Chiar daca este greu de crezu, in Botosani locul barurilor este luat de cel al bancilor. Daca pana nu demult peste tot se putea gasi cate o carciuma, de ceva mai bine de jumatate de an la fiecare colt apare cate o agentie bancara.

In momentul de fata in municipiul Botosani exista 25 de agentii bancare apartinand unui numar de 13 banci, iar sistemul continua sa se extinda. Unitatile bancare nu au avut in proprietate spatiile necesare pentru extindere si au fost nevoite sa incheie contracte de inchiriere de la unii oameni de afaceri locali.

Aparitia bancilor a dus la o criza acuta de spatii comerciale care nu s-a rezolvat prin constructia unor noi imobile, ci prin scoaterea de pe piata a mai multor magazine alimentare si baruri.

Spre exemplu, pe Pietonalul Unirii si pe Marchian au fost desfiintate doua baruri, tot pe aceeasi strada au luat fiinta alte doua agentii bancare in locul unor magazine alimentare, pe Primaverii s-au desfiintat mai multe magazine alimentare si de mobila, in Grivita un magazin cu electrocasnice, la Stadion s-au desfiintat un magazin alimentar si unul cu piese auto.

Botosaneni care castiga de pe urma bancilor

Exista unii botosaneni, putini la numar insa, care reusesc sa ia bani bancilor, si inca sume frumoase, fara a se imprumuta de la ele. Acestia sunt proprietarii spatiilor comerciale in care functioneaza agentiile bancare.

Unul dintre acesti botosaneni are mai multe afaceri, insa a preferat sa lichideze cele cateva magazine alimentare pe care le avea in municipiul resedinta de judet, printre care si in Grivita si Primaverii, si sa inchirieze spatiile ramase libere.

"De ce trebuie sa am grija produselor expirate, a angajatilor care ma fura, a termenelor limita de plata a furnizorilor, de controale si multe altele? Am tras linie, am facut un bilant, am decis inchiderea magazinelor, angajatii i-am transferat la alte firme ale mele, iar spatiile comerciale le-am inchiriat unor banci pentru sume destul de importante”, a declarat unul dintre botosanenii care isi suplimenteaza veniturile anuale cu bani de la retelele bancare in plina expansiune. Pe langa acesta, mai multi proprietari de spatii negociaza cu bancile eventuale contracte de inchiriere a unor spatii, deoarece mediul bancar botosanean va fi unul mult mai extins decat este in momentul de fata, cu mai multi jucatori pe piata si cu servicii din ce in ce mai moderne.

O noua extindere cu suplimentarea serviciilor

Sistemul bancar din Botosani se pregateste pentru o noua extindere importanta.

Cateva banci au anuntat ca-si vor deschide reprezentante la Botosani, iar cele prezente deja pe piata locala au anuntat extinderi de proportii. Municipiul resedinta de judet va fi intesat de agentii bancare, iar botosanenii din celelalte localitati importante ale judetului vor avea si ele mai multe banci prezente pe plan local.

Nici mediul rural nu va fi neglijat, bancherii anuntand ca satenii vor invata cat de curand avantajele lucrului cu banca.

Extinderea retelelor bancare nu va insemna doar deschiderea unor noi agentii. Bancherii vor ca in Botosani sa fie deschise cel putin patru cafenele bancare, locuri in care clientii, in special cei persoane juridice, sa poata gasi mai mult decat o banca.

"Botosanenii au devenit clienti foarte pretentiosi la capitolul servicii bancare, iar aparitia noilor jucatori a ridicat gradul de asteptari. Clientii nu mai vor sa vina, sa astepte intr-un hol sau la o masa dintr-o incapere simpla pana cand un functionar bancar discuta cu el. Lucrurile s-au schimbat.

De aceea, intentionam sa deschidem o cafenea doar pentru oamenii de afaceri si pentru clientii persoane fizice care lucreaza cu noi.

Botosanenii vor putea veni sa serveasca o cafea, vor beneficia de Internet gratis si vor discuta eventuale contracte cu functionarii nostri sau cu alti agenti economici”, a declarat directorul uneia dintre bancile care isi propune realizarea unui astfel de proiect in cursul acestui an.