Tarfa a ziaristilor! O baimareanca a ajuns “tarfa” din cauza jurnalistilor de la “Piata de Maramures

Goana dupa senzational - cu orice pret! - naste monstri in presa romaneasca. E piatra de moara pusa la gatul jurnalistilor, e scuza pentru cei care minimalizeaza rolul jurnalistului, pentru cei care au nevoie sa ridice piatra.

Neglijenta, dezinteresul, dorinta de a face bani cat mai multi si cat mai usor si, de ce nu, lipsa de profesionalism. Aceste lucruri se pot spune despre anumite ziare care se axeaza indeosebi pe mica si marea publicitate.

Fara a verifica anunturile la anumite rubrici, precum ar fi matrimonialele, unele ziare de profil reusesc sa devina complicii unor inconstienti refulati ca au fost parasiti de iubite, care hotarasc sa se razbune, platind unul sau mai multe anunturi publicitare, dand numarul de telefon si adresa fostei, prezentand-o ca pe o prostituata de lux.

Una dintre probabil foarte multele victime ale unor asemenea razbunari lipsite de orice dram de constienta, este si baimareanca Cristina Gabriela Kando.

Pe langa santajul emotional la care este supusa in continuare de fostul ei prieten, ea a fost si victima, in repetate randuri, a inconstientei celor de la saptamanalul „Piata de Maramures”, unde ex-prietenul a dat anunt in numele ei, in care se prezinta drept prostituata de lux, isi vinde casa sau vinde soareci si serpi.

Despre "profesionalismul” lor noi am mai scris, atunci cand am fost primii care am semnalat faptul ca „au furat anunturile” cu care si-au facut primele numere, indeosebi din „De toate pentru noi” si „Glasul Maramuresului”.

Cu toate ca desori ma enervez pe maniera de lucru a celor de la Consiliul National al Audiovizualului, chiar am ajuns in acest moment sa imi para rau ca acestia nu se pot implica si in verificarea si sanctionarea unor publicatii scrise. Cu siguranta, daca CNA ar avea puterea aceasta, majoritatea ziarelor care se axeaza pe anunturi publicitare ar fi sanctionate.

In ultima sedinta a Conventiei Organizatiilor de Media din Romania s-a dezbatut sI necesitatea ca anumite extinderi de drepturi sa aiba CNA si asupra presei scrise. Deocamdata se cauta solutii.

“Profesionalism” a la "Piata de Maramures”

Povestea pe care v-o prezentam in acest articol este cat se poate de reala. In rolurile principale, Ciprian Manzat, amenintatorul si Cristina Gabriela Kando, victima. In rolurile secundare, „Piata de Maramures” si, mai nou, organele statului, care pot face dreptate in acest caz socant.

Momentul in care s-a despartit de Ciprian, avea sa fie pentru Cristina inceputul unei continue terfeliri publice, in care ba erau date numarul de telefon si adresa, fiind prezentata ca o tarfa de lux, ba i se vindea casa, pe care ea evident, nu doreste sa o scoata la vanzare.

Ba mai mult, pe messenger, este terorizata cu regularitate, amenintata si chiar santajata de cel pe care l-a numit o perioada iubitul ei.

Iata unul dintre anunturile aparute in "Piata de Maramures” in data de 20 aprilie 2007. “Singura si rea! Caut un baiat pentru relatii de sex. Am 39 de ani si ma puteti gasi la tel. 0745.25.92.xx sau pe adresa str. Mihai Eminescu, nr.44A, dupa ora 18.00. Va astept! Pret 50 de euro”.

Cata inconstienta demonstrata de cei de la „Piata de Maramures”, care au publicat un asemenea anunt, adus de Ciprian Manzat, in numele Cristinei Kando. Normal ar fi fost ca celor care se considera printre altele cel mai bun ziar de anunturi publicitare, sa li se para putin suspect, cum de un domn vine in numele uneia si cere sa fie publicate numarul de telefon si adresa ei.

Si unui simplu cetatean i s-ar parea suspect, nu insa si celor de la „Piata de Maramures”!

Iata si alte anunturi. 23 aprilie 2007. La punctul date de contact, numarul Cristinei Kando si adresa de mail al lui Ciprian Manzat! Pretul stabilit la 50 de euro. Anuntul: “Ciao! Ofer placere barbatilor pretentiosi!”. Un alt anunt, al treilea, suna in felul urmator: “Ofer placere. Femeie roscata, 1.60, 39 de ani, ofer placere barbatilor pretentiosi. Pret 50 de EUR. Telefon 0745-2592xx”.

Ciprian Manzat s-a gandit probabil ca Cristina nu este destul de deranjata dupa publicarea anunturilor de mai sus, asa ca s-a gandit sa-i scoata casa la vanzare. Zis si facut. Din nou cei care au publicat, fara sa verifice, au fost cei de la „Piata de Maramures”. Iata anuntul: “Vand casa cu etaj, neterminata, informatii la tel 0745.259.2xx sau la adresa str.

Mihai Eminescu , nr.44A (colt cu Plugarilor). Pret negociabil!”. Aceasta reclama a mai aparut o data, fiind adaugat de aceasta data si un pret: 30.000 de euro. Ba mai mult, Ciprian Manzat a dat dovada de o imaginatie bogata, publicand un anunt chiar si la sectia de cumparari - vanzari animale in „Piata de Maramures”: “Vand pisici, pesti, caini, serpi, soareci, etc. Pret 10-500 EUR. Tel. 0745-259.2xx.

