici un regret. Presedintii Asociatiilor cu specific din judet, considera insa ca situatia e dramatica, multi oameni care ar trebui sa se afle sub ingrijirea statului, zacand singur in camere pline de igrasie, in mizerie si saracie.

"In genere cei cu handicap nu sunt parasiti de rude cu una cu doua. Trist este insa fapul ca-i tin acasa pentru bani si nicidecum din prea multa dragoste. In plus, in centrele de batrani locurile sunt putine, asa ca refuzati sau trecuti pe liste uriase de asteptare, majoritatea isi iau gandul.

Asa se ajunge la situatia in care cei aflati in putere isi exploateaza mama, tatal sau chiar copilul,” ne-a spus presedintele Asociatiei nevazatorilor, Emanoil Bratu.

Cum pot fi internati?

Pentru a ajunge intr-un centru de ingrijire si asistenta a persoanelor in varsta, o persoana cu dizabilitati trebuie sa intocmeasca un dosar care sa contina: cerere din partea solicitantului, ancheta sociala, declaratie privind lipsa sustinatorilor legali.

In cazul in care are intretinatori legali, acestia trebuie sa dea fiecare in parte declaratii notariale prin care sa justifice motivele pentru care nu pot ingriji persoana respectiva.

In plus mai sunt necesare acte doveditoare privind veniturile, respectiv adeverinta de salariu, talon de pensie, adeverinta de venit eliberate de organele financiare teritoriale sau declaratie pe proprie raspundere ca nu are venituri, copii de pe certificatele de nastere si casatorie ale persoanei ingrijite in camin, ale parintilor, ale copiilor, ale sotului sau sotiei, dupa caz, copie de pe ultima hotarare judecatoreasca definitiva prin care s-au stabilit obligatii de intretinere ale unor persoane in favoarea sau in obligatie persoanei varstnice ingrijite in camin, copii de pe ultima hotarare judecatoreasca definitiva prin care cei care datoreaza plata contributiei de intretinere au stabilit obligatii de intretinere si fata de alte persoane, acte de spatiu: contract de vanzare - cumparare, contractul casei proprietate, act de donatie, act de mostenire, contract de inchiriere (dupa caz), certificat medical tip timbrat cu specificatie - se recomanda internarea in centrul de ingrijire si asistenta sociala, adeverinta medicala care sa precizeze ca nu sufera de boli transmisibile, buletine de analiza (HIV, RBW, coproparazitologic), certificat de incadrare in grad de handicap.

Dosarele se primesc la sediul D.G.A.S.P.C. Prahova (Ploiesti, soseaua Vestului nr. 14 - 16).