Reprezentantul Spitalului Municipal Turda, Liana Dumitrescu, ne-a explicat ca acest caz, cu toate ca s-a intamplat la Turda, nici nu a fost inregistrat la spital, deoarece institutia nu au facut altceva decat sa puna la dispozitie sala de autopsie pentru a se efectua necropsia.

Am cerut detalii si de la Ambulanta Turda, cei care au fost chemati la fata locului. Ziarul 21 a reusit sa ia legatura exact cu persoana care a stat alaturi de barbatul decedat pana in clipa in care au sosit cei de la pompele funebre si l-au ridicat. Medicul coordonator, Dana Gardus, a explicat ca au facut tot ce se putea face, au incercat mai multe variante de resuscitare, dar degeaba.

"Domnul a fost gasit plutind pe burta in bazin, sambata, intre orele 14 si 15. La fata locului s-au deplasat doua echipaje de salvare, unul din Turda si unul din Campia Turzii. S-a incercat resuscitarea, dar fara succes. Noi am constatat si decesul”, a explicat Gardus.

Ziarul 21 a stat de vorba si cu medicul de la Institutul Medico-Legal Cluj care a efectuat necropsia. El a precizat ca: „In cazul barbatului am constatat deces prin asfixiere mecanica prin inec. I s-au facut toate analizele necesare, chiar si examenul toxicologic. Stim doar ca apa nu era foarte adanca unde a fost gasit.

Pot mentiona faptul ca decedatul nu suferea de ateroscleroza, nu avea leziuni pulmonare, inima insa ii era marita si era putin hipertensiv. Avea peste 1.80 si 100 de kg.”

La Politia Turda am vorbit cu Sandu Suatean, care ne-a explicat ca este exclusa varianta unei sinucideri sau a unei crime.

Martorii oculari sustin o alta varianta

Am sta de vorba cu cateva persoane care au fost de fata in timpul acestor resuscitari si chiar si in momentul in care au venit cei de la pompele funebre. Varianta lor nu coincide deloc cu ceea ce au declarat cei de la ambulanta. Martorii oculari contestau lipsa bunului simt si considerau ca „ce a fost la strand, a fost o calcare in picioare a demnitatii umane”.

Din cele relatate reiese ca persoana decedata nu a fost acoperita cu nici un cearceaf, a fost lasata la soare asa de mult incat a inceput sa se umfle si chiar s-a si invinetit.

Un alt martor ocular era revoltat pentru faptul ca nimeni nu era langa persoana moarta, nici ruda, nici cineva de la ambulanta, mai mult, copiii care se aflau la strand s-au strans in jurul decedatului si se uitau mirati la el.

"Si un animal merita mai mult. Macar de-i acopereau cu ceva fata. Nimeni nu a aprins nici o lumanare pentru sufletul lui. Parca a fost uitat pe marginea bazinului. Trist”, a declarat la telefon un martor ocular.

De neinteles este si faptul ca strandul nu a fost inchis. Cadavrul a fost lasat neacoperit la nici 2 metri de intrarea in bazin, in vazul tuturor, locul nu a fost dezinfectat si nu s-a luat nici o masura speciala.

"Barbatul era pe marginea bazinului. Statea intr-o parte, cu mana peste cap. Cine nu stia ca e mort, credea ca, pur si simplu, doarme la soare”, a declarat un alt martor ocular. „Si noi am aflat ca s-a intamplat ceva abia cand au venit cei de la pompele funebre si au inceput sa faca poze. L-au ridicat intr-o patura si l-au pus intr-o Dacie papuc”, a adaugat el.

Dupa amiaza zilei a fost, totusi, una normala: cu multi copii in apa, bere rece si voie buna... in jurul unui cadavru.