Esential

Iasi - Basescu acuza mita, furtul si minciuna din invatamant Presedintele Traian Basescu a denuntat, ieri, la Iasi, sistemul actual de plati practicat in invatamant, in special in universitati, pentru promovarea unor examene si a spus ca scoala ar trebui sa cultive valorile universale ca"verticalitatea si onestitatea", si nu "mita, furtul si minciuna".

Aflat la deschiderea noului an universitar, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Basescu a afirmat, in discursul pe care l-a rostit in fata studentilor, ca scoala romaneasca sufera in continuare de "tare mai vechi" cum ar fi mita la promovarea examenelor si plagiatul practicat deopotriva de studenti si profesori.

Prahova

Cluj - “Doliu” de protest impotriva Bisericii Romano-Catolice Locatarii de pe str. Iuliu Maniu nr. 1-3 au protestat ieri dimineata impotriva actiunii civile intentate la finele lunii iulie de catre

Arhiepiscopia Romano-Catolica Alba Iulia si de Statusul Romano-Catolic din Transilvania Cluj, prin care solicita anularea donatiei catre statul roman a cladirii.

Cele 25 de familii au lipit ieri afise prin care sustin ca proprietar de drept al cladirii este statul roman si au ridicat un stindard de doliu, pe care acesta este inscriptionat. Ziua de Cluj

Iasi - Adomnitei a fortat intrarea la "Al. I. Cuza" Un incident, mult disputat la deschiderea anului universitar la Iasi a fost intrarea ministrului Cristian Adomnitei In Aula "Mihai Eminescu", unde urma sa sustina discursul presedintele Romaniei.

Ajungand mai tarziu, Adomnitei nu a mai avut loc la prezidiu si a luat loc In sala. Dupa numai o ora, Cristian Adomnitei a sustinut propria deschidere la Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi, dar nu s-a sfiit sa-l atace pe presedintele Romaniei, la a carui tribuna nu a avut loc si tanarul ministru iesean.

Romania libera editia de Moldova

Cluj - Studentii politehnisti ies in strada Studentii de la Universitatea Tehnica (UTCN) vor protesta astazi in fata cladirii Rectoratului, pentru a atrage atentia conducerii universitatii asupra problemelor cu care se confrunta. La protest sunt asteptati peste 1.000 de studenti.

Una din principalele nemultumiri ale studentilor este cresterea taxelor de scolarizare, multi dintre ei considerand ca acestea sunt exagerat de mari. “Au fost marite cu 800 de lei la majoritatea programelor de studiu, iar la Arhitectura, cu 1.200 de lei, de la 2.800 la 4.000 de lei.

Ziua de Cluj

Economie

Eveniment

Bucuresti - Se scumpesc laptele, zaharul, uleiul si painea Pretul painii a crescut si va mai creste din cauza salariilor mari si a pretului fainii. Produsele din lapte se vor scumpi cu 15 la suta, incepand de zilele urmatoare, iar uleiul cu 15 la suta.

Conservele de legume si fructe isi vor mari pretul cu pana la 40 de procente din cauza secetei. Ministrul agriculturii Decebal Traian Remes anunta, in cursul lunii august, ca Guvernul pregateste un set de masuri fiscale pentru a contracara efectele scumpirii alimentelor. Pretul pietii spune ca guvernul a esuat in acest plan

Potrivit presedintelui sindicatului din industria alimentara, Dragos Frumosu, painea ar urma sa se scumpeasca cu pana la 15 la suta. Painea s-a scumpit deja, in cazul celui mai mare producator din Sibiu, Trans Agape, cu 10 la suta. Cresterea pretului este cauzata, potrivit directorului general al Trans Agape, Vasile Presecan, de marirea pretului la faina si de cresterile de salarii.

Ziarul de Sibiu

Vrancea - Mai multe statii CFR elibereaza bilete dus-intors Calatorii care prefera trenul au de acum la dispozitie mai multe posibilitati de obtinere a biletului dus-intors, prin care beneficiaza si de o reducere de 10% la calatorie.

Legitimatiile de acest gen se pot obtine si de la Focsani, Marasesti, Adjud, inclusiv din statiile de pe sectiile Adjud- Ghimes, evitindu-se astfel urcarea fara legitimatie de calatorie din haltele si punctele de oprire unde nu exista vinzatori de bilete.

Ziarul de Vrancea

Bucuresti - Reglementari europene pentru serviciile postale Secretarul de stat din cadrul Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Constantin Teodorescu, se afla, de ieri, la Luxemburg, unde participa la reuniunea Consiliului de Transporturi, Telecomunicatii si Energie al Uniunii Europene - Componenta Servicii Postale.

