Presedintele Romaniei a sosit la Alba Iulia in jurul orei 16.30, prima oprire fiind la Hotel Parc, unde s-a cazat. Acolo a dat peste o nunta in plina desfasurare si nu s-a sfiit sa se amestece printre nuntasi pentru a-i felicita pe miri si pentru a le ura “Casa de piatra!”.

Apoi, presedintele a parcurs pe jos distanta pina la Primaria Alba Iulia, unde a avut o discutie privata cu primarul Mircea Hava, presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, subprefectul Clement Negrut, parlamentari, dar si cu primarul din Tirgu Mures, invitat la Alba Iulia de Zilele orasului.

Recunostinta

Intr-una din putinele declaratii de presa facute la Alba Iulia, presedintele Traian Basescu a spus ca a venit la Alba Iulia special pentru Zilele orasului.

“Dincolo de placerea de a fi intr-un oras care isi serbeaza zilele, am un sentiment de recunostinta fata de oamenii din Alba Iulia, pentru ca, din 2004, sint sustinatorii mei consecventi si nu puteam sa nu vin chiar de Zilele orasului”, a declarat Traian Basescu.

Este pentru prima data cind Traian Basescu efectueaza o vizita la Alba Iulia in calitate de presedinte, ultima data fiind in Cetatea Marii Uniri in campania electorala din 2004.

Vizita prezidentiala a dat insa peste cap “programul de nunti” de la Primaria Alba Iulia, toate cununiile programate dupa ora 17 fiind aminate cu aproximativ un sfert de ora din cauza prezentei presedintelui in sediul primariei. Totusi, mirii si nuntasii nu au parut a fi deranjati, Traian Basescu fiind primit cu aplauze si partituri vesele.

Dupa intrevederea de la primarie, presedintele s-a urcat in masina pina la Poarta I a Cetatii de tip Vauban din Alba Iulia, a carei restaurare a fost finalizata recent. A fost intimpinat cu piine, sare si tarie de o delegatie a satenilor din Oarda, de politisti comunitari imbracati in haine medievale si de... ploaie.

Desi ploaia era destul de “indesata”, Traian Basescu nu a renuntat la programul stabilit si a urcat pe jos pina la Poarta a III-a a Cetatii -aflata inca in proces de restaurare -, dupa care s-a oprit putin sub copacii cu coroana deasa din fata unitatii militare, fiind deja asaltat de oameni care doreau sa aiba ca amintire fotografii impreuna cu presedintele tarii.

Primii care s-au fotografiat cu presedintele au fost copiii veniti din Medias pentru a paricipa la campionatul de sah organizat cu ocazia Zilelor municipiului Alba Iulia.

Salve de tun

In fata Traseului celor Trei Fortificatii, presedintele a fost asteptat de trei politisti calare, care au reprezentat dealtfel surpriza inedita pregatita albaiulienilor pentru Zilele orasului. Apoi, Garda Traseului celor Trei Fortificatii a prezentat onorul, a ridicat drapelul municipiului, dupa care s-a trecut la partea cea mai spectaculoasa: salvele de tun.

Cele trei tunuri au tras rapid unul dupa altul in cinstea municipiului, dupa care - cu mici pauze pentru marirea suspansului - tunurile au bubuit puternic in cinstea presedintelui Traian Basescu. Acesta s-a declarat incintat de felul in care garda stie sa puna in valoare Cetatea Alba Carolina, declarind ca ce a vazut aici este impresionant.

Dupa ce a semnat in “cartea de onoare” deschisa la Traseul celor Trei Fortificatii, presedintele s-a retras la o cafea impreuna cu primarul Mircea Hava si alte citeva persoane “alese pe sprinceana”.

Deputatul Stefan Bardan a dezvaluit ca mai mult s-au spus bancuri pentru ca lumea sa se relaxeze, dar au fost atinse si subiecte serioase, ca de exemplu proiectul de la Rosia Montana.

Luat cu asalt

Dupa aproximativ o jumatate de ora cerul avea din nou sa devina senin, vizita prezidentiala continuind cu ceea ce avea sa se dovedeasca cea mai dificila parte pentru SPP-isti. Ajuns in fata Catedralei Reintregirii, Traian Basescu a fost pur si simplu luat cu asalt de oamenii care doreau o stringere de mina, fotografii cu presedintele sau autografe.

