Ministerul Culturii si Cultelor a alocat sume importante de bani cultelor religioase din Cluj. Numai ca pe lista finantarilor se gaseste o infractiune.

Potrivit datelor comunicate la Cluj de ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, Manastirea Nicula ar urma sa primeasca 100.000 de lei noi, pentru lucrari de constructie. Numai ca aceasta hotarare este o adevarata instigare la infractiunea de nerespectare a unei hotarari judecatoresti.

Manastirea Nicula din judetul Cluj este revendicata de vechii ei proprietari, calugarii bazilieni greco-catolici. Procesul se afla pe rolul Tribunalului Bacau.

De asemenea, exista o ordonanta presedintiala, emisa de Judecatoria Gherla, prin care orice lucrari de constructie sunt cu desavarsire interzise, pana la solutionarea pe fond a litigiului. Cu toate acestea, calugarii ortodocsi continua fara probleme lucrarile de construire a unei noi biserici.

Mai mult, vechea biserica greco-catolica ridicata in secolul XIX este distrusa bucata cu bucata. Pur si simplu, caramizile din zid sunt smulse de catre cei care doresc sa o darame, pentru a sterge ori urma a prezentei greco-catolice.

Decizia ministrului Culturii de a aloca bani manastirii ortodoxe nu face altceva decat sa ii incurajeze pe calugari sa nesocoteasca in continuare interdictia judecatoreasca si legislatia civila romaneasca, ce interzice ridicarea de constructii pe terenurile aflate in litigiu.

Centru spiritual

Manastirea Nicula este un adevarat centru spiritual al greco-catolicismului ardelean. Ea adaposteste o icoana despre care se spune ca ar fi facatoare de minuni.

Icoana este montata intr-un iconostas unic din lemn de tei. Manastirea a devenit cel mai important loc de pelerinaj din Transilvania.

In fiecare an, in 15 august, de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, zeci de mii de credinciosi se aduna la manastire. De asemenea, in perioada interbelica, Papa Pius al XI-lea i-a oferit statutul de sanctuar marian, adica de unul dintre cele mai importante locuri de cult dedicate Fecioarei Maria, din intreaga lume catolica.

Ultimul superior catolic al manastirii, Leon Man, a fost ucis in bataie de Securitate in Penitenciarul Gherla. O soarta asemanatoare a avut-o si cel care a reorganizat asezamantul monahal, cardinalul Iuliu Hossu.

Acesta a murit ca prizonier in manastirea ortodoxa Caldarusani, sub supravegherea strica a actualului episcop ortodox Gherasim al Ramnicului, deconspirat ca informator al Securitatii.