In cadrul reuniunii, se va discuta pe marginea propunerii de amendare a Directivei 97/67/EC privind definitivarea pietei interne pentru servicii postale comunitare. Serviciile postale din Uniunea Europeana sunt reglementate prin aceasta directiva a Parlamentului si Comisiei Europene, din 15 decembrie 1997.

Arcasu`

Brasov - Uzinele in lichidare imping spre faliment termoficarea Locuitorii municipiului Brasov se afla in pericol de a ramane fara caldura in aceasta iarna, din cauza creantelor pe care centrala din localitate nu si le mai poate recupera de la marile uzine, aflate in lichidare.

Numai Tractorul si Rulmentul datoreaza sistemului centralizat de termoficare brasovean aproximativ sase milioane de lei. La acestea se adauga datoriile populatieicatre CET, de peste zece milioane de lei.

La Brasov, mai sunt racordate la sitemul centralizat de incalzire aproape 40.000 de apartamente. Stocul de combustibil necesar pentru a depasi aceasta iarna este de 600.000 de tone de carbune, insa in depozitele CET se afla doar 190.000 de tone.

Business Standard

Banci/Finante

Bucuresti - Romania amina cu inca doi ani trecerea la moneda euro Aceasta este concluzia raportului agentiei de evaluare financiara „Fitch Ratings“, care sustine ca nu numai tara noastra e vizata de aceasta posibila aminare, ci mai multe state est-europene.

Inca din luna noiembrie a anului trecut, BNR a propus Guvernului un plan de convergenta, prin care recomanda ca procesul de restructurare a economiei si administratiei sa fie incheiat in urmatorii trei-patru ani.

Analistii agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings spun, insa, ca termenul de adoptare a monedei europene se va prelungi pentru mai multe state est-europene. Prognozele Fitch pentru Bulgaria si Romania sint 2013, respectiv 2015.

Jurnalul de Est

Imobiliare

Timis - Fata ascunsa a dezvoltarii imobiliare Santierele din Timisoara produc mii de tone de deseuri pentru care nu exista solutii ecologice, decat depozitarea la groapa de gunoi a orasului.

Cele aproape trei mii de autorizatii de constructie emise de Primaria Timisoara anul acesta reflecta o dezvoltare fara precedent a industriei de constructii. Fata ascunsa a avantului pe care l-a luat piata constructiilor este un adevarat dezastru ecologic.

Santierele produc mii de tone de deseuri pentru care nu exista momentan nicio alta solutie, decat depozitarea la groapa de gunoi a orasului. Ilegal, alte mii de tone sunt aruncate aiurea prin oras. Evz Vest

Sibiu - Investitii de 4,2 mil. euro in locuinte Valoarea totala a investitiilor din orasul Sibiu, in constructia si extinderea de locuinte, autorizate in luna august, este de peste 4,2 milioane de euro, potrivit autorizatiilor de constructie emise de Primaria Sibiu.

Valoarea totala pe care persoanele fizice sau firmele au anuntat ca intentioneaza sa o investeasca in constructia de locuinte si mansardare de locuinte existente este de peste 14,3 milioane de lei (4,2 mil. de euro), numai in luna august.

Din autorizatiile de constructie emise de Primaria Sibiu in luna august si publicate pe site-ul acesteia, sibiu.ro, rezulta ca mai mult jumatate din lucrarile la locuinte, adica 28, reprezinta mansardari. Primaria a emis alte 25 de autorizatii de constructie de case.

Din autorizatiile emise mai rezulta ca in Sibiu se vor construi trei blocuri private de locuinte, unul pe strada Prof. Popa Aurel, de trei etaje plus o mansarda, un altul pe strada Rahovei, de patru etaje si mansarda,

care va avea 10 apartamente, precum si un alt imobil de cinci etaje si o mansarda, pe strada Rusciorului, in cartierul Terezian, imobil care reprezinta si cea mai mare investitie in locuinte, autorizata de Primaria Sibiu, luna trecuta, adica 2,2 mil. de lei.

Ziarul de Sibiu

Companii

Cluj - Nemtii de la KSPG ar putea investi 80 mil. euro la Dej Producatorul german de componente auto Kolbenschmidt Pierburg AG (KSPG), cu venituri anuale de peste 2 miliarde de euro, ar putea investi intre 80 si 120 de milioane de euro intr-o fabrica de componente auto in judetul Cluj.

Reprezentantii Kolbenschmidt Pierburg AG au vizitat in mai multe randuri Parcul Industrial Dej, o decizie urmand sa fie luata in urmatoarele saptamani, potrivit unor surse din piata. Grupul german intentioneaza sa concesioneze 15 hectare in Parcul Industrial Dej, investitia urmand sa inceapa anul viitor, potrivit acelorasi surse.

