Record absolut in evaziunea cu alcool: firma Quasar este acuzata ca a prejudiciat bugetul statului cu suma de 64,9 milioane lei (649 miliarde lei vechi), adica aproape 20 milioane de euro. Ancheta este derulata de Garda Financiara si Directia de Investigatii a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Bistrita.

In timp ce seful Garzii sustine ca dosarul este un succes, procurorului care instrumenteaza cazul nu-i vine a crede ca aceste informatii au fost facute publice. Administratorul firmei Quasar, Dan Ursu, spune ca nu a primit niciun act oficial.

"Urmare verificarilor efectuate la o firma din Botosani, comisarii Garzii Financiare au stabilit ca acest agent economic, prin neinregistrarea unor operatiuni comerciale constand in vanzari repetate a unor mari cantitati de alcool etilic alimentar de 96s, a eludat la plata catre bugetul de stat obligatii fiscale insumand peste 64 906 000 RON, reprezentant accize, TVA si impozit pe profit”, se arata in comunicatul de presa al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cea care are in subordine Garda Financiara.

Este vorba despre cel mai semnificativ caz de evaziune fiscala in care este implicata o firma din Botosani, din pacate nu a fost descoperit de anchetatorii botosaneni.

Potrivit comunicatului, controlul efectuat la firma Quasar a fost facut la solicitarea DIICOT si a vizat identificarea tranzactiilor comerciale pe baza datelor consemnate de catre reprezentantii societatii in cauza intr-o evidenta dubla depistata cu ocazia perchezitiilor facute la aceasta precum si a unor documente de livrare identificate la terti.

Astfel, ca urmare a verificarilor incrucisate, care au luat in calcul inclusiv documentelor bancare privind depunerile in numerar efectuate de reprezentantii societatii in cauza, s-a stabilit ca in intervalul martie 2004 - septembrie 2005, acest agent economic a vandut in mod repetat mari cantitati de alcool etilic, fara a consemna aceste operatiuni in evidentele financiar contabile proprii.

Anchetatorii dau un exemplu, fara a preciza si numele agentului economic implicat, in care firma Botosaneana a virat 56 tone de alcool etilic in conditiile precizate.

In comunicatul ANAF se mai precizeaza ca fata de natura aspectelor constatate, urmeaza ca cercetarile sa fie continuate de Parchet iar in vederea stabilirii tuturor obligatiilor catre buget ce revin acestui agent economic, actul de control a fost transmis operativ organelor fiscale.

Reactia anchetatorilor de la Bistrita

In timp ce comisarul sef Florin Morutan, seful Garzii Financiare Bistrita, a confirmat valoarea evaziunii fiscale descoperite in acest caz, si a spus ca 90% din merit revin anchetatorilor de la DIICOT, procurorul care ancheteaza cazul a ramas stupefiat la aflarea vestii ca au fost facute publice informatii din acest caz.

"Nu pot sa cred ca au fost facute publice date despre acest caz aflat inca in lucru. Suma vehiculata nu este cea finala, continuarea anchetei poate duce la dublarea acesteia sau, dimpotriva, la diminuarea cu mai mult de jumatate. A fost doar un raport provizoriu.

Eu nu pot sa spun absolut nimic despre datele adunate de pana acum deoarece ancheta se deruleaza inca”, a declarat procurorul Romeo Potop, din cadrul DIICOT Bistrita.

Patronul Quasar nu a fost instiintat

Dan Ursu, patronul firmei Quasar, a spus ca nu a primit nicio instiintare legata despre o posibila finalizare a anchetei in acest dosar si sustine ca datele facute publice in comunicatul de presa al ANAF reprezinta cuvinte aruncate la intamplare. „Nu am primit nimic, nu stiu despre ce este vorba.

650 de miliarde de lei vechi prejudiciu, pai cum au calculat ei? Ar insemna sa producem 100.000 de tone alcool, cat nu se produce in intreaga zona a Moldovei. In ancheta din acest dosar au fost implicati foarte multi oameni si probabil trebuiau sa iasa cu ceva informatii, chiar daca au iesit cu povestile astea”, a declarat Dan Ursu.

Reactia autoritatilor botosanene

La auzul informatiei ca o firma botosaneana este acuzata de prejudicierea statului cu 650 miliarde lei vechi cu afacerile cu alcool, finantistii si comisarii financiari locali au ramas muti de uimire. Cei care se lupta cu evaziunea fiscala din judetul Botosani, inclusiv cu cea facuta prin afacerile cu alcool, sustin ca este o suma colosala si ca cei vinovati trebuie sa fie trasi la raspundere.

"650 miliarde lei vechi, asta cat inseamna in euro, 20 milioane? Da, e foarte mult!”, a declarat comisarul sef Corneliu Mihai, seful Garzii Financiare Botosani.

Gheorghe Sorescu, seful Directiei Generale a Finantelor Publice Botosani, a spus ca suma este colosala nu doar pentru judetul nostru, ci la nivel national chiar. „Cei vinovati trebuie sa plateasca, de fiecare data. ”, a precizat Sorescu.