Ungurii sunt interesati de “tarfa” lui Ciprian Manzat

Pe adresa de e-mail a lui Ciprian Manzat, in data de 6 mai 2007, a venit un mail din partea unui cetatean din Ungaria, Nagy Tamas. Va redam continutul mesajului, tradus: “Salut! Eu sunt Nagy Tamas din Budapesta si ma ocup cu acelasi lucruri ca si tine.

Probabil, insa, eu o fac la un nivel mai avansat dar, daca te intereseaza sa castigi mai mult, eventual din filmari (va puteti da seama singuri ce gen de filmari n.n.), atunci scrie-mi! Locatia este intr-un apartament de lux, camera separata, castig in functie de numarul celor care frecventeaza, libertate de miscare, bodyguard non stop. Poti sa iti aduci si prietena. Initial ne putem intalni in Baia Mare! Salutari! Tamas”.

Mesaje indecente pe mesenger

www.tagged.com este un site pe care te poti inregistra, fiind membru avand posibilitatea de a pastra legatura cu prietenii sau de a creea noi prietenii. Cristina Kando si Ciprian Manzat pastrau legatura pe acest site. Dupa momentul despartirii, Cristina a inceput sa primeasca mesaje indecente, chiar amenintatoare. Ne cerem scuze ca va redam mesajele exact cum au fost scrise.

24 aprilie 2007, ora 01.21. “Salutare! Ce mai faceti? Vad ca aveti doua prietene! Pe Simona si Elena, nu?”. 30 aprilie 2007, ora 04.48. “Ce faci cherida? }i-ai gasit un nou futalau?”. Mesajele lasate pe adresa de messenger, confirma din nou comportamentul demn de un amenintator santajist. Ciprian Manzat. Mesaje din 21 martie. “Ding.

Ce faci? Daca nu vorbesti cu mine acuma, le trimit alea la {tefi, sa stii ca nu glumesc. Vreau sa-ti fac rau, dar ma obligi! Ding. Ding. Ding. Ding. Amu ma apuc sa-i scriu ceva si sa-i trimit ceva la {tefi. Vad ca nu am cu cine vorbi. Imi pare rau, dar tre sa o fac. Ding. Ding. Am plecat. Mesaj 23 aprilie.

“Cunosti Legea nr.285/2004? Prevede inchisoare de la unu la trei ani pentru piratare si difuzarea muzicii sau programelor pe retea, deci ai grija. O sa trimit un email si la Garda Financiara. Unu a futut o firma de asta, da puternica si nu i-a dat decat 80 de milioane amenda. D-apoi tie cat oare ti-a da?”. Mesaje din 27 aprilie. “Alo.

Am vrut sa-i trimit amenda aia lui {tefi sa vada pe ce masina am luat amenda, da nu merge scanerul aci. Lasa ca trimit altadata. Cum de nu a venit de o luna prin Romania si are tel inchis? Pana acuma imi ziceai ca vine in fiecare saptamana. Pretext sa meri la goneala, nu? {i mergeai in nu stiu ce loc abesta si nu aveai semnal de acuma vad ca nu mai mergi. Te-a lasat si ala? Ce prost am fost.

Da las ca se introc astea! {i cred ca mi-am uitat pantalonii scurti aia crem nike acolo. Sunt acolo? Sa-mi spui. Daca nu vrei sa te dau la politie pentru posesie ilegala?Apropo mai faceti trafic pe acolo? Pun eu pe toti pe voi. {i nu mai vine fiul tau in Dej sa mature cu mine pe jos? Sa nu vin eu sa va rastignesc.

Deci aveti grija ce faceti ca sunt cu ochii pe voi! Infractorilor! Mesaje din 30 aprilie. “Ding. Ce faci tu? Cum te simti? Mai bine, sper. Ca ai scapat de unu care te stresa, nu? Lasa ca ne-om intalni din nou. Ce zici?”.

Ciprian Manzat pledeaza nevinovat

L-am contactat telefonic pe Ciprian Manzat pentru a afla si punctul lui de vedere in acest caz.

Annamaria Somay: In "Piata de Maramures” au fost trimise anunturi denigratoare la adresa Cristinei Kando, de pe adresa dvs de mail. Cum comentati acest lucru?

Ciprian Manzat: Cand s-a intamplat? {i ce va spune ca eu le-am trimis?

AS: Deci nu recunoasteti ca dvs. ati trimis acele anunturi?

CM: Nu. De unde stiti ca eu le-as fi trimis? Are parola mea de mail. Putea sa le trimita ea.

AS: Deci sunteti nevinovat?

CM: Da.

AS: Si mesajele lasate pe messenger? Nici pe alea nu dvs le-ati trimis?

CM: Pe meseenger? Probabil... Poate i-am mai lasat mesaje pe messenger. In ziar, nu.

Este incredibil cat de departe pot merge niste oameni refulati. Nu se gandesc la pericolul la care supun victimele, sa nu mai pomenim de terfelirea lor in public, de prejudiciile aduse imaginii, a linistii psihice, familiale.

Persoanele de genul lui Ciprian Manzat nu ar reusi sa faca asemenea acte lipsite de bun simt, periculoase chiar, fara ajutorul involuntar al unor inconstienti care le publica anunturile fara sa dea o geana sa verifice.

Pana una alta Politia si Parchetul ancheteaza cazul, iar pe „colegii” nostri de la „Piata de Maramures” ii paste un proces de toata mandretea!