Grupul german include cinci divizii autonome, in Romania urmand sa fie adusa divizia specializata in productia de bloc motoare pentru autoturisme. ZF Transilvania

Iasi - Numarul mare de societati aflate in lichidare atrage atentia Fiscului iesean Peste un sfert dintre firmele inregistrate la nivel de Iasi sint pe „lista neagra“ a societatilor care se afla in situatie de dizolvare judiciara.

Numarul mare al companiilor aflate in acest stadiu a determinat Directia Generala a Finantelor Publice Iasi sa organizeze o intilnire cu agentii economici si lichidatorii ieseni.

Avind in vedere numarul ridicat de societati aflate in proces de lichidare, Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi a decis organizarea unei intilniri la nivelul judetului intre reprezentantii DGFPJ Iasi, lichidatorii ieseni si societatile aflate in proces de lichidare.

Jurnalul de Est

Cluj - Strainii au pus ochii pe hotelurile Clujului Mai multe unitati turistice din resedinta de judet, printre care Belvedere, Napoca si Rimini, au primit oferte de cumparare.

Proprietarii de hoteluri din Cluj primesc oferte de cumparare. Printre cele curtate de investitori se numara Rimini, Belvedere si Napoca. Proprietarii au deocamdata planuri de modernizare si extindere. Cu toate ca spun ca nu intentioneaza sa vanda in acest moment, investitiile de milioane de euro ar creste si pretul de vanzare in cazul unei tranzactii.

Ca si in cazul altor hoteluri din Cluj, proprietarii hotelului Rimini Plaza au primit oferte de cumparare pentru complexul din cartierul Zorilor. Companii din Bucuresti, Bacau, Spania sau Franta, din domeniul hotelier sau fonduri de investitii, s-au aratat interesate de preluare.

Ziua de Cluj

Media/Pub/Creatie

Iasi - Scriitorul Lucian Dan Teodorovici, cistigator la concursul de proiecte al CNC Scenariul scriitorului iesean, bazat pe volumul semnat de Dan Lungu, a obtinut locul doi la concursul pentru scenarii organizat de Centrul National al Cinematografiei (CNC).

Victoria ii permite realizarea filmului, pelicula pentru care s-a acordat deja bugetul necesar. Scenariul cistigator, „Sint o baba comunista!“, este realizat dupa romanul omonim semnat de Dan Lungu, volum aparut la inceputul acestui an in colectia „Ego. Proza“.

Scriitorul Lucian Dan Teodorovici a obtinut fondurile necesare de la CNC pentru scenariul la care a colaborat in calitate de regizor si Stere Gulea, cel care a ales volumul lui Dan Lungu.

Jurnalul de Est

AutoRoom

Bucuresti - SIAB 2007 - 100 de modele in premiera nationala Impatimitii fenomenului auto sau, pur si simplu, sibienii dornici sa achizitioneze un autoturism sunt asteptati la editia din acest an a SIAB, care va incepe peste trei zile la Bucuresti.

Editia din acest an a Salonului International Auto Bucuresti (SIAB) va reuni aproape 200 de expozanti, din care 35 vor fi producatori auto. Thiery Hesse, presedintele societatii care organizeaza Salonul, AMC Promotion, la salonul din acest an vor fi expuse aproximativ 100 de modele in premiera nationala.

SIAB 2007, organizat intre 5 si 14 octombrie, va fi organizat intr-o noua zona, la Metro Otopeni, pe o suprafata de 50.000 de metri patrati (editia trecuta a avut parte de doar 10.000 de metri patrati).

Salonul din acest an va fi impartit in trei arii.

Ziarul de Sibiu

Bursa

Bucurresti - Bursa politizata Indicii Bursei de Valori Bucuresti au inchis sedinta de luni in crestere, iar Societatile de Investitii Financiare au continuat avansul din ziua de tranzactionare precedenta, castigand 2,57%. Brokerii sustin ca unele companii sunt sensibile la politica, iar rezultatele motiunii de cenzura si schimbarea Guvernului pot avea un impact asupra pietei.

Banca Transilvania Cluj si-a continuat cresterea si a urcat cu 2,3%, ajungand la 89 bani/actiune, in conditiile unui rulaj de 820.000 de lei. Societatea de Servicii de Investitii Financiare Broker Cluj a urcat cu 1,06%, pana la 2,87 lei/titlu.