Cei mai multi l-au felicitat pentru victoria la referendum - in Alba Iulia 82% din cei prezenti la vot au spus “nu” demiterii presedintelui - si i-au spus sa nu se lase, dar au fost si unii care au profitat de ocazie pentru a se plinge de pensiile mici sau, in general, de viata grea pe care o duc.

“Nu e pentru cine se pregateste”...

Numarul oamenilor care s-au inghesuit sa fie aproape de presedinte, cu coate in coaste si imbrincelile de rigoare, a fost atit de mare incit Traian Basescu avea sa parcurga in mai mult de o ora distanta de aproximativ 150 de metri - prin Parcul Unirii - de la catedrala pina la fintina arteziana cinetica, pe care trebuia sa o inaugureze.

Ajuns in fata instalatiei din mijlocul parcului, presedintele Romaniei s-a angajat in scurte discutii cu oamenii din jur. “Pentru studenti nu faceti nimic?”, l-a intrebat o tinara. “Pai cred ca cea ce se face in momentul de fata se face si pentru aceasta categorie. Ce considerati ca ar trebui schimbat?”, a intrebat la rindul sau presedintele.

Aflind ca bursele sint o problema presedintele a continuat: “Hai sa-ti spun ceva. Fiica mea cea mica a terminat facultatea in Statele Unite ale Americii. Si lucra in acelasi timp. Incercati exercitiul asta!”

“Este foarte greu!”, a venit raspunsul. “Domnisoara. Generatia voastra are nevoie de citeva atuuri. Sa stie limba engleza, sa stie IT, sa poata sa munceasca si sa aiba cel putin doua joburi”, a incheiat presedintele plecind mai departe.

“Ati pornit fintina lui Hava”, a observat la un moment dat Traian Basescu, dupa care s-a dus la microfon. “Buna seara. Bine v-am gasit. Va multumesc mult pentru ospitalitate. Vreau sa stiti ca imediat ce m-a informat domnul primar Hava ca sint zilele orasului, am spus ca vin. Am venit din foarte multe motive. In primul rind, intotdeauna am fost bine primit la Alba.

Intotdeauna oamenii din Alba, din judet in general si din Alba Iulia in mod special, au fost sustinatorii mei. Si daca astazi este ziua orasului am considerat ca este bine sa ne bucuram impreuna. Va multumesc in mod deosebit pentru sprijinul pe care mi l-ati acordat cu ocazia referendumului si va asigur ca nu o sa il uit.

Asta inseamna ca niciodata nu o sa fie de negociat interesele dumneavoastra. Va multumesc mult”, a declarat presedintele printre aplauzele si uralele multimii, dupa care a continuat sa se intretina cu albaiulienii din preajma. “Nu se mai poate asa. Trebuie sa mearga totul inspre bine.

Si asta cit mai repede”, i-a spus presedintele unui batrine care s-a plins ca e din ce in ce mai greu, dupa care a transmis un mesaj cu tilc. “Salutari regelui. E prietenul meu. Sunteti de la Sibiu? De aici? Dar tineti tot cu Cioaba, nu? Eh, vedeti. Salutari regelui!”, a transmis Traian Basescu printr-o reprezentanta a etniei rromilor aflata in drumul sau.

Nu a ratat meciul

Dat fiind timpul extrem de lung petrecut in Parcul Unirii, presedintele a renuntat sa mai intre in santurile Cetatii. Traian Basescu s-a retras la hotel, unde a urmarit meciul de fotbal dintre nationalele Romaniei si Sloveniei. La plecare, presedintele si-a amintit de pronosticul facut la primarie pentru meciul dintre Romania si Slovenia. “Scorul a fost unul bun.

Diferenta de un gol, cum am zis eu. Sunt trei puncte. Mai luam trei la Timisoara miercuri si va fi bine. La revedere”, a “uitat” presedintele de acel 1 la 0 intuit mai devreme, dar a fost imadeiat salvat. “A fost 1 la 0. Asa a zis domnul presedinte”, au strigat in cor Ion Dumitrel, presedintele CJ Alba, si primarul Mircea Hava.

La miezul noptii a plecat din Alba Iulia, indreptindu-se spre Sibiu.