Marile investitii care au inceput la Cluj au provocat o adevarata criza a locurilor de munca. In acest moment, Clujul este judetul cu cele mai multe locuri vacante.

Trendul se va accentua pana la sfarszitul anului. Directorul executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca din Cluj, Daniel Don, a declarat ca vor fi disponibile mai mult de 9.000 de noi locuri de munca.

Cele mai multe vor fi oferite in domeniul constructiilor, de catre compania Bechtel. Constructorul american al autostrazii Transilvania va scoate la concurs aproape 6.000 de posturi.

De asemenea, concernul finlandez Nokia, ce va construi un parc industrial in localitatea clujeana Jucu, va angaja primii 500 de salariati.

Vor exista, de asemenea, mari investitii si in parcurile industriale private din orasele Campia Turzii si Dej. Daniel Don spune ca, pe viitor, angajatorii vor trebui sa mareasca salariile angajatilor, daca doresc sa ii pastreze.

Numai ca nu toti patronii vor putea face acest lucru, iar multe firme vor da faliment pentru ca isi vor pierde cei mai valorosi angajati. In acest moment, rata somajului din Cluj-Napoca este de circa 0,2 la suta.

Daniel Don spune ca, pentru a face rost de angajati, AJOFM si-a schimbat strategia. Exista circa 10.000 de clujeni care nu primesc nici ajutor de somaj si nici nu sunt angajati.

Functionarii de la AJOFM vor incerca sa ii convinga pe acestia sa isi depuna CV-urile pentru angajare. De asemenea, circa 3.000 de absolventi ai facultatilor clujene au ramas in oras pentru ca si-au gasit locuri de munca.

AJOFM mizeaza si pe intoarcerea unora dintre cei 30.000 de migranti din judet, precum si pe reangajarea unora din cei circa 10.000 de pensionari care au apelat la pensia de boala ca la o forma de protectie sociala.

Pe de alta parte, Agentia clujeana doreste sa ii convinga pe patroni sa accepte angajarea sezoniera a studentilor si elevilor. Si asta cu atat mai mult cu cat statul roman va subventiona o parte din salariile acestor tineri.

Deja, conducerea Nokia s-a arata deschisa spre o astfel de solutie. In perioada sarbatorilor de iarna, vanzarile de telefoane mobile cresc foarte mult, iar angajarea unor muncitori sezonieri ar putea fi o solutie pentru cresterea productiei.