Cancerul reprezinta a doua cauza de deces a romanilor dupa bolile cardiovasculare. Romania se situeaza pe primele locuri in Europa de Est la incidenta cancerului. Mortalitatea prin afectiuni neoplazice se situeaza pe locul doi in randul mortalitatii generale in Romania, dupa mortalitatea cauzata de afectiunile cardio-vasculare.

In anii trecuti, in medie 1.800 de romance au murit cu acest diagnostic, iar ritmul de imbolnavire este ingrijorator. Numai in 2004, au aparut peste 3.300 de noi cazuri de cancer de col uterin. In acelasi an, 40.000 de romani au murit de cancer. Bolnavii de cancer au protestat ieri in fata Ministerului Sanatatii pentru ca nu primesc tratamentul de care au nevoie.

Acestia au cerut eliminarea procedurilor de aprobare a tratamentelor, de catre comisiile de specialitate din cadrul Caselor de Asigurari de Sanatate, proceduri care duc la intarzierea accesului la tratament. Reprezentantii bolnavilor au mai cerut asigurarea calitatii vietii pacientilor prin acces gratuit la tratamente suplimentare, consiliere psihologica si asistenta sociala.

Potrivit statisticilor Autoritatii de Sanatate Publica Prahova, in judetul nostru erau la sfarsitul anului 2006, 10.612 cazuri de cancer aflate in evidenta de mai multi ani si alte 1.208 de cazuri noi. „Cele mai frecvente cazuri de cancer sunt cele bronho-pulmonare si cele de col uterin. Apar foarte multe imbolnaviri de cancer mamar, cancer de piele, de stomac.

In afara statisticilor mai sunt si alte cazuri neinregistrate”, ne-a declarat doctorul Dan Decebal, din cadrul ASP Prahova. In ce priveste modalitatea de acordarea a tratamentelor pentru bolnavii de cancer, asa cum sustin reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate Prahova, in judetul nostru nu mai sunt probleme.

„In Prahova nu se mai poate vorbi despre existenta unor plafoane pentru acordarea tratamentelor medicamentelor necesare bolnavilor de cancer. Farmaciile care au contract cu noi elibereaza fara nici un fel de restrictie medicamente pentru aceasta categorie de bolnavi.

Din cate stiu, tuturor solicitarilor li se dau curs”, ne-a precizat Catalin Tudorache, purtatorul de cuvant al CJAS Prahova.