O miscare spectaculoasa a avut loc la inceputul acestei luni pe piata petrolului din Romania. Conform unor surse din cadrul companiei Petromservice, joi, 5 aprilie a.c., in mare taina, la Viena, la sediul OMV a fost semnat un protocol intre OMV Petrom si Petromservice, actuala PSV.

Conform acestui protocol despre care nu prea se vorbeste, Petrom va prelua de la Petromservice un numar de 7000 de angajati, in special pe cei angrenati in activitati conexe firmei austro-romane. De asemenea, tot atunci s-a stabilit si ca 3000 de persoane sa fie disponibilizate, in conturile acestora aflandu-se deja sume de peste 100 de milioane de lei.

In acest fel Petrom isi respecta cuvantul, si aici facem referire la declaratiile directorului general ajunct al Petrom, Werner Schinhan, care, pe 9 martie a.c., sustinea in cadrul unei conferinte de presa ca nu sunt interesati sa cumpere Petromservice. Asa a fost, Petrom nu a cumparat societatea Petromservice, se poate spune ca a absorbit-o.

Din pacate nu am reusit sa obtinem o parere oficiala de la Petromservice deoarece directorul acestei societati, Mihai Sorin, este in concediu medical iar directorul executiv Gheorghe Siupeala a preferat sa nu discute cu reporterii Republicanul aceasta problema.

Petromservice (abia mai) sustine performanta

Liderul lucrarilor de service din domeniul petrolier, Petromservice, a primit o prima lovitura dupa ce asociatia salariatilor SNP Petrom a refuzat sa participe la majorarea capitalului social al societatii. Decizia respectiva a lasat cale libera interventiei Elbahold Industries, o firma offshore din Cipru, care a participat masiv la pomenita majorare de capitalul.

Dupa aceasta mutare, visul angajatilor Petromservice, care erau si patroni ai companiei angajatoare s-a spulberat: ei au ramas cu 25% din actiuni, 25,65% apartin unor alte persoane fizice si juridice, iar Elbahold a preluat aproape jumatate din actiunile companiei, 49,35%.

Cum a inceput...

Petromservice a fost infiintata in 2002, in urma procesului de reorganizare si privatizare a SNP Petrom, fiind, practic, urmasa diviziei mecano-energetice a fostei regii. Petromservice a preluat de la precursoarea sa activele, salariatii si contractele cu Petrom. Afacerea Petromservice s-a dovedit a fi profitabila, in ciuda suspiciunilor si indoielilor existente in momentul infiintarii.

In 2002, profitul brut a fost 20,4 milioane euro, pentru ca in 2003 sa scada la 12,7 milioane euro, la o cifra de afaceri de 178 milioane. In 2004, profitul companiei a crescut cu cinci milioane de euro fata de exercitiul bugetar precedent, dar cifra de afaceri a crescut semnificativ: 271 milioane euro.

...si cum se termina

Orizontul financiar al Petromservice a inceput sa se intunece odata cu preluarea fraielor de la Petrom de catre austriecii de la OMV. Concernul austriac a redus comenzile fata de Petromservice, mai ales in ceea ce priveste lucrarile de mentenanta si reparatie la sonde.

Actionarii Petromservice au facut o miscare care sa impace atat dorinta austriecilor de la Petrom de eficientizare si rentabilizare a companiei cit si nevoia lor de a garanta supravietuirea firmei. Un contract in valoare de aproximativ un miliard de euro, valabil pina in 2012, prin care Petrom se obliga sa angajeze un volum minimal de lucrari cu Petromservice.

Raportat la fericita perioada de debut, contractul in cauza arata ca vremurile fericite in care Petrom era garantul prosperitatii actionarilor Petromservice au apus: pana la expirarea contractului, banii aferenti “volumului minimal de lucrari “ vor fi, in fiecare an, mai putini cu zece procente.

Compania Petromservice avea, la sfarsitul anului trecut, in jur de 15.300 de salariati, diferenta pana la 21.000 - numarul de angajati aflati pe statele de plata in momentul incheierii contractului cu Petrom - fiind explicata prin concedierile facute in perioada 2005-2006, la primul val al restructurarii.

Pentru cei aproape 5.000 de angajati la care Petromservice a renuntat atunci, Petrom a platit in jur de 1.125 miliarde lei vechi (circa 31 milioane euro).