Cresteri semnificative au fost raportate pentru Mechel Targoviste (7,5%), Zimtub (6,78%) si Electroputere (6,72%). Ziua de Cluj

Asigurari

Bucuresti - Proprietarii vor plati prime de 145 de milioane de euro pentru asigurarea obligatorie a locuintei Prima anuala de asigurare va avea o valoare cuprinsa intre zece si 20 de euro, in functie de materialele utilizate si de structura imobilului. In acelasi timp, valoarea asigurata a unei locuinte nu va depasi 20.000 de euro.

Valoarea primelor subscrise dupa introducerea legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor va ajunge la 145 de milioane de euro, in ipoteza unui grad de cuprindere de 100%, dupa cum a declarat ieri Radu Mircea Popescu, consilier la Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA).

Jurnalul de Est

Pensii private

Sibiu - Carpatica Life - "Un alt mod de viata" Incepand cu luna iulie a acestui an, si-a inceput activitatea la Sibiu societatea Carpatica Life, broker de pensii private, singura firma din judet de acest profil autorizata de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) pentru toate tipurile de fonduri private de pensii.

Avand ca slogan - "Un alt mod de viata" - societatea (www.carpaticalife.ro) si-a dezvoltat rapid "o retea nationala de peste 700 de puncte de lucru, dupa cum ne-a declarat directorul institutiei Radu Micu, reusind sa se realizeze autorizarea a 1.500 de agenti de marketing, alti 4.000 de agenti fiind in curs de autorizare".

Tribuna Sibiu

Cultura

Bucuresti - S-a stins baritonul David Ohanesian Baritonul David Ohanesian a murit in cursul zilei de duminica, la varsta de 80 de ani, au anuntat surse din Opera Nationala Bucuresti.

Nascut pe 6 ianuarie 1927, artistul emerit David Ohanesian, a fost interpretul magistral al rolului Oedip din celebra opera enesciana.

Personalitate marcanta a scenei lirice romanesti si europene, David Ohanesian a facut parte, alaturi de Octav Enigarescu si Nicolae Herlea, din triada de aur a celor mai mari baritoni ai tarii.

David Ohanesian a fost admis, in anul 1948, la Conservator, la clasa profesorului Aurel Costescu-Duca.

Este cunoscut drept cel mai apreciat "Oedip" al secolului XX, opera pe care a cantat-o, pentru prima data in Romania, in anul 1958, in cadrul primului Festival International "George Enescu".

Printre succesele importante din cariera sa se numara, insa, si alte roluri, precum: Rigoletto, Iago, Amonasro, Renato, Tannhauser.

David Ohanesian a purtat rolul lui Oedip, din opera cu acelasi nume a lui George Enescu la Paris, Atena, Berlin, Sofia, Stockholm, Moscova, Lausanne, Wiessbaden. Cariera sa a cuprins peste 2.000 de spectacole. Prahova

Showbiz&Fun

Bucuresti - Elena Udrea este cea mai sexy persoana publica, iar Ion Tiriac, cel mai admirat om de afaceri Conform unui sondaj, omul de afaceri cel mai admirat este considerat Ion Triac, cu 47,5%, el fiind secondat de Gigi Becali, cu 35,7%, iar pe locul trei se afla Dinu Patriciu, cu 33%.

De remarcat faptul ca in clasament, pe locurile codase, apar si presedintele PC Dan Voiculescu, precum si presedintele executiv al PD, primarul Adriean Videanu, cei doi lipsind, insa, din topul celor mai admirati oameni politici, ceea ce indica faptul ca publicul ii percepe mai curand ca oameni de afaceri.

Cea mai sexy persoana publica este considerata Elena Udrea, secretarul executiv al PD avand 27,9%. Fosta consiliera a presedintelui este urmata de vedetele TV Mihaela Radulescu (23,2%), Andreea Marin (21,8%), Nicoleta Luciu (11,5%) si Oana Zavoranu (7,9%).

In topul dominat de reprezentantele sexului frumos mai figureaza Andreea Raicu, Monica Barladeanu, Simona Patruleasa, abia pe locul 9 strecurandu-se si un barbat - Mircea Radu. Evenimentul de Botosani

Sibiu -Iris a avut mai multi fani decat Uriah Heep Uriah Heep, Iris si Cristina Rus au adunat duminica seara, in parcarea Salii Transilvania, cateva mii de spectatori.

Concertul a facut parte din Turneul Trident 2007. Publicul a avut ocazia sa asculte, in aceeasi seara si pe aceeasi scena, melodia "Lady in black" atat in varianta celor de la Iris, cat si in cea originala.

Cei mai multi fani i-a avut trupa Iris, care anul acesta aniverseaza 30 de ani. Uriah Heep au adus in Sibiu fani de toate varstele, care i-au chemat inapoi pe scena de doua ori. Tribuna Sibiu